Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anders Norrsell/The Wanås Foundation
Foto: Anders Norrsell/The Wanås Foundation

Naturkunst. Terra Maximus af Sissel Tolaas består af glas, jern og blade og kan ses i Wanås i Skåne.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her er verdens bedste skulpturparker

Det vrimler med skulpturer i det fri. Turengårtil.dks læsere tipper her om nogle af de bedste.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I sidste uge bad vi om tips til de bedste skulpturparker - her er læsernes bud:

Overraskelsen i Nordtyskland

Under en ferie i 2002 på Usedom i Nordtyskland, tog vi, på en tur, en tilfældig afstikker fra vej nr. 111 for at komme fra Wolgast til Greifswald, vejen førte os igennem en lille by, Katzow, og ude på en mark, så vi nogle store skulpturer.

Dem måtte da vi kigge nærmere på, og vi fik os en skøn oplevelse, som vi stadig taler om. Ifølge deres hjemmeside, hvor man kan læse om deres koncept, så er der rigtig meget i gang dernede stadigvæk. Det er ca. 130 km østpå fra Rostock.

skulpturenpark-katzow.eu

Anne Henriksen, Ølsted

Den religiøse i Thailand

Sala Kaeo Ku ligger cirka fem km. uden for Nong Khai i Thailand. Det er en park med store religiøse skulpturer. Den højeste er en mangehovedet slange på 25 meter.

Luang Pu som opførte parken, har siden sin død i 1996 ligget i en glaskuppel med skinnende bånd, som du også har mulighed for at se i parken.

Claus Munkholm og Pia Jacobsen, Herfølge


Kaninkvinde i Yorkshire

Yorkshire Sculpture Park i England er en stor park med masser af skulpturer og masser af grønne områder, og ikke mindst en god shop og en lækker cafe. Se blandt andet skulpturen af en kvinde med et kanin ansigt. Virkelig genialt.

ysp.co.uk

Aske Mørch, Gentofte

På jagt i Holland

Skulpturparken i forbindelse med Kröller-Müller museet i Holland er et besøg værd.

Området er godt skruet sammen, så man føler man går på opdagelse efter skulpturerne i parken. Der er enkelte skulpturer, man kan klatre på/i, og det er derfor også et velegnet sted at tage børnene med.

Museet er mest berømt for sin imponerende Vang Gogh samling, og skulpturparken er derfor ikke så brand’ed som den absolut fortjener. Museet ligger midt i et fredet naturområde, Park Hoge Veluwe, med dedikerede cykelstier og vandreruter.

Mikkel Rosengaard, København

Rodins have i Paris

Mit forslag er Rodins museum i Paris med tilhørende park. Det er nemlig muligt at købe indgang til bare parken for en euro. Og parken er fyldt med skulpturer, blandt andet helvedesporten. Parken er ikke så kendt, men tilbyder en pause i hverdagen og i lydniveauet fra trafikken, grundet de store mure, som omgiver hele parken. Har tilbragt meget tid der med en bog i fred og ro.

Vil du ind på museet så gælder de franske tariffer for EU-borgere, nemlig gratis for personer under 18 og studerende t.o.m. 26 år.

musee-rodin.fr/en/museum/musee-rodin-paris/garden

Stine Hald

LÆS ARTIKEL

Faldne monumenter i Moskva

En park i det centrale Moskva, som bedst kan beskrives som begravelsesplads for gamle statuer af sovjetledere, partikommissærer, generaler, astronauter og videnskabsfolk. Efter murens fald fjernede man mange af de skulpturer, som det sovjetiske styre havde brugt i deres propaganda. En lille brøkdel af disse blev placeret i parken og efterladt. De står derfor mere eller mindre vilkårligt og vedligeholdes ikke. Kun græsset slås og buskene trimmes.

Udover parken er en tiltrængt oase i en ellers hektisk millionby, så giver den et godt billede af, hvordan arkitektur har været en integreret del i det politiske styre.

Selv om også vestlige lande bruger arkitektur og kultur for at udtrykke magt, så kan det slet ikke måle sig med de mange pompøse statuer, som er designet i den meget rustikke og anderledes russiske arbejderkunst. Alene størrelsen på nogle af skulpturerne er utrolig.

Samtidigt er der en åbenlys symbolværdi i, at store statsledere, som Lenin og Stalin fjernes fra pladserne og forvisses til en park, hvor man prøver at glemme dem. Det er endda tilladt at kravle rundt på skulpturerne.

Steffen Syberg Hansen, København

Stormkonger i staten New York

Mit bud på den bedste Skulpturpark er Storm King i staten New York. Den perfekte dagsudflugt til det afslappede og anderledes upstate New York.

Udover den faste samling af skulpturer i parken har de også skiftende udstillinger.Den faste udstilling rummer værker af de største moderne skulpturer som Richard Serra, Carl Andre, Mark di Suvero, Donald Judd, Alxander Calder, Anish Kapoor, Sol Lewitt, Henry Moore, Maya Lin Andy Goldsworthy og mange flere.

stormking.org

Bjørn Mogensen

LÆS ARTIKEL

Guderne i Laos

Den på en gang smukkeste og mest mystiske skulpturpark, jeg har set, er Buddha Park, som ligger ca 15-20 km uden for Vientiane i Laos. Parken er et sammensurium af Buddhafigurer og skulpturer af hinduistiske guder.

Alene turen ud til parken er en oplevelse værd – hullet, beskidt jordvej, med forrygende udsigt over floden, som bedst klares på scooter.

Niels Jakob Pasgaard, Aarhus

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skulpturer i Aarhus’ natur

Skønt at komme rundt i verden og se på kunst, men en tur til Aarhus hvor man kan opleve skulpturer fra udkanten af byen langs vandet, helt ud til Belehage er fantastisk. Undervejs får man en fantastisk naturoplevelse igennem åben natur og langs skovstier, hvor kunsten er ophængt i træerne. Alle typer af mennesker unge gamle børn, familier, kærester ser ud til at nyde turen.

På et tidspunkt kommer man til hotellet som nærmest ligger i strandkanten, her er dørene åbne og publikum inviteres ind for at se små og anderledes skulpturer af alle de kunstner der er med. Efter en fantastisk oplevelse kan byen bagefter byde på mere kunst på Aros kunstmuseum, Musikhuset samt Århus kunstakademi som i deres gård altid lokker med sjove kunstoplevelser.

Ulla Villefrance Salling-Mortensen, Aarhus

Samtidskunst i Skåne

I Skåne ligger en fantastisk skulpturpark i tilknytning til slottet Wanås. Ved ankomst får man et kort over placeringen af de mange, mange skulpturer i den kæmpestore park, og så er det bare med at gå på opdagelse.

Der er fokus på international samtidskunst og stedspecifikke installationer. Det vil sikkert umiddelbart afskrække nogle, men skulpturerne er overraskende i såvel placering som udseende, så alle – børn som voksne – bliver grebet af opdagelsesrejsen rundt i hele parken. Man kan derfor trygt tage sin måske mindre kunstinteresserede familie med.

LÆS ARTIKEL

Som bonus er der endvidere diverse spændende udstillinger i slottets tilhørende bygninger Hvert år er der udover de permanente skulpturer særudstillinger. I år er der 25 års jubilæum, så jeg glæder mig allerede til en heldagsudflugt for at se, hvilke overraskelser, der bydes på denne gang. Der er cafe mm. på stedet.

wanas.se

Suzanne Ringsted, Svaneke

Kommunismens statuer i Budapest

Lige uden for Budapest er der en skulpturpark med mange af de statuer og skulpturer kommunisterne lod rejse.

At se dem samlet på et og samme sted gør dem komiske og samtidigt kan man ikke lade være med at beundre dem for deres størrelse – og mangel på selvkritik og humor.

Niels Lauritzen, Vejle

Sidste ånde i Budapest

Skulptur park, udenfor Budapest, med gamle kæmpe skulpturer fra kommunismen. En seks meter høj Lenin, og en fire meter høj knyttet næve.

Og så kan man købe ’last breath of communism’ på dåse.

Den er sjov og interessant på samme tid.

Stine Lund Møller, København

Düsseldorfs skulpturelle bygninger

Museum Insel Hombroich nær Düsseldorf i Tyskland er et besøg værd. I skøn natur ligger skulpturelle bygninger, som fungerer som udstillingsrum for en herlig blanding af arkæologiske fund og samtidskunst.

Det er et privat initiativ af Karl Heinrich Müller, landskabsarkitekturen står Bernhard Korte for, bygningskroppene er formet af skulptør Erwin Heerich.

Martin Voss-Jensen, Ringsted

wanas.se.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skæbnen i Japan

’Site of Reversible Destiny’ ved bjerget Yoro i Japan er meget spændende og kun ganske få ikke-japanere kommer på de kanter, halvvejs imellem Tokyo og Osaka.

Kunst- og skulpturparken er placeret oppe ad bjerget med fantastisk udsigt over kysten og storbyen Nagoya. Der går en direkte bus fra Nagoya Hovedbanegård.

Parken er et sammensurium af Buddhafigurer og skulpturer af hinduistiske guder.

yoro-park.com/e/rev

Ian Johansson, Seminyak, Bali

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden