Murkunsten har her fået frit spil i Trastevere. Med lidt omhu finder man frem til områder med den oprindelige atmosfære.
Foto: Eva Ravnbøl

Murkunsten har her fået frit spil i Trastevere. Med lidt omhu finder man frem til områder med den oprindelige atmosfære.

Rejser

12 oplevelser i Rom: Her gør du dig selv en tjeneste, hvis du opsøger de steder, som de andre turister ikke kender

Der er overhængende risiko for at blive overrendt af turister i Trastevere i Rom. Men søg væk fra de mest centrale områder; så kan du opleve bydelens oprindelige karakter.

Rejser

Roms populære gamle kunstnerkvarter, Trastevere, har i de senere år udviklet sig til en sand turistmagnet, så bydelens status som et hemmeligt område for insidere må siges at være en saga blot.

Horder af turister fylder de små maleriske gyder i sommerhalvåret, og Airbnb har kronede dage, for mange af kvarterets beboere lejer nu deres boliger ud til feriegæster.

Det betyder naturligvis, at der er et langt større udvalg af døgnkiosker, turistfælder, gadehandlere, skrald, larmende musikanter, jonglører og tasketyve end før i tiden. Især gaderne omkring Piazza Trilussa og Piazza Santa Maria in Trastevere bliver i italienske medier ofte omtalt som én stor souk, hvor man i de lune forårs- og sommeraftener dårligt kan mase sig igennem menneskemængderne.

Men når alt det er sagt, har Trastevere bibeholdt sin sjæl, og man møder heldigvis stadig ægte trasteverinier, som har boet i det livlige latinerkvarter i mange generationer. Hvis man vælger at lade sig indkvartere på denne side af floden – Trastevere betyder ’på den anden side af Tiberen’ – er mit klare råd at søge en smule væk fra de centrale piazzaer og finde en lejlighed, et hotel eller et pensionat i udkanten af Trastevere. Det kunne være på den mere ukendte og uspolerede side af hovedgaden, Viale Trastevere. Bag den gamle biograf, Cinema Reale, ligger små pittoreske gader uden souvenirbutikker og sodavandskiosker og den slags. Derovre bor der stadig mange lokale, og der er mindre trængsel, gøgl og støj. Samtidig kan man på få minutter spadsere til alle de kendte kirker, restauranter og cafeer på den vildere side af hovedgaden.

Uden for turistsæsonen, i de få italienske vintermåneder, er her næsten lige så autentisk som i gamle dage, men allerede i begyndelsen af marts begynder gader og stræder at blive fyldt op af tilrejsende fra hele verden.

1Bymuseum med Trastevere-minder
Hyggeligt lille museum midt i kvarterets mest folkerige område. Få fred fra vrimlende mennesker og gadehandlere, og nyd den permanente udstilling med billeder fra de forgangne århundreders Rom og Trastevere. Bydelens berømteste poet, Gioacchino Bellis, ejendele er udstillet herinde, og ofte er her gode fotoudstillinger og moderne kunst. Det er en ikke overbesøgt attraktion på Piazza Sant’Egidio, hvor der kun er få meter til barer og restauranter, der venter, når man kommer ud.

Museo di Roma in Trastevere, Piazza Sant’Egidio1/b

2De lokales lille pizzahule
Det er meget nemt at overse denne lille Trastevere-insititution, medmindre man går forbi ved frokosttid, hvor køen udenfor kan være lang. Venanzio laver noget af byens bedste skærepizza, men er også berømt for sprøde, smagfulde grillkyllinger, takeaway-pasta og ikke mindst deres skønne supplí. Det er nogle friturestegte riskugler med mozzarella og tomat, som er særdeles velegnede til at spise i en fart. Butikken er meget lille, men folk står på ryggen af hinanden for at købe pizzaslices, pastaportioner, kyllinger og supplí. Der er nogle enkelte høje borde, man kan stå ved, hvis man vil spise lækkerierne med det samme. Ellers kan man fouragere her til en picnic i parken eller en middag derhjemme, hvis man bor i lejlighed og vil springe middagen ude i byen over.

Da Venanzio, Via San Francesco a Ripa 137

3Kagekunst som i gamle dage
Midt i Trasteveres hjerte, bag Piazza Santa Maria, ligger et fint lille konditori, som fremstår som en velbevaret tidslomme. Her er der blevet produceret gammeldags kager og fyldt chokolade helt fra bunden siden 1925. De heldigste børn i Trastevere får påskeæg fra Valzani, og konditorne på stedet bager også selv julekager, fastelavnsklejner (frappe), pangiallo og panpepato. Det er nogle store, fyldige, lidt bastante mandelkager med tørret frugt og krydderier. Selve butikken har ikke forandret sig, så længe folk kan huske, og bliver forhåbentlig liggende, som den ser ud nu, i mange år fremover.

Valzani, Via del Moro 37 A/B

4Småkager og en snak
Stefania er oldebarn af manden, som åbnede småkageværkstedet Il Biscottificio Innocenti under Første Verdenskrig. Han bagte en slags tvebakker (gallette, som de hed) til soldaterne. Nu kører Stefania den 100 år gamle familievirksomhed videre med stor lidenskab og dygtighed. Folk kommer langvejs fra for at købe hjemmelavede tærter, kiks, småkager, æselører, kattetunger og tvebakker. Alt er bagt i den store retroovn fra 1960, som står midt i butikken. Der er altid tid til en snak og et par gode råd til indkøb af spiselige souvenirs.

Biscottificio Innocenti, Via della Luce 21

5Alt i legetøj – og andet

Hos Roberto Palma finder man ting, man ikke anede, at man havde brug for.
Foto: Eva Ravnbøl

Hos Roberto Palma finder man ting, man ikke anede, at man havde brug for.

Roberto Palma har man i næsten 40 år kunnet se stå foran indgangen til Trasteveres mindste og samtidig mest velassorterede blandende landhandel. På skiltet over butikken står Casalinghi & Giocattoli. Det betyder ’ting til hjemmet og legetøj’, og disse to kategorier spænder over utrolig mange genstande. Her fås alt fra fodbolde, Barbie-dukker, racerbiler og byggeklodser til kaffekander, koste, rivejern, toiletpapir, pander, cappuccinopiskeris og gulvklude. Hver en kvadratcentimeter er udnyttet, der hænger ting ned fra loftet, og der er proppet kasser og dimser ind i alle tænkelige sprækker.

Casalinghi Giocattoli, Via Roma Libera 12

6Elegant og nede på jorden
Det kan lyde lidt selvmodsigende, men faktisk er dette sted både raffineret og nede på jorden. Køkkenet er rustikt og så alligevel ikke helt. Man får gode, klassiske romerske retter, men ofte er der også delikate specialiteter på menuen, som man ikke får ret mange steder. De er f.eks. virkelig gode til lette fiskeretter, ikke mindst pasta med skaldyr, muslinger, og frutti di mare. I sæsonen fås skønne trøfler, svampe og vilde asparges. Mange har opdaget denne lille perle af et spisested, så bordbestilling er næsten altid nødvendig.

Le mani in pasta, Via dei Genovesi 37

7Tag frisk pasta med hjem

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frisk fra pastabutikken. Det kan være ideelt at købe ind her, hvis man bor i lejet lejlighed.
Foto: Eva Ravnbøl

Frisk fra pastabutikken. Det kan være ideelt at købe ind her, hvis man bor i lejet lejlighed.

Hvis man har gået fødderne fuldstændig flade i Colosseum og i Vatikanmuseet hele dagen, kan man overveje en aften hjemme, hvis man har lejet en ferielejlighed med køkken. Uden at anstrenge sig for meget kan man midt i hjertet af Trastevere købe hjemmelavet lasagne, gnocchi, tortellini, fettuccine og meget andet frisk pasta hos Pina, Simona og Caterina i deres lille pastaværksted Sorelle Piras, lige bag Piazza Santa Maria. En anden mulighed er at købe noget pasta fresca med hjem, hvis man ved, det bliver spist inden for et par dage. Søstrene fra Sardinien pakker gerne deres lækre pasta godt og rejsesikkert ind, hvis man beder om det.

Sorelle piras pasta all’uovo, Via del Moro 32

8Kirken med verdenskunst
I en af de få fredelige afkroge af Trastevere ligger en særlig smuk kirke med en atriumgård, hvor man kan finde ro, skønhed og åndelig føde, når man trænger til en pause. Santa Cecilia er musikkens skytshelgen, og basilikaen er opkaldt efter hende og blev formentlig grundlagt i det 5. århundrede. Santa Cecilia blev halshugget og begravet her i det 9. århundrede, og man kan se en liggende marmorstatue af hende, skabt af Stefano Maderno. Den hedder Santa Cecilias martyrium. Basiliacen er også kendt for at huse nogle verdensberømte freskomalerier af Pietro Cavallini.

Basilica di santa cecilia in Trastevere, Piazza di Santa Cecilia 22

9Romernes grønne åndehul
Når de små børn får fri fra børnehave, eller når familien har været til søndagsfrokost på et af Trasteveres mange trattoriaer, går de op i Villa Sciarra-haven og går en tur og giver børnene en gyngetur. Den ligger for enden af den snoede Via Dandolo, der fører op til Monteverde-kvarteret. I weekenderne bliver parken ofte fyldt op med elegante romere og romerinder, der nyder en fredelig gåtur blandt flotte palmer og smukke rosenbuske . Både med og uden børn er det en dejlig lille udflugt væk fra turisterne og den hektiske atmosfære nede i selve centrum af kvarteret.

Villa Sciarra, Viale delle Mura Gianicolensi 11

10Morgenmad på den lokale måde
Bydelen er spækket med barer og cafeer, men ikke alle serverer kaffe af lige høj kvalitet. Og ikke alle har gode kager, wienerbrød og croissanter, som er det, man spiser til morgenmad i Rom. Men her i Checcos latteria har de det bedste af det hele, og derfor er det et meget velbesøgt sted i morgentimerne. Der er åbent hele dagen.

Hvis man kommer der til istid i stedet, kan deres hjemmelavede nødde- og pistacieis varmt anbefales.

Latteria-Gelateria, I Dolci di Checco, Via Benedetta 7

11Vin og grappa fra loft til gulv
Siden 1933 har vinbutikken Bernabei ligget i krydset mellem Viale Trastevere og Via San Francesco a Ripa. Den er ikke stor, men fyldt til bristepunktet af vine fra næsten alle Italiens regioner. Kunderne er lige så forskellige som flaskerne, og man kan nemt møde både ministre på Barolo-jagt og hjemløse, der har sparet sammen til en Peroni-øl til langt under 1 euro. Der er næsten altid gang i den i hjørnebutikken, hvor gamle trasteverini-damer mødes, og både lokale og andre kunder drages af det kæmpe flaskeudvalg. Unge Filippo er butikschef og sommelier. Han giver gerne tips og nyttige informationer om vin, grappa, spumante, prosecco, liquori osv. på engelsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enoteca Bernabei, Viale Trastevere 93

12Forrygende panorama
Hvis man har mod på en stejl gåtur op ad Gianicolo-højen, vil man blive belønnet med en af verdens flotteste udsigter. Oppe fra rytterstatuen af Giuseppe Garibaldi, som var den hærfører, der samlede Italien i 1861, kan man skue ud over hele Rom og omegn. Faktisk kan man tydeligt se helt ud til Albanerbjergene i horisonten. Hvis man enten har en kæreste med, eller finder en i Rom, er det her, man skal flette fingre og kysse, hvis man vil gøre som romerne.

Piazza Garibaldi Gianicolo

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce