Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fængslende. Hostel Celica har blandt andet været brugt som militærfængsel, og nogle af tremmerne har fået lov at blive siddende.
Foto: Malene fenger-Grøndahl

Fængslende. Hostel Celica har blandt andet været brugt som militærfængsel, og nogle af tremmerne har fået lov at blive siddende.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hoteltjek: Gå i fængsel og få en kunstoplevelse fra sengen

Cellerne er små og spartanske, på hotel i Sloveniens hovedstad Ljubljana, men væggene er fyldt med malerier.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Føl dig som fange for en nat’ eller ’fængselsferie med frihed’. Sådan kunne et par upassende slogans for Hostel Celica lyde. Heldigvis slår Celica ikke plat på deres koncept. De balancerer fint mellem at tydeliggøre stedets fortid som militærfængsel på den ene side og drive designhotel for en billig penge på den anden.

Beliggenhed: Celica ligger i Metelkova, en Christiania-agtig fristad cirka 1,5 kilometer nordøst for centrum, med borghøjen, floden, katedralen, markedet m.m. Metelkova blev i 1993 besat af aktivister, der ville forhindre, at det forladte militærfængsel blev revet ned og hele kaserneområdet ’offer’ for byfornyelse. Området udviklede sig til et kreativt fristed med gallerier, værksteder og spillesteder – og et mangfoldigt sammenrend af politiske og seksuelle minoriteter. Der er skrotskulpturer, graffitikunst og mærkværdige installationer overalt. Om dagen er der stille, aften og nat er der koncerter, ferniseringer og gang i barlivet. Banegård og hovedbusstation ligger cirka 1 kilometer væk.

Indretning: Fængslets grundlæggende indretning er bevaret. På 1. sal er 20 tidligere celler indrettet som 2- og 3-personers værelser – med tremmer for vinduer og døre, dog de fleste i form af replika. De 20 celler er uden bad og toilet, men med individuelt kunstnerisk præg. Enkelhed og kreativitet præger designet, og alle indeholder elementer, der symbolsk henviser til stedets fortid. Vores celle, nummer 107, var domineret af et vægmaleri i blå nuancer og med fabelvæsner og lange rækker af streger og kryds som dem, fangerne kradsede ind i væggene for at holde regnskab med de ensformige dage. På 2. sal er en række grupperum og sovesale.

Faciliteter og service: Cellerummene er små og uden tv og anden luksus. Til gengæld er der fine fællesarealer: morgenmadscafé med adgang til tidligere fangegård, ’orientalsk’ café, meditations- og bederum, galleri, gæstekøkken samt reception med turtilbud og udlån af brætspil. Daglige frokosttilbud og menukort med lette retter og snacks til sent på aftenen. Caféaftener og koncerter.

Konklusion: Modsat fortidens beboere skal man betale for at bo her. Men friheden har en rimelig pris: 24-33 euro per person i 2-3-sengs cellerum, 18-29 euro per person i 4-5-sengs rum eller sovesal. Prisen varierer en smule over året. Inklusive er wi-fi og morgenmadsbuffet. For prisen får man en helhedsoplevelse, som adskiller sig markant fra en almindelig turistoplevelse i den slovenske hovedstad, der ofte betegnes som en miniudgave af Prag eller Wien.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden