0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Har du planlagt en rejse? Sådan er du stillet – og det skal du gøre

Coronavirus har skabt forståelig nervøsitet og uro hos danske rejsende. Læs her, hvordan du skal forholde dig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
50090 Johan Nilsson/tt/Ritzau Scanpix
Foto: 50090 Johan Nilsson/tt/Ritzau Scanpix

Mange danskere skal på rejse i den kommende tid, men flere begynder i højere grad at overveje at blive hjemme eller udsætte rejser.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er danskere, der står over for at skulle rejse lige om lidt, nogle der måske har planlagt en ferie i påsken, og så er der dem, der allerede er begyndt at grue for sommerferien.

Coronavirus rammer folks rejseplaner. Skal man tage af sted, eller skal man ikke tage af sted? Og hvordan er man stillet, hvis man er bekymret for sin rejse eller skal af sted til en destination, der er ramt af stor smittespredning.

Læs herunder, hvordan du skal forholde dig, hvis du er på vej på rejse eller planlægger at være det.

Tjek først rejsevejledningen

Først er det vigtigt at undersøge, hvordan Udenrigsministeriet vurderer dit rejsemål. Det kan du løbende se på um.dk. Udenrigsministeriet har inddelt anbefalinger i tre farver alt efter smitterisiko og -spredning; rød, orange og gul.

Rød betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til det pågældende område.

Orange betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til det pågældende område.

Gul betyder, at du kan rejse, men skal være ekstra forsigtig.

Hvad betyder Udenrigsministeriets vejledning for min ferie?

Ministeriets anbefalinger har betydning for, om du kan rejse eller ej, og hvorvidt du kan blive kompenseret, hvis du ikke kommer af sted.

Rød: Hvis du har en afbestillingsforsikring, så gælder den, hvis du har købt din rejse inden rejsevejledningen blev ændret til rød.

Orange: Hvis du har en afbestillingsforsikring, så gælder den, hvis du har købt din rejse inden rejsevejledningen blev ændret til orange.

Gul: Her dækker afbestillingsforsikringen ikke, fordi området er vurderet sikkert at rejse til, så længe du er ekstra forsigtig på rejsen.

Hvad hvis jeg er i tvivl om, hvordan jeg er dækket?

Har du købt en pakkerejse, så tjek med den udbyder, du har købt hos.

Har du arrangeret rejsen selv, så tjek med dit forsikringsselskab. Har du ikke en sådan, kan du tage fat i de udbydere, du har købt de enkelte rejsedele gennem.

Hvad hvis jeg har købt en pakkerejse?

Er du på vej af sted til et område, der er markeret som rød eller orange, så kan du få dine penge retur eller få ombooket din rejse, hvis du har købt den som en pakkerejse. Er området vurderet gult kan du frit rejse, og derfor kan du heller ikke aflyse din rejse og få penge retur.

Hvad hvis jeg har arrangeret min rejse selv?

Hvis du har tegnet en rejseforsikring skal du tjekke, om den dækker, hvis din rejse går til et område, der er vurderet som rød eller orange, efter du har købt din rejse.

Hvis du er på vej til et ’gult’ område, skal du ikke regne med, at rejseforsikringen kan bruges. Den er først brugbar, når et rejsemål bliver ’rødt’ eller ’orange’.

Hvad gør rejsebureauer og flyselskaber nu?

Efter coronavirussens frembrud har en lang række rejsebureauer og flyselskaber ændret på deres betingelser. Det betyder i de fleste tilfælde, at hvis du booker en fremtidig rejse nu, så kan du senere hen ombooke. Men undersøg det med dit flyselskab eller rejsebureau inden du