Café Clock ligner et sørøverhus udefra, og indenfor mødes den funky og moderne stil. Og så kan man sætte tænderne i en kamelburger!
Foto: Café Clock

Café Clock ligner et sørøverhus udefra, og indenfor mødes den funky og moderne stil. Og så kan man sætte tænderne i en kamelburger!

Rejser

6 gode spisesteder i Marrakesh: Kamelburger, couscous og glutenfrit brød

Madscenen har udviklet sig eksplosivt i 00'erne i den marokkanske storby Marrakesh.

Rejser

Forfatter Maria Wittendorff er netop udkommet med en bog, hvor hun guider til spisesteder i Marrakesh. Seks af dem får du herunder.

1. Grand Café de la Poste

Foto: Pascal Montary, Grand Café de la Poste

På denne franske bistro, møder man eksotiske breddegrader i dekadent kolonistil med gulve af smukke sort/hvide fliser, mørke træskodder som afskærmning, kurvestole med hørpuder, marmorborde og palmer i store potter. Det er som at gå ind i en tidslomme fra den tid, hvor den første kaffebar i forbindelse med posthuset åbnede her i 1920’erne.

Maden er fransk med indflydelse fra resten af Middelhavet under kyndig ledelse af den franske chefkok Philippe Duranton.

Der afholdes desuden madlavningskurser på terrassen, hvor man kan lære nogle gode marokkanske køkkentricks

Det er svært at gå forgæves, da der er åbent fra 8 morgen til 1 om natten, syv dage om ugen. Dagen begynder med det store morgenbord og herefter lunch. Om eftermiddagen serveres der naturligvis te, fra 16-18 gælder det drinks og appetizers, og om aftenen er der dinner-stemning med dæmpet lys og jazzmusik.

Prisniveauet er som i Danmark og på den måde ganske “kolonialt”, da det udelukker mange lokale fra at spise her. På andre måder er stedet helt up-to-date, og den gode stil slår igennem på mange fronter: Her laves mad efter årstidens råvarer, alle grøntsager er økologiske og dyrket i nærområdet, frisk fisk hentes i Essaouira og østers fra Dakhla i syd. Det er muligt at få glutenfrit brød ved forespørgsel og en doggybag med, når man går. Og så er visitkort og menukort naturligvis trykt på genbrugspapir.

Grand Café de la Poste, Avenue Imam Malik, Gueliz

2. Zwin’ Zwin’ Café

Foto: Maria Wittendorff

Skiltet til spisestedet viser op ad en smal trappe, og straks kan man se, at det er en kvinde, der bestemmer her. På 2. etage findes to indendørs rum, det ene indrettet i pink og det andet i gråt med mange skønne detaljer. Men det er nu på 3. etage, man primært sidder, på den dejlige tagterrasse med flisegulv, kurvemøbler og røde parasoller. Alt er med et feminint touch, skabt af franske Nathalie Rousseau fra Paris, der har haft stedet i to år.

Ikke nok med at maden er virkelig lækker, lavet af lokale berberkvinder i det mindste køkken, man kan forestille sig – tjenerne er også helt utroligt søde, her bliver man altid modtaget med et stort smil. Og så er solnedgangen absolut i topklasse, og den gør sig godt i selskab med et glas kølig vin gris eller måske en lokal Casablanca-øl.

Zwin’ Zwin’, Rue Riad Zitoun el-Kedim

3. Restaurant Latitude 31

Foto: Maria Wittendorff

Restauranten holder fast i alle de kvaliteter, der ligger i det traditionelle marokkanske køkken, men alle retter laves med et tvist. Restauranten åbnede i januar 2015 i et stort hus i udkanten af medinaen. Gården er stor og moderne indrettet, men stadig med de smukkeste traditionelle fliser på gulvet i brunt mønster og med forskellige vintage-indslag hist og her.

Latitude 31 er breddegraden, vi befinder os på, og ligger ikke placeret, så man lige kommer forbi. Stedet er nærmere en destination, man nøje har valgt ud sidst på dagen på vej ud af medinaen. Derfor er der også kun åbent om aftenen, og derfor kræses der ekstra for at give den oplevelse, man er kommet et stykke vej for at få. Hvert måltid indledes med de lækreste små tapas-snacks – på huset vel at mærke – og alt er både kunstnerisk og smagfuldt. Hvis du i slutningen af måltidet klarer at have plads til dessert, kan lun pastilla med æbler og kanel på det varmeste anbefales, det er knasende, blødt, sødt og krydret på en gang og virkelig lækkert!

Der serveres i øvrigt alkohol på stedet, selv om det kræver sin mand at gå til myndighederne og få bevillingen fornyet hver måned. Og så er der god stemning i form af egen dj, der spiller.

Latitude 31, 186, Rue El Gza, Arset Lhiri

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Restaurant Kui-Zin

Foto: Maria Wittendorff

Lige fra indgangspartiet til billedrammer på væggene og borde og vinduer på terrassen er den gennemgående farve rød. Det ser meget fint ud sammen med hvidt og sandfarvet og grønne vækster i potter og kummer. Restaurantens navn er selvfølgelig taget fra det franske cuisine, men samtidig betyder zin på arabisk smuk og sød. Det er på sin plads at fokusere på køkkenet, for det er vældig godt. Ejeren er selv uddannet kok og har arbejdet i syv lande for franske olieselskaber i Vestafrika, Indonesien og Kasakhstan. Inspirationen til maden kommer derfor fra flere steder, men der lægges primært vægt på det marokkanske og italienske.

Brød bages hver dag på stedet, og der laves ekstra specialiteter, der kan købes med hjem – fx marmelade, syltede citroner og kager.

Der afholdes desuden madlavningskurser på terrassen, hvor man kan lære nogle gode marokkanske køkkentricks, og kommer man til middag om aftenen, er der levende musik i andalusisk stil med oud og tromme til maden.

Kui-Zin, 12, Rue Amsefah, Sidi Abdelaziz

5. Restaurant Le Foundouk

Foto: Le Foundouk

Man ved det bare, allerede når man ankommer til indgangen – en stor sortlakeret port flankeret af to dørmænd iført mørk, ulden djellaba og rød fez og med levende fakler på muren – at dette er et sted af en vis standard. Og man bliver forsikret i sin sag, når man er blevet anbragt ved et bord på tagterrassen, og en tjener rækker dig en kridhvid serviet, før han stænker duftende orangeblomstvand ud over dine hænder. Så er tonen ligesom slået an, og det kan kun blive godt.

Le Foundouk er en moden herre i byen – har eksisteret som restaurant og bar siden 2002, mens selve huset selvfølgelig har en endnu længere historie.

Ved åbningen var Le Foundouk en af få restauranter midt i medinaen og en af de første til at præsentere et kombineret marokkansk/internationalt køkken med a la carte-servering. Men selv om mange andre er kommet til siden, står restauranten stadig distancen. Indretningen er stilfuld og pompøs – traditionel, men også meget moderne med indslag af stærke farver som lilla, grøn og dybrød. I kælderen ligger cocktailbaren, dernæst flere spisesaloner op gennem huset og øverst den skønne tagterrasse med vue ud over byen, hvor det meste foregår. Du bør uden tvivl prøve deres couscous her - den er ikke blot med syv grøntsager, som er den klassiske og fornemme version, men også med syv forskellige kornsorter – blandt andet hvede, havre, hirse, ris og quinoa!

Le Foundouk, 55, Souk Hal Fassi, Kaat Benahid

6. Café Clock

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den nederste ende af Kasbah-kvarteret finder man Café Clock. Den er helt sin egen, ingen anden café i byen er som den. Udefra set ligner det lidt af et sørøverhus i flere niveauer, og man spotter straks noget spændende moderne graffiti, som vækker den første nysgerrighed.

Indenfor er der meget mere af samme slags i de hvide rum, der rammes af stærkt ovenlys fra tagterrassen og ned i stuen, der nærmest er en gård. Der har tidligere været en skole i huset, som er relativt nyt, bygget i beton, men strukturen er som i en traditionel riad. Indretningen kan bedst beskrives som “funky”; chabi chic møder moderne street. Hele huset handler da også om kulturmøder. Den første Clock-café åbnede for 10 år siden i Fez, og i 2015 kom så lillesøsteren til i Marrakech. Ejeren er engelske Mike Richardson, og personalet er både fra Fez og Marrakech. En sjov krølle på historien er, at en dansk arkitekt, Else-Rikke Bruun, der har speciale i arabisk arkitektur, har været med til at sætte præg på husets indretning, på udnyttelse af rummene og valg af møbler.

Maden er både traditionel og moderne – signaturretten er en kamelburger(!) – og huset byder på en lang række spændende events, alt fra gnawa-koncerter til dans, yoga, kurser i kalligrafi, madlavning og marokkansk kultur. Og så er der aftener med historiefortælling efter den helt gamle opskrift – det er et prisværdigt forsøg på at bevare den ellers uddøende kunst. Som det populært siges i Marrakech: “Når en historiefortæller dør, brænder et bibliotek”. Det kræver mange gode kræfter fortsat at redde alle bøgerne.

Café Clock, 224, Derb Chtouka, Kasbah

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce