Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tusindvis af turister guides rundt på sightseeingture i København af guider hos to guidefirmaer, Sandemans og Copenhagen Free Walking Tours, som ikke betaler guiderne løn. Deres løn baserer sig på de drikkepenge, turisterne giver. Men de arbejdsvilkår vækker kritik på flere fronter. Foto: Henriette Dæhli

Tusindvis af turister guides rundt på sightseeingture i København af guider hos to guidefirmaer, Sandemans og Copenhagen Free Walking Tours, som ikke betaler guiderne løn. Deres løn baserer sig på de drikkepenge, turisterne giver. Men de arbejdsvilkår vækker kritik på flere fronter. Foto: Henriette Dæhli

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skatteeksperter: Det er umuligt at tjekke, om sightseeing-guider betaler skat

Lønnen baseres på turisters drikkepenge hos sightseeingfirmaer, der viser tusindvis af turister rundt i København hvert år. Men det er stærkt problematisk, mener professor i samfundsøkonomi.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er noget nær umuligt at tjekke, om guider hos to populære guidefirmaer i København, Sandemans og Copenhagen Free Walking Tours (CFWT), overholder de danske skatteregler.

Det siger Bent Greve, professor i samfundsøkonomi på Roskilde Universitet.

»Det område er stort set håbløst at kontrollere«, udtaler han.

Politiken bragte i går en artikel om to guidefirmaer, som hvert år tager tusindvis af turister med rundt i København på sightseeing, men som bliver mødt af en bredside af kritik for deres forretningsmodel. Den løn, som guiderne hos de to firmaer, Sandemans og CFWT, tjener på de gratis ture, er nemlig baseret alene på drikkepenge. Sandemans har dog også ture, som kræver betaling fra deltagerne, fx kulinariske rundture.  På de ture, aflønnes guiden af Sandemans.

Hvis turisterne ikke finder pungen frem, risikerer de altså at arbejde gratis.

Der er tale om løndumping, mener flere i branchen, blandt andet Turistførerforeningen. Kritikken lød også på, at det er underminerende for de autoriserede guider, som gerne vil betales ud fra overenskomst og med en mindste takst, ligesom det er konkurrenceforvridende, at de guidede ture som udgangspunkt er gratis at melde sig til.

Drikkepenge er skattepligtig indkomst

CFWT’s og Sandemans’ forretningsmodel baserer sig nemlig på, at guiderne er ansat som freelancere. De betaler et fast beløb per deltager på turen til CFWT eller Sandemans, alt afhængigt af hvem de arbejder for. Hos Sandemans ligger det på mellem 5 og 10 kroner, mens CFWT ikke vil oplyse beløbet.

Fordi guiderne er tilknyttet på freelancebasis, skal de selv opgive til skat, hvad de tjener. Mens andre såkaldte platformsøkonomier som Uber og Airbnb foretager en registrering af deres omsætning, som de i princippet kan give videre til skat, registreres indtjeningen ikke hos Sandemans og CFWT.

Dermed kender kun guiderne selv deres indkomst, og det gør det ualmindeligt svært for skat at tjekke. Det siger Niels Sonne, skatteekspert hos revisionsfirmaet Deloitte.

»Skat kan kun bede om oplysninger om, hvor mange turister, der har været på turene, men om det genererer drikkepenge til guiderne, ved man jo ikke. Så lige nøjagtig her er det umuligt at lave en kontrol«.

Med andre ord kan der være tale om en sort økonomi, som Skat har meget svært at ved kontrollere.

Både Niels Sonne og Bent Greve påpeger, at drikkepenge er en skattepligtig indkomst, og Bent Greve kalder den måde de to guidefirmaer har organiseret sig på for »stærkt problematisk«.

»Det betyder, at guiderne har en indkomst, som formentlig ikke bliver beskattet. Jeg kan ikke vide, om nogen der opgør det, og der kan være nogen, som ikke tror, de skal gøre det, for det er jo bare drikkepenge. Min formodning er, at det er der ingen, der gør, og det betyder altså, at de her penge ikke kommer til beskatning«.

Bent Greve påpeger desuden, at det er et problem, at de to firmaer har tilknyttet guider helt uden om overenskomster, fordi de risikerer at arbejde uden at tjene en krone.

Guidefirma: Ikke vores ansvar

Hverken Sandemans eller CFWT vil overfor Politiken oplyse om, hvad en guide kan tjene på én guidet tur, men ifølge Politikens oplysninger kan det ligge på op mod 1.500 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er dog forskel på, hvor mange turister, der er med på turene, og sommerperioden er klart travlest. Sandemans oplyser, at cirka 20.000 turister har været med rundt på sightseeingture mellem maj og august, mens CFWT ikke vil oplyse tallet.

CFWT skriver i en skriftlig kommentar til Politiken, at i og med guiderne er freelance-tilknyttet, har CFWT ikke har ansvar for at kontrollere, hvad de indberetter. Det er helt på linje med andre firmaer, der »arbejder med freelancere såsom håndværkere, grafikere, fotografer, skribenter og journalister«, lyder det fra Daniel Hald Ytzen, daglig leder hos CFWT.

Samme melding kommer fra Sandemans østerste chef i Europa,Dave O’Kelly. Han er uenig med Bent Greve og Niels Sonne i, at det er svært for Skat at tjekke, om guiderne indberetter deres indtjening.

»Det kunne de gøre på præcis samme måde som enhver anden virksomhed, freelance- eller andre, der accepterer kontanter, herunder de autoriserede guider«, siger Dave O’Kelly.

Han tilføjer, at når Sandemans' guider i andre lande har været underlagt tjek fra de pågældende landes skattemyndigheder, er Sandemans blevet bedt om og har udleveret informationer om antallet af kunder, som den pågældende guide har haft med på en guidet tur igennem en periode.

»Og det er nemt at sammenholde deres selvangivelse med vores oplysninger, som er præcise«, lyder det fra Dave O’Kelly.

Skat: Vi har tavshedspligt

Sandemans øverste chef medgiver dog, at det stadig ikke giver et præcist billede af, hvor meget den enkelte guide har tjent, da det jo er forskelligt, hvor meget den enkelte deltager på turen, synes guiden skal have.

Dave O’Kelly minder om, at autoriserede guider også modtager drikkepenge – ligesom mange andre ansatte i serviceindustrien.

»Det her er ikke anderledes«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken har kontaktet Skat for at få svar på, om der er en kontrol af guiderne hos CFWT og Sandemans, og hvordan sådan en kontrol i så fald foregår. Skat har dog tavshedspligt og kan ikke udtale sig om konkrete virksomheder og deres ansatte eller samarbejdspartnere.

Skats presseafdeling oplyser, at Skat for tiden en tilfældig stikprøve af borgeres 'regelefterlevelse', herunder korrekt indberetning af indkomst. Dette projekt hedder 'Compliance Borger' og gennemføres hvert andet år.

Politiken har efter artiklens publicering præciseret tilføjet som præcisering, at Sandemans også tilbyder sightseeingture mod betaling fra deltagerne. Ved den slags ture aflønnes guiderne af Sandemans.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden