0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hoteltjek: Arbejderhøjskolen, der har udklækket socialdemokrater og fagforeningsfolk

Den 100 år gamle arbejderhøjskole i Esbjerg er blevet til vandrerhjem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Malene Fenger-Grøndahl
Foto: Malene Fenger-Grøndahl

BILLIGT. Med en seng i ’Den Røde Borg’ har man plads i budgettet til et par kulturoplevelser i den gamle arbejder- og fiskerby Esbjerg.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I1924 var den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning på besøg på Arbejderhøjskolen i Esbjerg og blev fotograferet med hele personalet iklædt deres stiveste puds. På det tidspunkt var en anden socialdemokrat, Julius Bomholt, forstander på skolen, hvor han bl.a. underviste eleverne i Karl Marx’ tanker. En del år senere blev han Danmarks første kulturminister.

Arbejderhøjskolen i Esbjerg har både haft besøg af og har udklækket toneangivende socialdemokrater og fagforeningsfolk. Men hvad har det med nutidens Esbjerg at gøre? Jo, Arbejderhøjskolen, den første af sin slags i Danmark, havde fra 1917 til 1945 til huse i den bygning, som nu er et absolut tidssvarende vandrerhjem. Her har forstanderparret Marianne og Børge Bull siden 1980 ’huseret’ og har udviklet vandrerhjemmet til et populært pitstop for svømmehold og andre sportsgrupper fra hele Skandinavien og Tyskland.

Så den aktive stil fortsætter i den fine røde murstensbygning, hvis grundsten blev nedlagt i 1916. Det var en lokal socialdemokrat, redaktør på avisen Vestjyllands Socialdemokrat, Jens Peter Sundbo, der sørgede for, at højskolen, som siden 1910 havde holdt til i lejede lokaler, fik eget hus.

Flere gamle fotos og en del tekst om stedets fascinerende historie findes på i alt tre plancher, som blev sat op tidligere i år, da stedets to jubilæer blev fejret: 100 år siden husets begyndelse som arbejderhøjskole og 20-års jubilæum for værtsparret.

Og både vandrerhjemmet og værtsparret ser ud til at kunne holde længe endnu. Gæsterne strømmer til, omkring 21.000 overnatninger er der om året, og stemningen er aktiv med sund mad og unge i sportstøj.

Beliggenhed: 100 m til Svømmestadion Danmark med 50-meter bassin og få hundrede meter til faciliteter for badminton, fodbold, skøjteløb, ishockey, håndbold, tennis og atletik. Gåafstand til byens centrum samt til havn, skov og strand.

Indretning: Vandrerhjemmet har 53 værelser og 192 sengepladser. Der er stadig noget ’rigtigt vandrerhjem’ over det, da en del værelser er uden eget bad og toilet og har plads til op til fem personer. I den nye fløj fra 2009 er der 20 værelser med eget bad og toilet. Den gamle foredragssal er indrettet som pejsestue med fire statuer af Svend Rathsach, skabt i 1930-31, som forestiller en sædemand, en smed, en fisker og en tømrer. Historien huskes, selv om der er fladskærme i opholdsrummene og wi-fi på hele vandrerhjemmet.