Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BILLIGT. Med en seng i ’Den Røde Borg’ har man plads i budgettet til et par kulturoplevelser i den gamle arbejder- og fiskerby Esbjerg.
Foto: Malene Fenger-Grøndahl

BILLIGT. Med en seng i ’Den Røde Borg’ har man plads i budgettet til et par kulturoplevelser i den gamle arbejder- og fiskerby Esbjerg.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hoteltjek: Arbejderhøjskolen, der har udklækket socialdemokrater og fagforeningsfolk

Den 100 år gamle arbejderhøjskole i Esbjerg er blevet til vandrerhjem.

Hoteller
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I1924 var den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning på besøg på Arbejderhøjskolen i Esbjerg og blev fotograferet med hele personalet iklædt deres stiveste puds. På det tidspunkt var en anden socialdemokrat, Julius Bomholt, forstander på skolen, hvor han bl.a. underviste eleverne i Karl Marx’ tanker. En del år senere blev han Danmarks første kulturminister.

Arbejderhøjskolen i Esbjerg har både haft besøg af og har udklækket toneangivende socialdemokrater og fagforeningsfolk. Men hvad har det med nutidens Esbjerg at gøre? Jo, Arbejderhøjskolen, den første af sin slags i Danmark, havde fra 1917 til 1945 til huse i den bygning, som nu er et absolut tidssvarende vandrerhjem. Her har forstanderparret Marianne og Børge Bull siden 1980 ’huseret’ og har udviklet vandrerhjemmet til et populært pitstop for svømmehold og andre sportsgrupper fra hele Skandinavien og Tyskland.

Så den aktive stil fortsætter i den fine røde murstensbygning, hvis grundsten blev nedlagt i 1916. Det var en lokal socialdemokrat, redaktør på avisen Vestjyllands Socialdemokrat, Jens Peter Sundbo, der sørgede for, at højskolen, som siden 1910 havde holdt til i lejede lokaler, fik eget hus.

Flere gamle fotos og en del tekst om stedets fascinerende historie findes på i alt tre plancher, som blev sat op tidligere i år, da stedets to jubilæer blev fejret: 100 år siden husets begyndelse som arbejderhøjskole og 20-års jubilæum for værtsparret.

Og både vandrerhjemmet og værtsparret ser ud til at kunne holde længe endnu. Gæsterne strømmer til, omkring 21.000 overnatninger er der om året, og stemningen er aktiv med sund mad og unge i sportstøj.

Beliggenhed: 100 m til Svømmestadion Danmark med 50-meter bassin og få hundrede meter til faciliteter for badminton, fodbold, skøjteløb, ishockey, håndbold, tennis og atletik. Gåafstand til byens centrum samt til havn, skov og strand.

Indretning: Vandrerhjemmet har 53 værelser og 192 sengepladser. Der er stadig noget ’rigtigt vandrerhjem’ over det, da en del værelser er uden eget bad og toilet og har plads til op til fem personer. I den nye fløj fra 2009 er der 20 værelser med eget bad og toilet. Den gamle foredragssal er indrettet som pejsestue med fire statuer af Svend Rathsach, skabt i 1930-31, som forestiller en sædemand, en smed, en fisker og en tømrer. Historien huskes, selv om der er fladskærme i opholdsrummene og wi-fi på hele vandrerhjemmet.

Faciliteter og service: Der er et enkelt gæstekøkken, men det er fristende at benytte sig af middagstilbud med menuer sammensat af værten Børge Bull, der er uddannet kok, samt morgenbuffeten med hjemmebagt, langtidshævet brød og hjemmelavede marmelader og mysli. Der er bordtennis og bordfodbold i kælderen og mulighed for at låne petanquekugler, fodbolde og brætspil i receptionen.

Konklusion: Arbejderhøjskolens aktive ånd er nu omsat til et vandrerhjem, hvor værtsparrets entusiasme smitter af på gæsterne, og sportsgrupperne spreder god stemning – og til tider lidt dårlig samvittighed, hvis man forfalder til at dase på en solfyldt plet i haven. Med en seng i ’Den Røde Borg’ har man plads i budgettet til et par kulturoplevelser i den gamle arbejder- og fiskerby. En overnatning koster fra 235 kr. per nat – med mulighed for grupperabat, hvis man er minimum 10 personer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden