Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LANDLIGT. Hotel Nygaard ligger i en over 200 år gammel købmandsgård. I hovedbygningen ligger reception, pejsestue, og restaurant.
Foto: Malene Fenger-Grøndahl

LANDLIGT. Hotel Nygaard ligger i en over 200 år gammel købmandsgård. I hovedbygningen ligger reception, pejsestue, og restaurant.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hoteltjek: Som at bo i en oase med en duft af krydderurter

Hotel Nygaard på Læsø er indrettet i en over 200 år gammel købmandsgård.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Her er så fredeligt. Der er masser af plads og luft, og så dufter her helt særligt«.

Min medrejsende er omtrent tre minutter om at identificere det særlige ved Hotel Nygaard, en af Læsøs nyere hotelmuligheder, der er indrettet i en over 200 år gammel købmandsgård lidt uden for øens hovedby, Byrum. De hvidkalkede længer omkring en brostensbelagt gårdsplads ligger som en lysende plet i en stor have, hvor græsplænen er som et tæt tæppe, og roserne blomstrer og dufter.

Men duften kommer ikke kun fra roser. Der er også duften af korn fra nærliggende marker, en svag duft af heste fra en eng i nærheden og en stærkere duft, som vist er en kombination af saltvand, tang og forskellige krydderurter.

Det siges blandt kokke og gourmeter, at krydderurterne på Læsø smager særlig stærkt, og at det blandt andet derfor er noget helt særligt at spise fisk og jomfruhummere fanget i vandet omkring øen og tilberedt med lokale råvarer. Det tror de også i køkkenet på Hotel Nygaard, hvor indehaverne satser på det nordiske køkken med en solid hældning i retning af husmandskost.

De er så vidt muligt selvforsynende med urter og grønt fra egen mark og bruger lokale råvarer. Det kommer der god mad ud af, som gæsterne kan nyde i hotellets restaurant. Her er helleflynder, jomfruhummer og skærising – tilberedt med lokale urter og grønsager. Måske er det urterne og duften, der gør forskellen.

Beliggenhed: Hotel Nygaard ligger cirka 1 kilometer uden for Byrum, som er Læsøs hovedby – med saltsyderi, butikker, museumsgård, pengeautomat, bibliotek, skole, kirke m.m. Man er tæt på attraktioner og aktiviteter og alligevel ’ude på landet’, omgivet af marker og enge med heste. Afstanden til Vesterø Havn, hvor færgen fra Frederikshavn lægger til, er 7-8 kilometer. Men bussen (som er gratis på Læsø) går lige forbi. Hotellet ligger trukket lidt tilbage fra landevejen, indrettet i en gammel købmandsgård fra slutningen af 1700-tallet, med brostensbelagt gårdsplads med store, skyggegivende lindetræer – og en stor have med græsplæne, rosenbede, små søer – og et ’haveskur’ med karakteristisk Læsø-tangtag, som faktisk ikke laves med tang, men med ålegræs.

Indretning: Købmandsgården har en fløj med lyse, nyindrettede værelser på 1. sal – med udgang til tagterrasse – og lige så velindrettede små ferielejligheder nedenunder med udgang til egne små terrasser. Både lejligheder og værelser har lille tekøkken og stort badeværelse. I den gamle hovedbygning er der reception, pejsestue og restaurant med lokalt kunsthåndværk og Asger Jorn-værker på væggene; Jorn er en af mange kunstnere, der har haft eller har (ferie)bolig på Læsø. Både værelser og fællesarealer er indrettet enkelt, med sort-hvid-fotografier fra øen som udsmykning og møbler og gardiner i sorte, grå og hvide nuancer med enkelte indslag af pangfarver i form af puder eller lignende.

Faciliteter og service: Værelserne har wi-fi, tv, nye badeværelser, godt med skabsplads og rigeligt med stole, natlamper og andre praktiske detaljer. På badeværelserne finder man Læsø-shampoo og sæbe med saltrestlage fra saltsyderiet, som blev genoptaget på øen i 1991 efter århundreders pause. Shampooen er desuden tilsat lokalt plukkede urter, f.eks. nælde, kamille og pebermynte, og olivenolie. Omhu og sans for detaljer understreger stedets grønne profil og ambition om at skabe plads til fordybelse og ro på ferien. Morgenmaden, som er inkluderet i prisen, er rigelig – med friskbagt brød, pålæg, yoghurt, juice, kaffe og te. Man kan tilkøbe smør selv-madpakke, leje en cykel til udflugter og eventuelt lade sin bil stå på den store p-plads.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For en lille ekstrabetaling kan man tage hunden med på hotel. I restauranten kan den dog ikke komme, og de fleste hunde ville sikkert ikke kunne modstå duften af hvidløgsbagte jomfruhummere, krogmodnet højreb med syltede svampe og langtidsbagte blommetomater eller helleflynderkotelet med kroket af krabbe og kalv, artiskokpuré og kryddersmør.

Konklusion: Hotel Nygaard er en optimal ramme for fordybelse – og et fredfyldt udgangspunkt for udflugter til saltsyderi, strandenge, kirker og klitter. På den baggrund forstyrrer prisen på 1.000 kroner for et dobbeltværelse inklusive morgenmad ikke sjælefreden.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden