0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nu skal du skynde dig, hvis du vil have et ledigt sommerhus i Danmark

Hvis planen er at tage i sommerhus fra 18. juli, så er der få valgmuligheder tilbage. Først sidst i skolesommerferien ser det bedre ud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Kurt Haglund
Foto: Martin Kurt Haglund

Flere danske sommerhusejere vælger denne sommer at bruge deres sommerhus selv i stedet for at leje det ud (arkivfoto).

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Meget mere end #baredanmark«, lyder det i en ny offentlig annoncekampagne, som skal få borgerne til at elske deres mere eller mindre påtvungne ferie i hjemlandet.

Men er man en familie på fire, der vil finde et sommerhus i højsommerugerne 29, 30 eller 31, så begynder det at snerpe til, viser en søgning på hjemmesiden cofman.dk, der søger på tværs af forskellige sommerhusudbydere.

I uge 29, hvor udlejningen typisk vil begynde 11. juli, er der 87 ledige huse til fire personer og med to soveværelser. Maksimumprisen i søgningen er sat til 7.000 kroner for en uge. Hvis familien kræver internet i sommerhuset, er der kun 55 ledige huse i skrivende stund.

Ugen efter er der 59 huse i hele Danmark, men i uge 31 ser det bedre ud. Her er der hele 348 ledige huse.

Sommerhusudlejerne har aldrig set noget lignende, oplyser direktør Per Dam fra udlejningsfirmaet Sol og Strand.

»Sidste år på samme tid havde vi 1.297 ledige huse i uge 28. I år er der kun 220 sommerhuse tilbage i den uge, og vi har sammenlagt fået ekstra 12.000 danske bookinger, sammenlignet med sidste år. Det er næsten en fordobling«, siger Per Dam.

Fredag før pinse meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at der blev åbnet for, at turister fra Tyskland, Norge og Island kan rejse på ferie i Danmark efter 15. juni, hvis de har lejet en feriebolig i mindst seks sammenhængende dage.

»Allerede før den dag havde vi langt flere bookinger i højsæsonen end normalt, fordi særligt tyskerne holdt fast i deres bookinger, og der samtidig var en stigende interesse fra danske lejere. Efter fredag så vi nærmest en kæmpe ketchupeffekt i pinsen, hvor både danskere, tyskere og nordmænd lejede huse«, siger Per Dam.

Det spiller også ind på markedet, at flere danske sommerhusejere til sommer vælger at bruge deres hus selv i stedet for at leje det ud. Samlet set er der cirka 40.000 danske sommerhuse, der bliver udlejet. Dertil kommer ferielejligheder og feriecentre.

Udsolgt på Bornholm

På Sol og Strands hjemmeside møder man i højsommerugerne flere gange skiltet ’Ingen sommerhuse opfylder alle jeres ønsker’, når man søger. For eksempel har Sol og Strand helt udsolgt på Bornholm i de fire midterste uge af sommeren og på Møn og Lolland i visse uger.

I mange andre områder er der kun et hus tilbage til en familie på fire, hvis man altså vil holde prisen på maksimum 7.000 kroner.

Per Dam opfordrer til, at man søger på nogle andre uger, hvis det overhovedet er muligt.

»Der er stadig gode muligheder i uge 27 og uge 32 i yderkanten af børnenes skolesommerferie. Nogle starter skoleåret sent, og for dem er uge 33 en god uge at lede efter et sommerhus«, siger udlejningsdirektøren.

Nogle områder er også lettere at komme til. På Jyllands vestkyst er der stadig huse at finde, også i de ellers mest udsolgte uger.

Det skal siges, at en del af de 32 huse, der er ledige i uge 29, ligger helt op mod 40 kilometer fra havet. Men det gælder ikke dem alle.

Har man mulighed for at tage ferie lige nu, så er der masser af huse, som er ledige, fordi tyske gæster har måttet aflyse deres bookinger. De må først komme ind i landet fra 15. juni.

»I juni er udvalget stort, og priserne attraktive, fordi det er med kort varsel«, lokker Per Dam.

Nu får vi danske ferieminder

Selv om søgningen på sommerhusene er voldsom, forventer Per Dam fortsat, at det samlede tab i år kan blive på 5-10 procent for Sol og Strand. Men tabet kunne have været meget større, hvis grænserne ikke var blevet åbnet for deres største kundegruppe: tyske og norske gæster.

»De tab, som vi har haft i foråret, fordi gæsterne fra andre lande ikke kunne komme ind i landet, det kan en god sommersæson ikke helt rette op på«, siger Per Dam.

Men nu har I nærmest udsolgt. Har I overdrevet problemet, da I råbte op om, at grænserne skulle åbnes?

»Nej, de tre måneder, de har været lukket, illustrerer meget godt, hvor katastrofalt det havde været, hvis grænsen var forblevet lukket for sommerhusgæster. Vi har haft 3,7 millioner mistede overnatninger, og kystturismen har tabt en omsætning på 3 milliarder kroner«, siger Per Dam, som dog også tror, at krisen kommer til at føre noget godt med sig.

Det ændrede feriemønster kommer til at sætte sig spor i vores rejsevaner, håber han.

»Når mange flere danskere holder ferie i Danmark i år og måske endda i nogle andre dele af landet, end de har været før, så kommer de hjem med nye rejseminder. Sammen med den nye kampagne om at holde ferie i Danmark kan det være, at det får folks øjne op for, hvor skønt her er«, siger Per Dam.