Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et lille stykke af USA ligger i Albertslund

Wittrup Motel ved København er kort tid efter sin 60-års fødselsdag blevet renoveret og ført tilbage til sin originale stil.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor mange af de hoteller og moteller, du har overnattet på, kan du huske? Sådan rigtig huske?

Wittrup Motel på den ellers ikke ret iøjnefaldende Roskildevej i Albertslund ved København insisterer på at indprente sig hos de overnattende. Stedet er som revet ud af et lille stykke støvet amerikansk sovebys motel og sat lige dér ved indgangen til København.

Wittrup er et gammeldags motel af den slags, der ligger ud mod hovedvejen, og hvor du kan køre helt til dørs og parkere foran dit værelse. Motellet er i færd med at aflægge sig 1980’erne- og 90’ernes anonyme kappe og iklæde sig den identitet, det oprindeligt havde: et motel født i 1950’erne.

Ved indgangen står et oversize skilt med klassiske lyse 50’er-farver, støvet gul og lys grøn. Der er pile, stjerner og svungne former og ord som ’Rooms’ og ’Snackbar’. Ved at give motellet et retro-udtryk anerkendes den store indflydelse, som dets stifter, amerikanske Sallie Zimmerhackel har haft på stedet. Det mener Claus Hansen, der sammen med sin bror Henrik Hansen ejer og driver Wittrup Motel i dag.

»Vores styrke er vores historie. Sallie udlevede den amerikanske drøm ved at tage til Danmark og åbne motellet. Hun og 1950’erne er en stor del af vores historie«.

Når man træder ind i restauranten, opkaldt efter amerikaneren, mødes man af den klassiske diner-stil: mørkegrønne vægge, ’båse’ med rød-grønt læderbetræk, trælaminerede borde med skinnende kromkant, lysegule retrolamper og linoleumsgulv. Alt skinner og ser nyt ud.

»Det her gulv«, siger Claus Hansen og peger, »så man alle steder i 50’erne. Det er rigtigt og ikke lookalike«.

Den dansk-amerikanske historie er flettet sammen af Sallie Zimmerhackel, der blev født i Denver i 1917. Hun var lærerinde og gift med en amerikansk flådeofficer og kom til København i 1954. Her mødte hun danskeren Oscar Wittrup, som havde været i USA ad flere omgange og bl.a. havde bygget moteller derovre. Sammen åbnede de Wittrup Motel i efterkrigstiden.

Moteller var ukendt fænomen

Wittrup var blot det andet motel, der åbnede i Danmark. To måneder før var BP Motel åbnet i Roskilde. Det eksisterer ikke længere, og derfor kalder Wittrup Motel sig i dag for Danmarks ældste.

Moteller var ikke et særligt udbredt fænomen i Danmark, og på åbningsdagen dukkede ingen kunder op. Det undrede Sallie Zimmerhackel, der greb telefonen og ringede til turistkontoret i København.

»Jamen Sallie, damerne på kontoret ved ikke, hvad et motel er«, gengiver Claus Hansen beskeden fra turistchefen i den anden ende af røret. Herefter kørte den driftige amerikaner ind på turistkontoret for at forklare det, så de kunne henvise turisterne til Wittrup Motel.

Claus Hansen er ikke i familie med Sallie Zimmerhackel, men er tredje generation, der ejer Wittrup Motel. Hans morfar begyndte som natportier på motellet i 1970’erne og blev senere direktør. Efter Sallie Zimmerhackels død købte han stedet af hendes børn.

Der er stadig hjørner af Sallie Zimmerhackel og motellets historie, som man ikke kender. For eksempel hvor og hvordan hun døde.

Man hævder med ret stor sikkerhed, at det var amerikanerinden, som introducerede cheeseburgeren i Danmark. Et sort-hvidt billede i restauranten viser et håndskrevet menukort fra 1955. »Cheeseburger – 1,60«, står der på det.

Ingen jukebox

Beslutningen om at føre motellet tilbage til sit oprindelige udseende er med motelejerens ord »ikke nogen billig omgang«. Omkring to mio. kroner er brugt alene på restauranten, der endnu ikke er færdig, og skiltet har kostet 200.000 kroner. Men så er det også med mundblæste neonrør.

»Vi er gået ned i hver eneste detalje, og det vigtigste er at gøre det rigtigt. Så hellere vente et par år, før vi er færdige«, lyder det fra Claus Hansen, der regner med, at der går tre til fem år. Indtil nu er cirka 20 ud af stedets 67 værelser renoverede, men ingen er helt færdige endnu.

Claus Hansen viser et værelse frem lige overfor drive-in-receptionen. Mørkeblå og dybrøde farver på væggene gør det overraskende mørkt. Under researchen op til renoveringen fandt han ud af, at modsat hvad man kan have indtryk af, er motelværelser ikke dekoreret med lutter lyse pastelfarver, men faktisk ofte ret mørke i stilen.

Også restauranten har mørke vægge. Men i dag er der dobbelt så mange vinduer, og de gamle amerikanske skydevinduer, som man trækker op for at åbne, er genindført. Selvtræpersienne-ophænget er, som de så ud i 1950’erne.

»Vi har googlet os halvt ihjel«, smiler motelejeren. Og så har han hyret Torben Nielsen, der arbejder som regissør, og som har en forkærlighed for netop 1950’erne. Han har en stor andel i, at stedet har landet den helt rigtige stil. De har brugt mange timer på at studere gamle billeder fra motellet, som det så ud i i 1950’erne, og så har de fundet inspiration i en række film samt en håndfuld moteller.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hele vejen igennem har Torben Nielsen nægtet at skære hjørner af. For eksempel skulle øjet ikke forstyrres af skingre skilte, så der er ingen Coca Cola- eller andre reklameskilte på væggene. Restauranten mangler også en gammel jukebox. De har brugt mange timer på at finde en, der er magen til den, som originalt stod i restauranten.

»Den ville være prikken over i’et. Da jeg forslog Torben, at vi anskaffede en lignende, afviste han. Hvis ikke det var den rigtige, køber vi den ikke, sagde han«.

Til gengæld har de fået fat i en original pistaciefarvet Hamilton Beach milkshakemaskine, købt hjem fra USA.

Et lille stykke danmarkshistorie

Håndværkere har traditionelt været en stor kernemålgruppe for motellet, men efterhånden som det er ved at blive ført tilbage til 1950’er-stilen, tiltrækker det også mange gæster, der dyrker den tid og stil. De har både spist og overnattet, selv om de kun boede 20 kilometer fra Wittrup Motel.

»De er ellevilde og siger, de har savnet sådan et sted«.

Men også flere amerikanere vil overnatte på motellet, forudser Claus Hansen. Denne formiddag sidder netop to amerikanske gæster i restauranten – parret Mary og Robert Greenawalt på henholdsvis 62 og 69 år fra Greensboro i North Carolina. De er i byen i et par dage i forbindelse med et krydstogt og fandt Wittrup Motel på internettet. De faldt for det, fordi det havde gode anmeldelser på Tripadvisor, og fordi det var nemt at parkere udlejningsbilen.

»Vi er imponerede. Her er rigtig fint«, lyder det fra Mary Greensboro.

Foto: ADRIAN JOACHIM

»Ofte er moteller lurvede og slidte. Her ser gammelt ud, men det er helt nyt. Det er faktisk svært at finde tilsvarende moteller, der ser sådan her ud i dag ’back home’«, siger Mary Greenawalt, mens hendes mand tilføjer:

»Vi er gamle nok til at huske den her slags moteller fra vi var unge«.

Robert Greenawalt savner dog at kunne vippe med foden til lidt rock’n’roll-musik fra højtalerne i den stille restaurant. Det kommer, forsikrer Claus Hansen ham om. Men først ved frokosttid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge motelejeren har den største udfordring med restaureringen været at få de økonomiske ender til at mødes. Derfor er projektet nogle steder skaleret ned og strakt over flere år. Claus Hansen tygger lidt på spørgsmålet om, hvorfor han overhovedet holder det i den amerikanske stil, når vi nu befinder os på Roskildevej.

»Jeg tror, at for at klare sig skal et hotel være en helstøbt oplevelse og mere end fire hvide vægge. Rejsende vil opleve unikke steder, og dette motel findes ingen andre steder. Det er en kulturskat og et lille stykke danmarkshistorie om dengang, den amerikanske bølge skyllede ind over landet. Se bare, hvor inspirerede vi er af USA den dag i dag«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Louise Leth eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden