Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MUMS. Stort set alle storbyer har gode morgenmadssteder - men hvor ligger de? Se læsernes bud herunder.
Foto: Erin Camera

MUMS. Stort set alle storbyer har gode morgenmadssteder - men hvor ligger de? Se læsernes bud herunder.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læsernes tips: Her får du den bedste morgenmad i storbyen

Et godt morgenmåltid handler om både mad og stemning, viser denne uges læsertip.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I næste uge kan du tippe om de bedste gratis oplevelser i Europa. Se hvordan du gør - og samtidig deltager i konkurrencen om to flybilletter - her:

NYC’s bedste pandekager

Den bedste morgenmad, jeg nogensinde har fået, var på Fort Defiance i det hyggelige kvarter Red Hook i Brooklyn, New York. Kaffen er helt i top, og så laver de en ’Dutch Pancake’, der er en tyk, luftig pandekage med æblestykker og ahornsirup, som tilberedes og serveres i en støbejernspande.

Man får selvfølgelig bacon til, for Fort Defiance er amerikansk med stort A.

www.fortdefiancebrooklyn.com

Eva Hurtigkarl, København

Londons lokale

På Westbourne Grove lige inden Bayswater bliver til Notting Hill – lige der, hvor Londons pulserende multietniske virvar af dufte, dialekter og farverige tørklæder møder vestbyens topstylede speltmødre, well-groomed forhaver og accelererende firehjulstrækkere – ligger en charmerende, underspillet, men utrolig stemningsfyldt fransk diner: Charlotte’s.

Hver weekend serveres brunch fra de vakkelvorne træborde til 9 pund per snude.

Her samles kvarterets lokale til en snak om vind og vejr – lounge-sofaerne indbyder til timers hygge, mens den typiske Londonregn slår ind mod den spinkle rude, der døgnet rundt dugger til og øger følelsen af samhørighed i den lille café.

Catherine selv står bag disken og bager quiche, tærte og kager på livet løs, mens hun hundser med de to-tre ansatte, som med store smil skummer caffelattens mælk og gerne tager en snak om weekendens begivenheder.

Christine Knudsen

LÆS ARTIKEL

Serveret med avisen i Berlin

Den bedste morgenmad fås på Café Tres Cabezas Y Un Amigo på Boxhagener Strasse i Berlin. Lækre sandwich, yoghurt med mysli, lækker kaffe, frisk frugt. Der er masser af aviser, man kan læse i, og når vejret er til det, kan man sidde udenfor i små stole på fortovet og indtage sin morgenmad omgivet af små ’plastik-haver’.

Nina Charlotte Schack, Odense

Svenske morgenæg

På Clarion Hotel i Stockholm oplevede vi, at der var et udvalg af morgenæg kogt henholdsvis 3½ minut, 5 og 8 minutter – vi var dybt imponerede og har talt og fortalt meget om dette fænomen, som vi ikke havde set før og ej heller senere på et hotelmorgenbord. D

er var oste også fra de yderste, mere ukendte hjørner af landet; ydermere frugt af den både hverdagsagtige og mere eksotiske art, for ikke at tale om brød af himmelsk kvalitet.

Karen Madsen Petersen, Grindsted

Museets morgenmad

Neues Museum i Berlin er efter omkring 10 års skånsom renovering af den britiske arkitekt David Chipperfieldet et absolut must for besøgende i Berlin. Museet har også en stilfuldt indrettet café, der tilbyder morgenmad for to personer for kun 14,90 euro.

For godt 100 kroner får man: røget laks, mozarellakugler med basilikumpesto, tørrede tomater, kalkunbryst, røget og kogt skinke, gouda, brie og friskost, konfiture, frugt og et glas prosecco. Velbekomme.

www.allegretto-berlin.de

Harro Hallmann, Haderslev

LÆS ARTIKEL

Fed menu på Broadway

Mit favoritsted på Broadway i New York er absolut Europan Bakery Café, 2503 Broadway. Nyd morgenstemningen med mange mennesker, hurtigt personale med humor, og få en solid bund før din færden ud i fabelagtige New York. Udvalget er stort: pandekager, brød i alle afskygninger, æg i flere udformninger, sandwich, bagels, muffins, supper, panini, is, kager, pizzaer og meget andet. Jeg vil dog tro, at det måltid, jeg indtog, nok hurtigt vil sætte sig på sidebenene, men en uge med den menu kan vel gå.

Jens Nagel, Svendborg

Folkeparken i Berlin

Er du i Berlin om sommeren eller i foråret, hvor vejret er godt, kan jeg anbefale at tage til Restaurant Schoenbrunn, der ligger midt i Volkspark Friedrichshain. Her er priserne lidt højere og niveauet noget flottere, men er vejret godt, skal man være et skarn for ikke at nyde udsigten til de legende børn og de mange børnefamilier, der benytter parken. Det er næsten ikke til at tro, at der under de smukke græshøje gemmer sig resterne af et kæmpe flaktårn fra Anden Verdenskrig, men det glemmer man, når man får den lækre brunchtallerken serveret.

Kristian Nielsen, Søborg

Stjernestøv i LA

Et besøg i Los Angeles er unægtelig forbundet med håbet om at spotte en af byens mange stjerner. Men glem alt om dyre ’star tours’, hvor man kører rundt i busser og kigger på halvkendissers plankeværker. Det er til morgenmaden, de celebre væsener smyger sig ud af deres marmorpaladser for at møde producenter, journalister og hinanden.

Specielt ét sted er ’the place to be seen’, når det første måltid skal indtages: Joan’s on Third i Hollywood tiltrækker kendisser som en magnet. Deres morgenmad er fantastisk, prøv f.eks. deres ’egg basket’ omelet med grønne asparges, urter og gedeost eller deres lækre sprøde ’french toast’. Og når du efter endt måltid har fået overtalt Ryan Gosling eller Michelle Williams ved sidebordet til at tage med dig til Venice Beach, kan du med fordel medbringe Joan’s picnickurv – så skulle den være hjemme.

www.joansonthird.com

Gustav Nordgreen, København

Morgenvækning i London

Den bedste morgenmad i en storby er hos Gails i Nordvestlondon. Her serverer de lækre typiske engelske madmuffins med æg og salat til, og så har de det største kagebord med lækre specialiteter. Der er virkelig kræset for materialerne, hvilket giver smag, som kan vække én på selv den mest regnfyldte morgen.

Ida Antvorskov, Frederiksberg

Milanos muligheder

Pandenus er et lille bageri i Milano, lige ved Parco Venezia. Her får man frisk og lækker morgenmad, som man enten kan spise ved de store åbne vinduer (når vejret tillader), både indenfor eller udenfor – eller man kan tage maden med til parken.

Hvis man skal optimere tiden, kan man kombinere morgenmad med sightseeing. Tag elevatoren til topetagen på La Rinascente og få hjemmelavet morgenmad og frisk juice med udsigt over Duomo.

I Corso Garibaldi har de flere gode bagere, blandt andre Princi i nr. 86. Her kan du købe friske kager og brød og kigge på de lokale. Du kan også købe hjemmelavede ravioli med hjem til aftensmad.

Anna Kristina Skaar Olsen

Berlinsk morgenrødmen

Café Morgenrot. Alene navnet på dette ydmyge sted virker tillokkende på en morgen, hvor solen lyser rødt inde mellem husene. Vi er i Prenzlauer Berg i Berlin.

På cafeen er der selvbetjening. Man bestiller sin kaffe eller te i baren, hvorefter man kan kaste sig over det meget flotte tagselvbord. Når kaffen eller teen er klar, bliver man råbt op ved det navn, man opgav ved indgangen. Ud over de mere almindelige morgenmadsretter som yoghurt, havregryn og cornflakes er der rundstykker og lækkert lyst og mørkt brød – og nok så meget en delikat frugtsalat, hjemmelavet chokoladepålæg, bulgursalat, karrysmørepålæg og tofusalat.

Når man er færdig med at spise, skal man tage stilling til, om man vil betale et sted mellem 6 og 9 euro for dette herlige måltid. Det er hensigten, at man betaler ud fra sin økonomiske situation og altså ikke så meget ud fra, hvor meget man har indtaget. Finn Gunst, Brønshøj

Engelsk menu på farten

Noget af det bedste var mellem to storbyer, mere præcis på 1. klasse i et morgentog fra Manchester til London. Jeg fik full English breakfast, fordi jeg ikke hørte efter, da menuen blev nævnt i højttalerne. Bacon, æg, toast, juice, kaffe m.v. blev serveret varmt, maden lagt på tallerkenen hver for sig, og kaffe budt rundt tre gange.

Der er mindst tre billettyper, som hver kan fås til standard el. 1. klasse. Billigste billet kan godt være Advanced First Class, som kun gælder til 1. klasse på en bestemt afgang. Hvis det så er et morgentog, og man ikke er så frisk, må man jo ’nøjes’ med 1. klasse og få full English breakfast med i prisen.

Børge R. Jensen, Randers

Med de lokale i Istanbul

Morgenmad i Istanbul er det bedste – kahvalti. At sidde udendørs omgivet af lokalbefolkningen med et bord fyldt af nybagt brød, lækre specialiteter, oliven og te kan ikke sammenlignes. Hver person får ikke sin separate portion, men de massevis af lækre delikatesser deles, således at måltidet bliver et socialt samlingspunkt. Og morgenmaden kan nydes overalt i Istanbul på de fine små restauranter og cafeer i de snørklede gader.

Sofie Bejbro Andersen, Frederiksberg

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Københavnsk kickstart

I Dyrehaven, Sdr. Boulevard, København, kan man sidde til blid morgenmusik og nyde alt fra et simpelt, men perfekt blødkogt æg med ristet rugbrød og sydesalt til 25 kr. til en ’Overdådig Eggs Bennedict’ til 65 kr. Prisen er god, kvaliteten er i særklasse. Der serveres også hjemmelavet mysli eller en avokadomad. Skal man kickstartes, kan man vælge et friskpresset ingefærshot til 10 kr. eller den mere blide udgave: en friskpresset juice med grape-appelsin-gulerod til 38 kr.

Anika Lori, København

Buffet i Barcelona

Hvis du er i Barcelona, så tag til morgenmadsbuffet på Mandarin Oriental Hotel. Dette spektakulære sted designet af Patricia Urquinaola har noget nær den bedste morgenmad med alt, hvad hjertet begærer og mere til. Jeg lover, at du ikke bliver skuffet.

Morten Emil Engel

Münchens lækreste menu

Jeg har boet på mange hoteller i Europas byer og har spist mange forskellige morgenmåltider. Det er normalt ikke noget at skrive hjem om, men et sted overgår alt. Det er morgenmaden på Hotel Bayerischer Hof på Promenadeplatz i München. Restauranten ligger på øverste etage, og du har den herligste udsigt til byens tage, herunder det flotte tag og tårnene på Frauenkirche.

Udbuddet er overdådigt. Foruden standardsortimentet, som her findes i stor variation, er der mange former for pølser (vi er jo i Tyskland), diverse fra havet, mousserende vin, frugt en masse osv. Æg laves, som du vil have det, og te/kaffe fås i mange variationer. Alt er meget delikat anrettet. Servicen er helt i top – diskret og yderst professionel. Er vejret godt, kan du sidde på en udendørs terrasse. Uovertruffet.

Flemming Carlsen, Kokkedal

Parkliv i London

Den bedste morgenmad er i London, Regent’s Park: Vejret skal selvfølgelig være til det, men køber man ind i Portland Food&Wine og Tesco i Great Portland Street, kan man slæbe morgenmaden over i parken og nyde sin cheddar ost, humus dip, egg salad, muffins, scones, pecan slices, frisk frugt osv. under åben himmel. Og kaffen, som naturligvis ikke må mangle, finder man i en af parkens boder.

Zarifa Mohamad, Berlin

New Yorks bedste kaffe

På den hyggelige brostensbelagte Bond Street i NoHo i New York skal man kigge godt efter for at finde det originale og stemningsfyldte lille ’snigersted’ i nummer 26, som kalder sig The Smile. Man skal først ned ad en trappe for derefter at træde ind i en hyggelig kaffebar/spisested. Kaffen er uden tvivl den bedste, jeg har prøvet i New York (og jeg har smagt mange!).

Jeg bestiller hver gang (foruden kaffen) deres udsøgte hjemmelavede granola og en English muffin med æg. Jeg kan blive hængende længe og læse avisen, mens jeg lytter til den rolige musik i højtalerne og kigger på alle de lokale newyorkere, som dumper ind og køber deres obligatoriske to go-kaffe.

www.thesmilenyc.com

Line Juul Christensen

LÆS ARTIKEL

Brød i Bruxelles

I Bruxelles ligger kæden Le Pain Quotidien (det daglige brød), som serverer byens lækreste morgenmad. Helt simpel morgenmad med fire forskellige slags brød, en croissant, et æg, kaffe og juice. Og så er der ellers smør, syltetøj og forskellige smørepålæg i cafeen, som man går rundt og låner ved de andre borde.

Opsætningen er som oftest større borde, så man kommer i snak med andre. Stederne har sin egen charme og det gode brød er i fokus. Simpelt og lækkert!

Christina Judson

Morgen med stamkunder

Efter min mening: Andrews Coffee Shop, 463 Fashion Ave. #2, New York.

Der er både skranke og båse, og hvis du kommer cirka samme tid hver dag, så er det de samme stamkunder, du hilser på. Og grundet beliggenhed kommer der også et udvalg af turister med forskellig nationalitet hver dag.

Finn T. Petersen, Greve

Københavnsk klassiker

Den ultimative morgenkaffeservering fås i det legendariske konditori La Glace i Skoubogade i København. I historiske omgivelser, byens bedste kaffe (og te) ledsaget af fint brød og små lækre stykker wienerbrød, er det en helt perfekt start på dagen.

Det er ikke et brunchsted med trængsel – lige det modsatte: fornem servering ved bordet og fred og ro. En oase i et ellers så kaotisk centrum af hovedstaden, man går derfra opløftet af den høje kvalitet på alle produkter – og så kan man jo drømme om alle lagkagerne senere på dagen. Det feder ikke!

Stig Knudsen, Valby

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Variation i Oslo

Den bedste morgenmad i storbyen findes måske i Oslo. Måske ikke verdens mest eksotiske by, men på Hotel Rica G20 lige i centrum af Oslo findes en helt fantastisk morgenmad.

Ud over ’alt det sædvanlige’ findes der masser af ekstra ting – bl.a. små egne friskpressede juicer af forskellige slags samt små yoghurter med toppings. Masser af forskellige slags brød – groft og fint. Omelet er der såmænd også ud over det obligatoriske æg og bacon. Og prisen er yderst konkurrencedygtig, og beliggenheden fås ikke bedre! Det kan kun anbefales.

www.rica-hotels.com

Bjarne Rytcher, Hvidovre

Kalas i København

Jeg synes, at byens bedste brunch fås hos Kalaset. Den ligger i Vendersgade 16, København K. Brunch kan fås i to variationer, almindelig og vegansk. Prøv den veganske, der har den mest fantastiske tofu i stedet for æg. Cafeen er hyggelig med retromøbler, og menukortet er underholdende at læse med retternes anderledes navne, som ’mormors brunch’ og ’Christianshavn Sandwich’.

Eva Schmidt

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden