Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MUMS. Frisk 'fish'n'chips' smager fantastisk, mener en læser.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH

MUMS. Frisk 'fish'n'chips' smager fantastisk, mener en læser.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her får du verdens bedste fastfood

Et hurtigt måltid i Armenien, Chile eller Berlin? Vores læsere ved hvor og øser her af sin viden om mindre og ofte billige måltider.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Armenske khinkali

På min rundrejse i Armenien denne sommer fandt jeg hurtigt ud af, hvilken Kaukasusret der var min favorit.

De armenske khinkali (kendt i hele Kaukasusområdet) serveres på alle restauranter, men de fungerede også som den lækreste fastfood og var en slags ’China-box’ takeaway. Khinkali er store ravioli, som indeholder årstidens urter og grønt samt svinekød. Hvert gadekøkken og andre, der udbød denne snack, brugte store armbevægelser og prøvede på deres engelsk-armensk-russiske at forklare, at hele indholdet kom fra familiens marker i de mange dale og bakker. For mig er det essensen af Armenien og det, jeg husker allerbedst.

Anne Kathrine Kristensen, København N.

Skotske fristelser

Hvis man alligevel er i området, bør man lægge vejen forbi den mindre by Kincardine i Skotland, hvor man på hovedgaden, High Street, finder den bedste fish’n chips overhovedet. Ejeren og hans søn er selv ude og fange fiskene om morgenen, og tilbereder dem derefter i løbet af dagen. Når man bliver spurgt, om man vil have »salt and vinegar?«, bør man selvfølgelig svare: »Just a wee bit«, så man kan opleve den rigtige, skotske smag.

Pernille, København N.

Ungarnsk kartoffelbrød

Den bedste fastfood på rejsen er helt sikkert at finde i Ungarn, nemlig de ungarske langos. Det er en slags friturestegt kartoffelbrød med fyld på. Det mest typiske fyld er vist cremefraiche og ost. Men man kan også vælge at få en langos kun med salt, og så er det ligesom en gigantisk lækker pomfrit. Eller med kødsovs, hvidløg, rødløg og kaviar.

Herhjemme kan man få dem hos Tonis Langos på Kultorvet i København.

Katja Kristensen

Frisk fisk i Frisco

Efter at have gået rundt i turistmylderet ved Fisherman’s Wharf og ledt efter et sted, der ikke var alt for dyrt og turistet, faldt vi tilfældigvis over dette autentiske spisested. Det så ikke ud af noget: Et vindue ved en bygning, hvor man kunne bestille sin mad og så nogen bænke udenfor, hvor man kunne nyde havnestemningen. En af specialiteterne var deres fishwich, en sandwich med paneret sej.

Vi bestilte en gang fish’n chips. Godt nok blev den ikke serveret i avispapir, men den var overraskende god. Den blev først lavet ved bestilling, så både fisk og de hjemmelavede fritter var sprødt og lækkert og havde ikke nået at blive bløde. Fisken smagte af fisk, og det var ikke en tynd andensorteringsfilet men sejfileter af første klasse. Ikke noget med skamløs fritering, men derimod en tynd, sprød skorpe af panering.

Som dansker kunne man tænke fisk uden remoulade ikke gik, men med den hjemmerørte tartarsauce var der ingen, der savnede remouladen. Det eneste minus var næsten portionsstørrelsen, der betød, at ikke alle kunne spise op.

I modsætning til de fleste andre fastfoodrestauranter på Fisherman’s Wharf i San Francisco får man her den autentiske oplevelse af havnen med rigtig seafood. Alt i alt et godt og hurtigt måltid til kun 8 dollar, 45 kroner.

Sally’s Famous Fishwich Pier 43 ½, nær Fishermans Wharf, San Francisco

Mads Koustrup Jørgensen, Aalborg

LÆS ARTIKEL

En oase i New York

Hvis man vil smage fastfood, som fastfood skal smage, i New York, så tag metroen til Madison Square Park. Det er en smuk, livlig og dog overkommelig park, hvori der ligger den lækreste, mest unikke og anerkendte Shake Shack med burgerere så lækre, at du vil vende tilbage dag efter dag på din ferie.

Lad dig ikke narre af det mindre prangende udseende, burgeren har – den er fantastisk, og det er fastfood på højeste plan i smukke omgivelser. Mit råd er at besøg Shake Shack, og smage fastfood som det var tænkt, samtidig med at man oplever en smuk lille oase i New York.

Andrea Bjarnholt

LÆS ARTIKEL

Falafel verden rundt

Mit tip er at spise hos Maoz falafel-barer. Det er en falafelbar med en hel buffet af lækre ting og sager, man selv får lov at putte i sit pitabrød. De har udover det også de bedste hjemmelavede pommes frites. Falaflerne udgør et ordentligt måltid og er sunde og billige. Og så ligger de i flere byer i USA, Spanien, Holland, Paris og London.

At købe mig en Maoz er det første, jeg gør, hvis jeg lander i en by, hvor kæden eksisterer.

Nadja

Burgerhimlen i New Zealand

Hvis man snakker om den bedste fastfood i verden, er der et og kun et sted, jeg mener, man kan nævne, nemlig Ferg Burger i Queenstown New Zealand. Personligt har jeg rejst en del, og da jeg endelig skulle til New Zealand havde jeg fra en kammerat fået fortalt om dette fantastiske burgersted. Da turen endelig kom forbi Queenstown, var det selvfølgelig, det første der skete, at vi skulle her forbi. Jeg kan med det samme sige, at jeg ikke blev skuffet. Alt fra blue cod-, traditionelle oksekød-, til rådyr- og vegetarburgere, leverede Ferg burger morgen, middag og aftensmad for mig og mine rejsekompagnoner i fem dage.

Noget tydede på, at det ikke kun var os, der var tilfredse, for på trods af at Ferg Burger har døgnåbent, er der konstant fyldt i hele butikken og på hele gaden ude foran, selv om deres 20 ansatte laver burgere med en fantastisk hastighed.

www.fegberger.com

Emil Eik Nielsen

Østen i Berlin

Den allerfineste ferie-fastfood finder man hos Dada Falafel på Linienstrasse i Berlin.

Hvis man efter en lang dag med oplevelser ikke kan overskue at tage stilling til flere menukort eller lang ventetid på en restaurant, kan man roligt slå sig ned hos Dada og få serveret en ’dada teller’ med de fineste mellemøstlige retter.

I Tyskland kan de noget særligt med arabisk mad, også selv om det skal gå hurtigt – og det er Dada Falafel et særdeles godt eksempel på.

Kristian Eskildsen

LÆS ARTIKEL

Kobeburger i New York

Den bedste burger fås i Heartland Brewery ved 34th Street, i den gamle ølkælder og restaurant, der ud over godt øl (prøv f.eks. en Farmer Jon’s Oatmeal Stout brygget på eget bryggeri i Brooklyn) også kan byde på burgere lavet af det berømte japanske kobekød.

Køerne, hvorfra kødet kommer, har fået både øl at drikke og massage for at gøre kødet ekstra mørt og saftigt, og det er lykkedes til fulde.

Skal man kun smage en burger i New York, er det denne, der er et must. Stedet har ydermere god stemning, rimelige priser, og der er tit fuldt hus, da det er et meget populært mødested.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

LÆS ARTIKEL

Chilenske dejpakker

Den absolut bedste fastfood, som jeg har fået på min rejse, må være de utrolig lækre empanadas, som man kan købe i Chile. Det er en dej bagt i ovnen med forskelligt fyld. Det klassiske er oksekød, æg, oliven og rosiner, men det kan variere meget. De passer perfekt til at tage med, da dejen sørger for, at de er i indpakning. Man kan få dem overalt i Chile – de bedste fik jeg på en mindre bar i nærheden af en station i Santiago. Det er et alternativ til en fedtet burger, som hurtigt er på bukserne og kinden snarere end i munden.

Nicoline Bundgaard

Pandekage i Nice

Socca, som er en specialitet fra Nice, er en stor, ovnbagt pandekage lavet af kikærtemel, vand og olivenolie. Den bliver skrabet op i sprøde flager på en lille tallerken og drysses med frisk peber. Spises med fingrene, til nød en gaffel, og passer perfekt sammen med et glas iskold rosé. Retten findes flere steder i den gamle bydel Vieux Nice og et enkelt sted på Cours Saleya. En portion fås for omkring et par euro, og den mætter en god del af dagen.

Mette Jakobsen, Aarhus

Gadekøkken i New York

Hvis man undrer sig over den lange kø, der altid er på hjørnet af 53rd og 6th på Manhattan, er det fordi, at her ligger den bedste ’streetfood’. Store limousiner holder parkeret langs vejen, og politibilerne spærrer gaden bare for at få en ’chicken wrap’ eller ’lamb&rice’. Alt er halal og super lækkert. Men pas på med chilidressingen, den er hot.

Maden fås ikke bedre, og der er åbent stort set døgnet rundt.

www.53rdand6th.com

Mette Wilken

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Thailandsk enkelhed

Det bedste fastfood i verdenen findes i de thailandske gadekøkkener. Om det er trækvognen med den overordentlige varme wok og friske grøntsager, fisk og kød nedkølet på is eller de små mere etablerede køkkener med tilhørende plastikstole i alverdens farver som siddepladser, der prøves, er det samme oplevelse: Fantastisk, varmt, spicy, velsmagende og autentisk mad, man får, altid med friske råvarer serveret med den venlighed, Thailand er så kendt for.

Der findes ikke en bedre oplevelse, end at få langet en varm thairet over disken, vandre rundt i gaderne, nyde og se landet og føle sig hjemme.

Anne Louise Hansen

LÆS ARTIKEL

Belgiske fritter

Den bedste fastfood fås i Bruxelles og er noget så snackagtigt og usundt som pomfritter. De bedste får man – hvis det skal være uden muslingerne forstås – hos Maison Antoine på Place Jourdan.

De omkringliggende cafeer (herunder et glimrende pizzaria) er særdeles indforståede med, at man medbringer sin nyindkøbte snack og indtager den med en øl til på deres etablissement. Pomfritterne fås i øvrigt med et utal af forskellige slags dressinger til alt efter smag og behag.

Trine Weisel

Mad i Belize

Den bedste fastfood er helt klart popusas med ost og kød – man kan også få bønner i – samt en halv liter vandmelonjuice hver lørdag formiddag på markedet i San Ignacio, Belize.

Jeg arbejder som arkæolog i Belize, og morgenmad om lørdagen er helt klart ugens højdepunkt. To popusas og en flaske vandmelonjuice koster omregnet ca. 12 kroner.

Catharina Santasilia

Pølse med brød i Argentina

En pølse med brød og salat i Argentina er den bedste fastfood. Det kaldes choripan ( chori står for chorizo og pan står for brød) og kan købes af gadesælgere, men også på de fine restauranter langs Buenos Aires havneområde, Puerto Madero. Pølsen er lavet af saftigt oksekød med spændende krydderier, og det serveres på en måde, så man sagtens kan gå og spise samtidig. De lokale gør det dog ikke, de har jo masser af tid til at stå stille og nyde deres mad.

Irene, København

Mexico i Barcelona

Du får en ’killer’ quesadillas på Rosa Negra i Barcelona. Det er et hyggeligt lille sted med original og afslappet stemning, fantastisk betjening, og smagen er i top. Du kan få alle slags mexicanske og tex mex specialiteter, og selv om det ikke er specielt spansk, er det bestemt et sted, jeg kommer igen. Glem alt om McDonald’s, Pizzahut osv. – dette er stedet at finde fastfood i Barcelona.

Via Laietana 46, Baixos, Barcelona.

Christina Habekost , Frederiksberg

LÆS ARTIKEL

Fiskekø i Dublin

Man får de bedste fish’n chips hos Leo Burdock i Dublin. Ofte vil man i middagstimerne se en lang kø af kontorfolk stå og vente på deres tur, for det er særdeles velbesøgt. Desuden ligger Dublin Castle og katedralen Christ Church meget tæt på, hvilket er skønne steder at indtage dem.

Leo Burdock, 2 Werburgh St.

Lasse Overgaard, København V.

Klassisk pizza i Napoli

I Napoli må man sige, at sanserne får frit løb. Med hensyn til fastfood kan man her få pizza, der er så lækker og så enkel, at man aldrig kan vende tilbage til det, vi kender her i Danmark.

Nu er Napoli jo også pizzaens fødeby, og især Pizzaria Da Michele, som har ry for at være verdens bedste pizzeria, er virkelig fantastisk. Her kan man kun vælge mellem to pizzaer – Margherita og Marinera – og de er så enkle og så velsmagende, at man tror, det er løgn. Margheritaen er lavet med italienske tomater, bøffelmælks mozzarella, lækker olivenolie og på toppen friske basilikumblade – og det smager virkelig som hele den syditalienske sommer bagt ned i en lækker pizza.

www.damichele.net

Natasja Joachimsen , Haderslev

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Rullede æg i Uganda

Over alt på gadehjørner i Uganda kan man købe en frisklavet rolex. Den består af en omelet rullet sammen med kål, tomat, løg og nogle gange aubergine i et chapati-brød.

Min bedste rolex-oplevelse stammer fra buscentralen i Gulu i det nordlige Uganda. Det vrimler med mango og passionsfrugt i området, og de skulle selvfølgelig med i fastfooden. Ganske vist en lidt speciel smagskombination, men æg og mango er bestemt ikke dårlige sammen. Passionsfrugten gav en dejlig og anderledes syrlig kant til det hele.

Herligheden bliver lavet, mens man står og kigger på, hvilket nok skal give lidt tryghed for en helbredsnervøs europæer – og så er det desuden en god chance for at snakke lidt de lokale.

Og navnet rolex? Det betyder naturligvis ’rolled eggs’. Til inspiration ligger der et par videoer på youtube om, hvordan de bliver lavet: www.youtube.com/watch?v=a3b3BOi-UxY

Jeppe Robert , Aarhus

Canadisk kaloriebombe

Det bedste fastfood på rejsen er klart poutine, som kan findes i Canada. Det er pomfritter med brun sovs og klumper af ost, nogen gange endda med bacon stykker, hvis man bestiller den Quebec-style. Det er perfekt som alternativ til et stykke pizza eller en kebab efter en bytur, men sælges også på restauranter og i biografer.

Bjørn, Aarhus

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden