0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Emil Schouw hastede ud af Københavns Lufthavn efter ankomsten med særflyet fra Marokko sent torsdag aften for at køre til sit sommerhus i Thy.

Fra Marokko over Thy til New York: 53-årige Emil må en lang omvej for at komme hjem

Udenrigsministeriet har hentet 130 rejsende til Danmark fra Marokko i to særfly.

Rejser

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Imamen Abdul Wahid Pedersen vandrer rundt i ankomsthallen i Københavns Lufthavn.

»Jeg er lufthavnen for at hente min kone«.

Flere dages usikkerhed er blevet afløst af trygheden. Konen har været strandet efter, at Marokko i weekenden lukkede sit luftrum for flytrafik i kampen mod spredning af coronavirus.

Udenrigsministeriet har imidlertid fået lov til at sende to særfly til Marrakech for at hente rejsende hjem til Danmark.

»Jeg vil gerne takke Udenrigsministeriet. Det har gjort det virkelig godt. Det betyder meget, at der er sådan en hjælp, når det strammer til«, siger Abdul Wahid Pedersen.

Flyene skulle være landet lidt før klokken 18, men klokken er blevet langt over 21 torsdag aften, da de første passagerer fra det første særfly kommer ind i den mennesketomme ankomsthal, hvor politi og vagter sørger for, at folk ikke står for tæt.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

En af de første, som kommer ud, tungt læsset med bagage er 53-årige Emil Schouw.

»Hvis ikke Udenrigsministeriet var kommet ned for at hente os, havde vi siddet fast dernede. Jeg kan kun takke den danske regering. Ambassadøren stod ude i lufthavnen med en sikkerhedsvest med et dannebrog på. Han sikrede sig, at alle kom afsted, selv om han løb en risiko for at blive smittet«, siger Schouw til Politiken.

For tre uger siden rejste Emil Schouw til Marokko fra New York, hvor han bor til daglig.

»Jeg kan ikke komme tilbage til New York lige foreløbig. Jeg skulle ellers have været til New York i forgårs, men alle fly er aflyst, så nu må jeg tage op i mit sommerhus i Thy, og isolerer mig i frivillig karantæne«, siger Emil Schouw med henvisning til, at USA har lukket for indrejse fra Europa.

Jeg tror, at situationen går helt amok dernede. De går jo og kindkysser hele tiden

Han er glad for at være ude af Marokko.

»Jeg tror, at situationen går helt amok dernede. De går jo og kindkysser hele tiden. Samtidig siger de, at der er kun 56 tilfælde af corona i landet. De må være, fordi folk ikke bliver undersøgt«, siger Emil Schouw, der ligesom alle andre måtte betale 3.000 kroner for billetten til særflyet.

Der var ifølge Schow omkring 50 passagerer med flyet, hvor de blev sat med god plads mellem sig.

»Der var medics fra hæren om bord, som gik rundt og forklarede os, hvad der foregik herhjemme, og at vi skulle gå i frivillig karantæne i 14 dage efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen«, siger Emil Schouw, der har løst en konsulentopgave for kokken Claus Meyer om åbning af kokkeskoler i Marokko.

Inden Emil Schouw forlader os for at leje en bil og køre mod Thy, fortæller han, at det er ikke første gang, han er i Marokko.

»Sidste år blev jeg nummer to i 'Masterchef'-konkurrencen i Marokko«, fortæller han og smutter af sted med sine kufferter.

Hjælper nabolande

Tidligere på dagen havde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forklaret om hjemtransporten af danskere fra Marokko.

»Der kommer 130 personer hjem med særflyene – 100 af dem er danske. Resten er fra nordiske og baltiske lande«, sagde han på et pressemøde torsdag eftermiddag, hvor ministeren var i ét lokale, og journalisterne stillede spørgsmål fra et andet lokale via et videolink.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Marokko lukkede i weekenden for alle fly i kampen mod coronavirus, men har siden givet en mulighed for, at lande kunne hente deres borgere hjem.

Der var i weekenden forlydender om, at der var mere end 1.000 danskere i Marokko, men flere har altså selv fundet hjem. Udenrigsministeriet havde oprindeligt regnet med at skulle sende tre fly klar til Marokko, men det blev altså kun nødvendigt med to, oplyste Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren understreger, at de to fly var sidste chance for at komme hjem til Danmark fra Marokko »i forudsigelig fremtid«.

Annonce

Der er også strandede danskere i Filippinerne og Sydamerika, men de skal ikke regne med at blive hentet i særfly.

»Marokko-model er ikke en løsning vi bare kan gentage andre steder i verden« sagde udenrigsministeren Jeppe Kofod på pressemødet torsdag eftermiddag.

Når flyene fra Marokko lander i Danmark, skal passagererne som nævnt i 14 dages karantæne.

»Når man kommer hjem er det naturligt at give knus og kram. Men det er vigtigt at understrege, at I ikke må give velkomstknus og kram til jeres hjemvendte kære. Jeg ved, at det er en hård besked,« sagde Jeppe Kofod.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Der er registreret 102.300 på danskerlisten, hvor af 80.000 er rejsende, mens 22.000 er fastboende i udlandet.

»Det er et fald på cirka 8.000 rejsende siden i går, men jeg vil gerne understrege, at de her tal er belagt med stor usikkerhed. En del af faldet skyldes, at folk er kommet hjem, men en del af faldet skyldes, at folk, der er kommet hjem tidligere, først har afmeldt sig listen nu«, forklarede ministeren.

»Der er stadig en del danskere ude at rejse. De skal se at komme hjem uanset, hvor de befinder sig i verden. Vinduerne for kommercielle flytrafik. Selv om der går fly fra Afrika i øjeblikket, så kan det være, at der om en time eller to dage ikke længere går fly fra Afrika. Man skal se at få organiseret sin hjemrejse«, lød opfordringen fra Jeppe Kofod.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?