Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hurtig nydelse. Læser Finn Strabo anbefaler at spise sushi, mens man venter på hurtigtoget i Japan. Arkivfoto: MORTEN LANGKILDE

Hurtig nydelse. Læser Finn Strabo anbefaler at spise sushi, mens man venter på hurtigtoget i Japan. Arkivfoto: MORTEN LANGKILDE

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her får du den lækreste fastfood

Selv på ferien kan det være nødvendigt med en hurtig bid, og i Rom, Lima og på Hawaii bliver du ikke skuffet.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I denne uge kan du tippe os om naturskønne krydstogter og samtidig være med i konkurrencen om to flybilletter. Ser hvordan du deltager her:

Hurtig japansk snack

Vi skulle på vores Japan-rejse ud at køre med det japanske lyntog Shinkansen. Det går stærkt - helt op til 300 km i timen. Og så går togene med en præcision, man kan stille sit ur efter. Med den præcision, hvormed togene kommer og afgår i Japan, må man ind imellem tage lige så hurtige beslutninger, hvis man skal nå at skaffe sig lidt føde i den sparsomme ventetid. Det var der også råd for.

På stationen kunne vi købe en sjælden æstetisk oplevelse. Små delikate æsker pakket ind i smukt papir med japanske tegn og fine bånd, der gemmer på et skønt måltid bestående af sushi med syltet ingefær. Indpakningen er, ud over en æstetisk nydelse som det meste i Japan, en driftssikker tallerken, som man kan sætte op under hagen, mens man indtager den friske, lækre sushi. Hertil drikker man naturligvis den lokale grønne te dyrket for foden af Mt. Fuji, serveret i elegant skruelågsindpakning.

Finn Strabo, Hellebæk

SE FØRSTE DEL HER

Svin i Toscana

Når man rejser til Italien, især i Toscana, og tager til byfest, på lokale markeder eller til fodboldkamp, er der altid små madboder, der laver sandwich med svinekød. Det er typisk helstegt pattegris, som enten er lavet dagen i forvejen eller samme morgen, som bliver lagt i en typisk lidt for tør panini. Svinekødet med urter og den lidt røgede smag, blandet med flæskesvær, kompenserer klart for det lidt tørre brød - specielt, hvis man også får lidt parmesan eller pecorino-ost på. En fantastisk snack, klar på to minutter.

Rune Bjerg Clausen, Kastrup

Shawarma i Beirut

Mit all-time favoritsted at spise fastfood er på Bliss Street i Beirut. På gaden, som ligger parallelt med det amerikanske universitet i området Hamra, summer det af liv fra studerende fra hele verden, som i store biler og med fuld makeup og tørklæde cruiser op og ned ad den lille gade. Her ligger det ene fantastiske fastfood-sted efter det andet, og vil man virkelig have en uforglemmelig smagsoplevelse, skal man vælge de små udekøkkener, der serverer fantastiske hjemmelavede shawarmaer. Brødet er nybagt og kødet skåret fra en rigtig steak og ikke de traditionelle 'kødruller' der normalt drejer rundt i shawarmabarer. Hertil en helt unik hjemmelavet libanesisk dressing og selvfølgelig et par pomfritter stoppet i din shawarma.

Line Ramsdal

Maria Bonita Berlin

Maria Bonita i Berlin er et fantastisk sted med et hyggeligt crowd. Ejeren fra El Paso, Texas faldt for en tysk pige og tog sine mexicanske - med streg under mexicanske - opskrifter med til Berlin og åbnede denne cool fastfood-joint. Absolut ingen nachos og ingen ost - altså ingen tex-mex, som er det, der her i Danmark går for at være mexicansk mad. Alt skylles ned med sprød mexicansk øl og fed musik. Priserne er små, og portionerne store, fuldstændigt som det er vanen i Berlin.

Maria Bonita, Danziger Straße 33, Berlin.
www.lasmarias.de
Lars Johannesen, Nørresundby

Vietnamesisk i Toronto

I Toronto kan man få rigtig meget fastfood, men det bedste, man kan gøre på en varm sommerdag, er at tage forbi Nguyen Huong Food på Spadina Avenue og købe en stor bánh mi (vietnamesisk sandwich) for 2,50 dollar (cirka 15 kroner). Man kan sagtens være to om én eller lade den gøre det ud for både frokost og aftensmad, og smagen af grillet krydret pølse eller citrongræs-tofu, letsyltede grøntsager, skrabet mayonnaise og masser af frisk koriander i det luftige baguette gør, at man ikke føler sig fedtet eller proppet med de (helt) forkerte ting, når man er færdig.

Nguyen Huong Food, 322 Spadina Avenue, Toronto. Martha Hviid, København

SE LÆSERTIPS

Tantens oksehjerter

På en rejse gennem Sydamerika forelskede min kæreste og jeg os hurtigt i en lidt speciel type fastfood i Lima i Peru. Det skete, da vi tilfældigvis snublede over den lille hole in the wall-cafe Anticuchos de la Tia Grima, tante Grimas anticuchos.

Stedet var proppet til randen, og alle stod med tre stykker kød, et stykke kartoffel og en lidt grumset chili-dip på deres flamingotallerkener. Maden skyllede de ned med en tisgul sodavand, Inca Kola. Vi bestilte en portion hver, og straks gik en svedende peruvianer i gang med at anrette kødet, som kom direkte fra en kæmpe trækulsfyret åben grill ... Maden var himmelsk!

Det viser sig senere, at kødet var marinerede oksehjerter. Netop derfor var det ufattelig mørt. Desuden fandt vi ud af, at Tante Grimas biks er kendt i hele Lima, og at folk valfarter hertil for at få deres jævnlige skud oksehjerte.

www.anticuchosdelatiagrima.com
Simon Lindpind

Fish’n’chips med de lokale

Kaikoura er en lille by på New Zealands Sydø.

Der er ikke meget at lave i byen, men alt omkring den emmer af store oplevelser. Byen ligger ved en dyb grav, som lader havets mangfoldige liv komme tæt på land. Store kaskelothvaler, der på tæt afstand af båden dykker ned i dybet, sæler, der vinker fra vandet, og delfiner, der springer og leger. Havet trækker, og det er et must at tage med på en af turene ud for at se hvaler.

Efter en god dag på havet fyldt med oplevelser, saltvandsprøjt, sol i øjnene og vind i håret sniger sulten sig ind på en, og så kan det godt betale sig at tage til Cooper's Catch ved hovedgaden, hvor både lokale og turister lister ind for at få en omgang fish'n'chips. Butikken er malet i farvestrålende graffiti, og uden for kæmper mågerne om de lækre rester. Indenfor er udfordringen at vælge mellem alle de lækre, nyfangede fisk, de forskellige typer af kartofler og at finde ud af, hvilke sovse og dips der passer til. Men det går ikke galt, hvis man vælger en klassisk fish'n'chips: frisk hvid fisk friturestegt i dej (batter), store, varme kartofler skåret i både og friteret og så en omgang mayonnaise, der sætter prikken over i'et.

Cooper’s Catch, 9 West End, Kaikoura. Stine Laje
r

Vege-pandekager i Mumbai

Mumbai i Indien er stedet for alle tiders fastfood, og retten går under navnet masala dosa. En sprød kæmpepandekage med kartoffelfyld og krydderier, der danser som det vildeste harem på din tunge. Der serveres forskellige chutney-saucer som dip til den delikate pandekage. Min favorit er helt bestemt kokos-chutneyen. Og så godt med frisk koriander på toppen. Masala dosa kan fås på alle fastfood-restauranter i Mumbai og dele af det sydlige Indien.

Anna Klara

Kebab-himmel i New Delhi

Jeg boede for to år siden i New Delhi i to år, og skønt Indien generelt er et orgie af kulinariske lækkerier, trumfede den lille gaderestaurant på hjørnet af H- og N-block på Connaught Place alt. English Dairy er navnet, og de serverer alt fra himmelsk hjemmelavet rajma chaval (kidneybønner med ris, red.) til de mest olierede mutton kebab (lammekebab, red.) - tilsat en frisk mango-lassi, og man er solgt.

Stedet er gemt lidt af vejen under en stort brunt skilt, men det er i sandhed jagten værd. Få pakket din mad ind i brunt avispapir og din lassi skænket i de nedkølede aluminium-bægre og bevæg dig over i Central Park til en udsøgt frokost eller middag (husk at aflevere bægeret igen). For under 20 kroner sørger English Dairy for et udsøgt måltid, der på ingen måde er æstetisk, men som smager himmelsk.

English Dairy, A-22 Connaught Place Christine Knudsen

Fisk det helt forkerte sted

Det bedste fastfood-måltid, jeg har fået, var på en lille pub på Shetlandsøernes nordligste ø, Unst. Jeg kom sammen med mine to børn ind på en ensomt beliggende pub, hvor alle gæster så ud, som om de var statister i en Lars von Trier-film. Der blev meget stille. Det var helt bestemt ikke almindeligt, at hverken kvinder eller børn her gik på pub. Men værtshusholdersken så myndigt på os, og der blev hurtigt ryddet et bord. Der var én ret på menukortet, og vi fik et uforglemmeligt måltid fish and chips. Klassisk enkelt og uden smarte ting til at peppe det op. Men fisken var fuldstændig frisk og må være blevet hevet op af havet lige udenfor. Både fisk og pommes frites blev lavet, mens vi ventede. Billard og kortspil blev indstillet, mens vi spiste, og folk iagttog os i dyb tavshed. Så enkelt og så fint; perfekte råvarer og en speciel oplevelse af både at være gået helt forkert og alligevel føle sig velkommen.

Bente Strager, Skanderborg

SE LÆSERTIPS

40 års grillmad

På hjørnet fra Falkoner Allé til Smallegade i København rammes man af en fantastisk duft, der lokker alt fra faste til nye nysgerrige kunder til. Efter 100 meter ser man en lille grill klemt ind i hjørnet af Rialtobygningen. Når man går ind gennem døren og rammes af den nu meget kraftige og berigende duft af grillmad, bliver man for alvor sulten. På en eller anden måde træder man ind i en helt anden verden. Det er en oplevelse for sig med de kraftige dufte og så de gamle brune klinker, der udsmykker rummet på sin helt egen sjove og kejtede facon.

Jeg vil vove at påstå, at Rialto Grill er en af de eneste rigtige grillsteder på Frederiksberg, og de har et stort udvalg lige fra den klassiske flæskestegssandwich til et stort udvalg af burgere. Grillen har eksisteret i mere end 40 år - mine forældre har spist der for 25 år siden, og når jeg trænger til at blive smurt ind i fedt og salatdressing, tager jeg på Rialto Grill. Og det er tit med tømmermænd, eller bare når jeg føler for det.

www.rialtogrill.dk
Magnus Berg Simonsen

Stille spansk picnic

Den bedste fastfood, jeg har fået, var i Barcelona. Min søster og jeg studerer og har ikke specielt mange penge. Vi havde dog sidste sommer fået sparet sammen til en uges sommerferie, og Barcelona skulle det være. Der er fantastiske tapassteder, som man kan skrive spalte op og ned om, men det var ikke den største oplevelse. Det var, da vi en af dagene gik til La Boqueria-markedet og købte friskt brød, lækker frugt og manchego-ost. Herefter gik vi til en lille klosterhave fem minutters gang derfra og sad og nød den gode mad og stilheden på en trappesten i denne fantastiske by. Det endte med at være det bedste måltid på hele turen.

Stine Hansen, København

Libanesisk englemad

En tur til København tæt på Nørreport Station er nok for at få en sublim fastfood-oplevelse. Stedet hedder Bibi's Diner, og her er det muligt at få libanesisk mad, som får englene til at synge. Smag et hjemmelavet pitabrød med falafel, aubergine-pure og hummus. Det er en sikker vinder. Jeg tager meget sjældent til København uden lige at smutte forbi Bibi's Diner i Rosengården.

Bibi's Diner, Rosengården 14, København. Jacob Weile, Bække

SE LÆSERTIPS

Burger i Berlin

I Lübbenerstrasse i Berlin ligger et lille burgersted, Görli Burger, meget tæt på den hyggelige og farverige Görlitzer Park, hvor maden kan nydes. Her får man Berlins bedste burger, med hjemmelavet ketchup og den sødeste betjening. Deres Currywurst er den bedste, jeg nogensinde har fået ... Haps.

Anna Jensen, København

Brasilianske bønneboller

Når man rammer den lille brasilianske ferieø Morro de São Paulo efter en sejltur fra byen Salvador do Bahia og i varmen får kæmpet sig op ad den stejle brolagte gade til det lille torv, får man belønningen for sine strabadser: Omgivet af farvestrålende huse i portugisisk kolonistil står smukke kvinder med hud som ibenholt og skærende hvide bomuldskjoler, og i skyggen af træerne og ved hver deres lille vogn koger de en form for bønnemasse i palmeolie, hvorefter de fylder den gyldne bolle med et fantastisk krydret rejefyld. Herfra er der ikke så meget andet at gøre end at tage sin acarajé, finde en lille brise og lade sig overgive til Brasiliens charme.

Karen Christoffersen , København

Gris i vinduet

I Victoria Street i Edinburgh's Old Town ligger en lille fastfood-joint, der ikke syner af meget - bortset fra den fuldvoksne, helstegte gris, der ligger i vinduet. Når den første overraskelse har lagt sig, er der ingen vej udenom: Den skal smages! Der er ikke så meget at vælge imellem, blot fire forskellige størrelser på bread roll'en, så alt fra små børn til granvoksne mænd kan få stillet deres sult. Fyldet er vel nok det saftigste og mest velsmagende helstegte svinekød, jeg nogensinde har prøvet. Det er i al sin enkelhed en bolle med kød - men hvilket kød. Spises ved et af de ganske få borde eller tages med, helst sammen med en fornuftig håndfuld servietter.

Anders, Aarhus

SE LÆSERTIPS

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En hjemlig klassiker

Når man som tidligere københavner af og til kommer til hovedstaden med tog, er en pølsevogn på Vesterbrogade med Steff Houlbergs almindelige hotdog med det hele, både rå og ristede, det absolut bedste hurtige mellemmåltid. Når man kommer hjem til Danmark efter længere udlandsophold er en almindelig hotdog med det hele på linje med en rundtenom rugbrød med fedt og 45% lagret ost de suverænt bedste hurtige godbidder at fodre smagsløgene med. Så bedste hurtige mad? To almindelige hotdogs med det hele, tak. Ja, både rå og ristede, tak. Og en Cocio, mens jeg venter, tak.

Niels Heinemann, Selde

Irsk falafel

På Galway Market i Galway på Irlands vestkyst sælger the Gourmet Offensive den lækreste hjemmelavede falafel med et mere spændende udbud af grøntsager end den sædvanlige danske tomat, agurk og iceberg-kombination. Næ, her står den på gulerod, rødløg og rucola. Som topping er der bl.a. mulighed for en pikant koriander-chili-dressing. Mums!

Christina, København

Rystende god burger

Shake Shack er en amerikansk fastfood-kæde, som laver de bedste burgere. Kødet er superlækkert, grøntsagerne friske, og dressingen er selvfølgelig hjemmelavet og opskriften hemmelig. Køen foran Shake Shack kan være sindssyg - jeg ventede over to timer - men det er det hele værd. Fastfood er Shake Shack.

Søren Limborg, Horsens

LÆSERTIPS

Bedstes græske souvlaki

Den bedste fastfood er souvlaki hjemmelavet af den ældre bedstemor Kyria Vasso og hendes søn i deres lille restaurant ved Platia Kypseli i Athen. Der er få borde og om sommeren udendørs servering på fortovet overfor eller i den mikroskopiske gårdhave. Kyria Vasso står om formiddagen ofte og renser bønner for strenge eller andet forefaldende. Hun er for længst over pensionsalderen, men har styr på både mad og kasseapparat. Jeg har ikke skrevet om indholdet i souvlakienm men den smager absolut himmelsk! Stedet hedder Kot Kot, og jeg har aldrig mødt en turist der.

Kot Kot, Platia Kypseli, Athen. Anne Munkholm, 4200 Slagelse

Tysk fritureorgie

Hvis fastfood skal være lig med friture, må man på Kathy's frietnesse i Aachen i Tyskland, hvor man kan få friturestegte pølser, spaghetti og Snickers. Deres pomfritter er i absolut topklasse og serveres med en gul sovs, der smager i retningen af karrysild. Og der bliver ikke sparet på noget.

Eva, København

Sprøde jordanske falafler

Ahh ja, den bedste fastfood må være i Amman, Jordan på Hashem i Downtown, hvor de serverer hjemmelavet cremet hummus, fuul (bønnemos, red.), store friske fladbrød og hede falafler. Sprøde udenpå og bløde indeni ... og det går stærkt med at få de falafler lavet. Den meget populære gaderestaurant er livlig, og maden fantastisk, og du bliver forkælet for ca. 15 kroner for det hele inklusive den søde myntete. Simpelt og lækkert og ægte - bedre bliver det ikke.

Charlotte, Esbjerg

SE LÆSERTIPS

Afrikansk containerburger

Den bedste fastfood er en beef burger på tanken i Morocco-krydset i Dar es Salaam, Tanzania. Burgeren har et meget lokalt præg med kål, chili, tomater, løg og, selvfølgelig, oksekød. Med til den forrygende smag, der hører til blandt de allerbedste i Tanzania, må også nævnes, at burgeren serveres ud af siden på en container. Inde i containeren står fire kvinder, der fra omkring frokosttid til klokken 19 (alle dage undtagen søndag) er fuldt beskæftiget med at stege bøffer og lægge burgere sammen iført plastikhandsker og -hårnet. Burgeren ligger i den dyre ende af den lokale mad-prisskala: 4.000 shillings eller ca. 14 kroner – med pomfritter 17 kroner.

Nicklas Meiner, Dar es Salaam

Sandwich for spillefugle

Earl of Sandwich i Las Vegas (findes også andre steder i USA, London og Paris) laver vanvittig gode sandwich og en skøn tomatsuppe. Deres brød er virkelig lækkert, ingredienserne smager friskt, de er hurtige og oven i købet billige! Det er min klare favorit, når det gælder fastfood, fordi det overhovedet ikke smager af typisk fastfood - deres mad er ligefrem delikat. De kunne kun være bedre, hvis de lå på Vesterbro.

Christina Ihler Madsen, København

Burger-sjov på Hawaii

Vi har flere gange været på Hawaii og har hver gang besøgt Ken's House of Pancakes i Kona på Big Island. Det er en typisk amerikansk diner, åbent 24 timer i døgnet og med venligt og hjælpsomt personale. Børn er meget velkomne, og priserne er yderst venlige. En af de sjovere retter på det omfattende menukort (hvorfra alt kan bestilles døgnet rundt) er sumoburgeren, en kæmpeburger med tilbehør. Når den er klar til servering, slår kokken på gong-gongen, og hele det lyserødt klædte personale råber »sumo« i kor. Her er rigtig mange lokale gæster og så alle vi turister, der er på vej ud til den aktive vulkan.

www.kenshouseofpancakes-hilohi.com
Pia Calundan, Odense

Muffuletta i New Orleans

En New Orleans-specialitet er sandwichen muffuletta. Central Grocery Store på Decatur Street, hvor sandwichen blev opfundet i 1906, serverer dem stadig, men prøv i stedet Market Cafe lige overfor, på hjørnet af Decatur Street og S. Peter Street. For en rimelig pris får man her en solid muffuletta, som rigeligt kan række til to personers frokost. Sandwichen består af et flækket siciliansk muffulettabrød med skinke, salami, mortadellapølse og provolone. På toppen af dette en pasta af primært oliven, men også mange andre finthakkede grøntsager. Det er muligt at sidde indendørs, men sjovest at sidde ude og studere gadelivet. Oplevelsen krydres med live New Orleans-jazz og cajun-musik, hvor forskellige bands underholder for drikkepenge. Let the good times roll.

Market Cafe, 1000 Decatur Street, New Orleans. Jan Kronsell, Brøndby

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pita på Korfu

Den godt to kilometer stejle opstigning igennem Liapades, 'vores' landsby på Korfu, giver en god tørst og trang til lidt spiseligt. På det lille torv sætter vi os på kafeníon (cafeen) som så mange gange før. Vi bestiller et stort glas iskold hvidvin (1,10 euro), og efter at have slukket tørsten kan vi tænke på lidt mad. Værtinden henviser som altid venligt til det lille psistaria (grillsted) skråt overfor. På 5 minutter laver den søde Athina et skønt måltid til os. En stor pita lægges på den varme, olierede pande. Den vendes én gang på panden og lægges derefter på et stykke kraftigt papir, hvor den fyldes med lækkert lammekød, lige høvlet af det store drejespid. Nu fyldes der salat, tomat, agurk, oliven, feta, tzatziki og et par sprødstegte pommes frites på. Pitaen rulles sammen, og papiret snøres stramt omkring og foldes ned. Så er måltidet til to euro spiseklart. Uhm!

Mette F. Teschl, Sæby

Trinidads 'nationalret'

Hos Patraj serverer de den lækre og mættende roti, en slags stor pandekage pakket med fyld efter eget valg: grøntsager, kikærter, rejer, lam, kylling eller andet kød stegt i en smagfuld karryblanding.

Takket være den store indiske befolkningsgruppe er rotis blevet Trinidads uofficielle nationalret. Og for mange lokale er Patraj det bedste sted at få den delikate spise. Man bestiller ved den ene luge, og inden længe er den dampende varme roti lavet færdig i baglokalet og udleveres ved næste luge.

En roti er nem at spise on the go, men hos Patraj kan man også nyde den i det meget lidt hyggelige forlokale, mens man lytter til de nyeste soca-hits.

Patraj, 159 Trangarete Rd, Woodbrook, Port of Spain. Julia Kadin Funge

Klipfisk fra hullet i muren

Når du er i Rom, er du også på Campo de Fiori. Gå op til via dei Giubbonari og læg mærke til delikatesseforretningen på højre side, på hjørnet. Her fås alle italienske specialiteter, men det bliver en anden dag. Gå ned ad via dei Giubbonari, ca. 150 meter, så har du det lille torv Largo dei Librari på venstre side. Gå ind på torvet, og på højre side (i nr. 88) er der et hul i muren. Her finder du Filetti di Baccala, og i bunden af lokalet køkkenet, hvor italienske casalinga'er ved store støbejernsgryder frituresteger baccala (klipfisk). Spis sådan en ved et af bordene, eller få det med i papir. Det fås ikke bedre, hvilket også den stadige strøm af romere på vej hjem med deres baccala viser.

Filetti di Baccala, Piazza Santa Barbara 88, Rom. Frank Stoltenberg, Hillerød

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden