Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Abel Tasman i New Zealand er den smukkeste synes Nina Thorn Clausen.

Abel Tasman i New Zealand er den smukkeste synes Nina Thorn Clausen.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne har talt: Her er verdens bedste nationalparker

Fra Australiens outback til Thy i udkants-Danmark.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Menneskefri park i Tanzania

Midt i Tanzania ligger Ruaha Nationalpark med en enorm biodiversitet og varieret landskab. Bor man inde i parken, risikerer man at vågne til løvebrøl og arrige flodhestevrinsk. Og så er det ikke overrendt af turister. Man kan køre en hel dag i parken uden at træffe mennesker, men turen fra Dar es Salaam er lang, og de fleste knækker den over i to.

Lars Mikkel Johannessen, Göteborg

Danmarks store vildmark

Nationalpark Thy er Danmarks største vildmark, hvor århundreders sandfygning har skabt det unikke og særprægede landskab med kyst, klitter, klitheder, søer og klitplantager.

Nogle steder minder det om et månelandskab. Efter Nr. Vorupør dukker det smukke lille fiskerleje Stenbjerg op. Midt i lejet ligger Stenbjerg Kro, og her serveres Nationalplatten, tilberedt af lokale råvarer, der lever og gror i nationalparken. Som en pudsighed kan nævnes, at Marie og P. S. Krøyers bryllupsrejse først gik til Paris og derefter til Stenbjerg, hvor de i 1889 slog sig ned i kroen et par måneder.

Her malede Krøyer bl.a. et par store billeder af klitheden.

Anna Marie Færch, Aalborg

Dyrerigt afrikansk krater

Jeg er ikke i tvivl om, at det er Ngorongoro-krateret i Tanzania. Man skal tidligt op – så er man sikret det skønneste syn over krateret indhyllet i en morgendis, der langsomt brændes væk af solen. Nede i selve parken er der en helt fantastisk dyrerigdom i de smukkeste omgivelser, hele tiden med kraterkanten i baggrunden. Så overvældende en oplevelse!

Bodil Lousen

De syv søers dal i Slovenien

De Julianske Alper i Triglav Nationalpark er et meget smukt og bjergrigt område, specielt De Syv Søers Dal. Vi fløj til Ljubljana, og herfra var det nemt og billigt at tage bussen ud i nationalparken.

Campingpladsen ved Bohinj-søen var et godt udgangspunkt for dagture i bjergene. Turen forbi de syv alpine søer er et must og kan gøres med en overnatning på bjergrefugium med den mest imponerende beliggenhed.

Sara Springborg, Risskov

Kroatiens søpark

Den bedste nationalpark at besøge er Plitvice Lakes National Park i Kroatien. Parken består af flere søer med utroligt klart vand i de flotteste nuancer af blå og grøn, forbundet med en masse større og mindre vandfald og omgivet af dejlig skov. Man går rundt om og imellem søerne på grusveje og stier anlagt i træ, og tit er man meget tæt på vandet. Både sejler på den største af søerne, og en bus kører frem og tilbage på den ene side af parken.

Barbora Gulisova, Esbjerg

Unikt og dyrebart økosystem

En af de absolut bedste nationalparker, jeg har besøgt, er Galapagosøerne. Dyrelivet er helt exceptionelt, og naturen er storslået.

Der gøres et stor arbejde ud af at bevare øerne og den unikke natur, hvilket føles godt, når man som besøgende lærer om det skrøbelige økosystem og de mange skatte, den indeholder. Galapagosøerne er et dyrebart minde for livet.

Caspar Seeger Nielsen

Australiens røde vartegn

I Australien er et af højdepunkterne at besøge Nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som ligger midt i outbacken. Landskabet består af en flad busksteppe, og den røde jord lyser op overalt. Midt på denne flade busksteppe ligger tre store klippeinformationer, Uluru, også kendt som Ayers Rock, Kata Tjuta og Mt. Connor.

De er iklædt et fint rødt tæppe af ørkensand og har en hel særlig betydning for aboriginerne, som betragter klippen som en helligdom.

Vi kørte over 2.000 km, både på asfalterede veje og på stenede veje, gik lange ture i stejle kløfter, overnattede i teltlejre, hvor stjernehimlen lyste som et magisk tæppe og dingoerne vækkede os om natten med deres hyl.

Lene Hein, Brønshøj

Spektakulær og uopdaget

Cedar Breaks National Monument i Utah er en perle blandt de amerikanske nationalparker. Parken er spektakulær og har sin helt egen charme – og er meget anderledes end naboparken Bryce Canyon National Park.

At stå på det højeste bjerg i parken og nyde udsigten over det sydvestlige Utah er mindst lige så overvældende en oplevelse som mødet med Cedar Breaks amfiteater i gylden sandsten med smukke buer og naturlige hvælvinger. Masseturismen kender endnu ikke parken, så sandsynligheden for at møde bl.a. bjørne er stor.

Køreturen fra Bryce Canyon til Ceder Breaks er episk og byder bl.a. på vulkanske bjergpas samt smukke søer.

Stine Trebbien, Odense

Et portugisisk åndehul

Parque Natural de Vale do Guadiana dækker 600 kvadratkilometer omkring dalen, hvor floden Rio Guadiana markerer grænsen mellem Spanien og Portugal.

I den nordlige del af parken findes Portugals højeste vandfald, Pulo do Lobo. Over nogle af parkens dybe kløfter findes stenbroer, der er præget af romerrigets byggestil. Et sted er kløften dog så smal, at man med et gigantisk spring kan komme over den – deraf navnet 'Ulvens spring'. Parken er et eldorado for fugleelskere.

Man finder den ene storkerede efter den anden højt oppe i lygtepælene – men også sjældne ørnefugle er på vingerne. Nationalparkens 'hovedstad' er den næsten turistfri by Mertola med sine hvide huse op ad bjergsiden. Øverst troner den ældgamle fæstning.

Finn Gunst, Brønshøj

Tæt på naturen i Sichuan

I den nordvestlige del af Sichuanprovinsen i Kina findes Huanglong, en Unesco-støttet nationalpark med fantastiske kalkstensformationer, vandfald, varme kilder og turkisfarvede søer. Det hele forbundet med gangbroer, så man kan komme tæt på naturen. Det er også et populært udflugtsmål for kineserne.

Kirsten Bjerregaard, Smørum

Seje vandre- og klatreture

Udsigtspunktet Bastei i ’Sächsische Schweiz’, ca. 20 km sydøst for Dresden, giver en fabelagtig udsigt over Elben.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når du er mæt af dette syn, så bevæg dig ad smalle stier og usikre veje ind på området med stejle klipper, floddale, skove og bjerge af sandsten. Her er 1.200 km vandrestier og 14.000 klatreture, både helt simple og virkelig seje. Nationalparken fortsætter ind i Tjekkiet.

Jens Nagel

I hælene på Crocodile Dundee

Kakadu Nationalpark ca. to timers kørsel fra Darwin i det nordlige Australien er absolut en af verdens bedste nationalparker. Her kan man opleve det australske dyreliv, som inkluderer mange fugle og ikke mindst de mange krokodiller, der leder tankerne hen på Crocodile Dundee. Man får også et alsidigt indblik i aboriginernes oprindelige liv og tusindårige historie.

Thorkil Jensen, Værløse

Gletsjerpark på grænsen

På grænsen mellem staten Montana i USA og provinsen Alberta i Canada ligger Glacier National Park. Den korte udgave af parken er en tur ad den eneste vej, der går på tværs af parken – Going To the Sun-Road. Turen kan enten gøres i egen bil, med en Red Jammer Bus eller for de sejeste på cykel. Turen fører dig op over Rocky Mountains og Continental Divide. Vejret tillader kun, at den er åben fra ultimo juni til start september.

Vil du rigtig opleve parken, så tag vandrestøvlerne på og udforsk nogle af de 1.100 km vandrestier. Tag eksempelvis en tur hen ad Highline Trail og kombiner det gerne med en overnatning på det historiske Granite Park Chalet, der næste år fejrer 100-års fødselsdag.

LÆS OGSÅ

Uanset valg af transportform kan du opleve dyrelivet tæt på, f.eks. bjerggeder, bighorn sheep og marmot. Få i tilgift de smukkeste alpine blomsterenge. Parken har en pæn bestand af gråbjørne og sorte bjørne, som det ofte lykkes besøgende at se – i behørig afstand.

Susanne Nielsen, København

Håbløst forelsket i KwaZuluNatal

Vi er netop hjemvendt efter familiens vist nok 7. besøg i Hluhluwe-Imfolozi Nationalpark, som ligger i den sydafrikanske provins KwaZuluNatal.

Vi var bosat i Lesotho i nogle år og vender efter besøg i andre nationalparker i det sydlige Afrika ’håbløst forelskede’ tilbage hertil. Man kan f.eks. overnatte i Mpila Camp, som ikke er indhegnet. Dette betyder, at vortesvinene vandrer helt ind i dit køkken, hvis du ikke lukker døren. Zebraer og impalaer græsser uden for dit telt eller hytte, og hyænen står på lur – så du må vogte over dit kød, mens du griller.

Terrænet i parken er smukt, kuperet og meget varieret, og det gælder også dyrebestanden. Parken drives af KZN Wildlife efter økoturisme-principper.

Signe Marie Hedegaard, Skanderborg

På elefanternes hjemmebane

Det første glimt af floden Chobe i Botswana er altid et betagende syn. Floden er utvivlsomt en af Afrikas smukkeste floder og minder mig om påfuglens buede blå fjer.

Chobe National Park er mest berømt for sine store flokke af elefanter, som især i de tørre vintermåneder samler sig ved floden for at drikke. Elefanter i hundredvis, elefantfodspor, elefanter om dagen og om natten, lydløse kæmper, elefantbabyer med et godt greb i mors hale, trompetfanfarer med højt løftet snabel og blafrende ører, støvbadning og snabelbrusebade, væltede træer og øde landskaber efter elefantflokkenes fouragering.

Jeg bliver aldrig træt af at iagttage disse betagende kæmper.

Kirsten Hansen, Hillerød

New Zealands fascinerende natur

Den bedste, smukkeste og mest interessante nationalpark, vi har været i, er helt klart Abel Tasman på toppen af Sydøen i New Zealand. Vi gik Coast Track i 3 dage gennem regnskovslignende områder med kæmpe bregner, krydsede forskellige vandløb og vandfald via hængebroer.

Vi gik på stejle skrænter med pludselige og næsten blændende kig til små turkisblå laguner, som vi næsten ikke kunne vente med at komme ned til.

Vi så legende sæler, og i en stor lagune fulgtes vi med en kæmpe stingray på jagt efter føde helt inde i vandkanten. Hvis man bliver træt i benene, kan man snuppe en vandtaxa til den næste blå lagune eller til en af parkens skønne lodger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nina Thorn Clausen, Højbjerg

Et fjernt hjørne af Afrika

Kgalagadi Transfrontier National Park ligger dels i Sydafrika, dels i Botswana, og man kan også komme ind i parken fra det sydlige Namibia.

Selv om parken ligger med adgang fra tre lande, er det i alle tre tilfælde fra et fjernt hjørne, så der er ikke overrendt. Parken er cirka 35.000 kvadratkilometer stor, og man kan overnatte i en række forskellige lejre, som svinger fra den vildeste luksus til meget basal camping på ikke-indhegnede pladser med risiko/chance for besøg af løver og hyæner i lejren.

Man kan se en stor variation af pattedyr, og parken er også meget kendt for en stor koncentration af rovfugle.

Thomas Christiansen , København

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden