Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjem. Der er hverken pool, restaurant eller bar på det lille hotel Hotellet. Til gengæld er der kun 25 meter til stranden, og i sæsonen bliver stedet indhyllet i roser og hortensia. Privatfoto
Foto: Torben Bolhøj

Hjem. Der er hverken pool, restaurant eller bar på det lille hotel Hotellet. Til gengæld er der kun 25 meter til stranden, og i sæsonen bliver stedet indhyllet i roser og hortensia. Privatfoto

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mød manden, der har sovet 1.000 gange på det samme hotel

På mandag tager Torben Bolhøj igen af sted til det lille hotel La Plage på Samos.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torben Bolhøj er den sidste gæst på hotellet, når den kølige vind begynder at blæse i oktober, og de sidste turister for længst er taget hjem. Og han er den første, der sammen med hotelejerens mand, Tony Rigakis, sætter hotelskiltet op igen, når det lille familiedrevne hotel La Plage på den græske ø Samos så småt gør klar til sæsonen igen i februar og marts.

Den 71-årige bornholmer fra Nexø har et helt særligt forhold til Samos og La Plage. Han indlogerede sig første gang på hotellet sammen med sin familie i sommeren 1995, og han er kommet der lige siden. 12. august i år rundede han overnatning nummer 1.000 på det lille hotel, der ligger kun 50 skridt fra stranden i byen Kokkari på nordsiden af Samos.

Rent faktisk har han overnattet på stedet 1.016 gange. Og på mandag ændrer tallet sig igen, når Torben Bolhøj tager til Samos for fjerde gang i 2016.

Men hvorfor udelukkende Samos? Hvorfor hænger billetterne til Torben Bolhøjs næste to Samos-rejser (20. februar og 4. juni 2017) allerede hjemme på opslagstavlen?

Et godt svar på det spørgsmål kunne være denne historie:

Det er 1999. Torben Bolhøj er kommet på Samos flere gange årligt i 4 år. Han har kørt op i bjergene til øens næsthøjeste punkt, Profitis Ilias, i 1.153 meters højde. Gennem appelsinplantager og olivenlunde. Op til det tørre klippeterræn med de små fyrretræslunde, og til en lille smuk hvidkalket kirke. Med sig har Torben Bolhøj som altid sit kamera.

På toppen møder han den lokale hyrde Manolis Tsambos. En mand formet og ældet af livet i bjergene. Med ru, rynkede hænder og en buet middelhavsnæse under den olivengrønne kasket. Hyrden bærer lange grønne bukser, blå skjorte og brune lædersko. I den ene hånd har han en lang vandrestok.

Torben Bolhøj holder spørgende kameraet op. Må jeg tage et billede? Hyrden vinkede afværgende, men viser Torben Bolhøj længere ned ad bjerget. Her sætter hyrden sig ned, tager en lille træfløjte frem fra sin perlebesatte taske og begynder at spille en lille melodi. Hyrdehunden lægger sig på siden. Gederne finder sig afslappet til rette i terrænnet. Ikke en vind rører sig.

»Det var, som om hyrdens fløjte var det eneste, man kunne høre på hele Samos. Den oplevelse glemmer jeg aldrig«, fortæller Torben Bolhøj.

Han siger, at oplevelser som den med hyrden er noget, han opsøger hele tiden. Også selv om Torben Bolhøjs kone undrer sig. For han kan jo ikke tale græsk.

»Det er da lige meget«, svarer Torben Bolhøj.

»Hvis folk vil snakke sammen, skal de nok finde ud af at snakke sammen«.

Torben Bolhøj kan godt lide at møde andre mennesker og få nye oplevelser. Og sker det ude i det ukendte på Samos, er det det bedste.

Alene uden de andre turister

Det var en tilfældighed, at Torben Bolhøj og familie havnede på Samos og La Plage på sommerferie i 1995. Efter turen havde Torben Bolhøj kun én tanke: at komme tilbage så hurtigt som muligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Befolkningen var hjertelig og venlig, naturen var smuk. Jeg følte mig simpelthen hjemme. Min kone har senere spurgt mig, om jeg måske har boet på Samos i et tidligere liv«.

Når Torben Bolhøj ankommer til La Plage på årets sidste tur på mandag, er han den eneste turist. Han får udleveret nøglerne til hotellet. Køleskabet er fyldt op og hans blågule Suzuki TS-motorcykel hentet i hotellets garage. På værelse nummer 3, som han altid bor på, er der nok stillet en buket blomster. Skrivebordet er gjort klar. Om aftenen kommer bedstemoren på hotellet måske med lidt mad eller kage. Når han går i supermarkedet dagen efter, siger de velkommen hjem.

»Så er jeg endelig tilbage og kan fortsætte mit liv i paradiset«, siger Torben Bolhøj.

Og hvad laver han så? Han kører ture i bjergene og går rundt i Kokkari. Om aftenen møder han kun omstrejfende hunde og herreløse katte, og kun få spisesteder i centrum har åbent. Uden for sæsonen er Samos et stille og lukket sted. Perfekt til fordybelse.

Torben Bolhøj arbejder på mysteriet om Eupalinos-tunnelen, der blev udgravet tværs gennem et bjerg i det 6. århundrede f.Kr. for at kunne bringe ferskvand fra den ene del af øen til den anden. Indtil videre har ingen kunnet forklare, hvordan man så tidligt i ingeniørkunstens historie kunne udgrave en 1.030 meter tunnel fra hver sin side af bjerget og møde hinanden med så stor præcision. Torben Bolhøj leder efter svaret.

Han prøver desuden at kortlægge historien om Kokkaris fire antikke vandmøller, der er blevet brugt til at male hvede, presse oliven og fremstille is.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved skrivebordet på værelse nummer 3 pusler Torben Bolhøj desuden med hjemmesiden samostours.dk, der er hans tak til den ø, han synes har givet ham så mange store oplevelser.

Og apropos at give noget tilbage. Efter mødet med fårehyrden Manolis Tsambos i 1999 vendte Torben Bolhøj tilbage året efter med fine print af de billeder, han tog. Han fandt hyrden i den lille by Hora og blev budt indenfor til kaffe. Og så gik snakken lystigt. Også selv om Torben Bolhøj ikke taler græsk, og Manolis Tsambos og hans kone ikke taler andet end græsk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden