Råvarer. I Asien får du grøntsager af en anden verden.
Foto: Arkiv

Råvarer. I Asien får du grøntsager af en anden verden.

Læsertip

Læserne: Her får du Asiens bedste madoplevelser

Der er folk, der rejser til Asien alene for madens skyld. Læs her hvorfor.

Læsertip

Tag med på en gastronomisk rejse østpå sammen med Rejsers læsere.

Vi begynder i Myanmar.

Lynstegte grøntsager i Myanmar

Netop ankommet til Yangon i Myanmar kom vi forbi dette lille spisested! Da vi senere skulle have stillet sulten, valgte vi dog et sted med mere plads, hvor alle retter var anrettet i små skåle, man kunne sammensætte efter egen smag. Asiatisk mad, supper eller mange slags lynstegte grøntsager og ikke så meget kød, er meget delikat.

Kirsten Bjerregaard, Smørum

LÆS ARTIKEL

Tropehavens mad

Vi bor i nogle små hytter i Ubud på Bali. Hver morgen pusler det ude i tropehaven. Så snart man let søvndrukken tumler udenfor, stiller to unge piger morgenmaden på bambusbordet. Den består af en kæmpe skål frugtsalat med mango, melon, banan, papaya, guava og rambutan.

Retten er syrnet en anelse af lime og sødet med honning, inden der drysses revet kokos på. De flade brød og den skoldhede te præget af mynte og ingefær er en florissant start på dagen. Og når man så gennem det blomstrende løvhang kan skimte nogle ranke kvinder komme gående i markskellet med deres frugter stablet på hovedet – så er man tæt på paradis.

Finn Gunst, Brønshøj

Multimedie-mad i Shanghai

Glem Noma – Ultraviolet i Shanghai er et levende multimedie-kunstværk, hvor du er i centrum og skal spise dig ud. Du får et mødepunkt – der er kun ét bord til 10! Du hentes i en bus og køres til en fabrikshal i et af de mere fattige kvarterer i Shanghai. Her åbner sig en verden af kunst, musik, dufte og mad. Det hele serveret i et perfekt koordineret show opfundet af den franske kok Paul Pairet.

Jens Hørup Jensen, Aarhus

Stingray på Borneo

Jeg rejste rundt i Asien i fire måneder i 2011 og fik derfra selvfølgelig en bunke forskellige gode madoplevelser. Disse lande bugner jo med fantastiske ting som pho, pat thais, ramens og de mere mærkværdie specialiteter som durian, stegte taranteller og andre kryb.

Men en af de ting, der overraskede mig mest, var i en lille food court på den modsatte side af centrum i Kuching, Borneo. Her fandt jeg under mit ugeophold en gut, der solgte det mest fantastiske ’stegte’ stingray. Altid saftigt, friskt, og med en dejlig sauce til, stegte han den på et blad, jeg aldrig fandt ud af, hvad var, og færdiggjorde den under låg, for at holde på væskerne.

Nicolai Risager Nørgaard, København

Stærke sager i Sydkorea

Sidste år valgte jeg og to veninder at tage til Sydkorea. Da vi ankom, valgte vi at finde noget mad. Vi gik forbi en restaurant med mange kunder. Allerede ved første skridt ind ad indgangen kunne jeg mærke en spicy fornemmelse. Jeg er selv fra et asiatisk land (Vietnam), og jeg har aldrig fået sådan en fornemmelse før! Det var virkelig overdrevet.

Vi satte os og bestilte. Der var ikke meget at vælge imellem, det blev en blanding af lidt kylling marineret i koreanske krydderier, tofu, tykke ris og lidt nudel, som blev mikset i en slags bordgryde foran os. Det var virkelig inspirerende. Imens maden blev stegt, nyste jeg 3-4 gange grundet den spicy duft.

Da den var færdig, og jeg tog første bid, var det RET stærkt. Nej, det var rigtigt stærkt, men samtidigt så fantastisk godt! Selv om jeg er fra Vietnam og vant til at spise stærke sager, var det her på et helt andet niveau. Den oplevelse vil jeg aldrig glemme.

Jennifer Nguyen, Odense

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Japanske wagyu bøffer fra Kobe

Wagyu-kvæget fra Kobe fodres i hele deres sidste leveår med både græs, øl og sake, den japanske risvin, og derudover får de daglig massage. Den gode behandling sørger for, at køerne giver det bedste og møreste stykke kød, der overhovedet kan fremskaffes. I Tokyo på hotellet Okuras restaurant Sazanka tager kimonoklædte tjenerinder imod os, mens de bukker og nejer efter japansk tradition.

En blændende sort disk af granit med indbygget spot udgør vores bord. Kokken viser os tre store stykker bøf med masser af flotte fedtmarmoreringer. Så skærer han fedtkanterne fra, og mens det syder og steger, skærer han bøfferne i tern. Efter et par minutter på stærk varme bliver bøfferne flamberet.

Forinden har han ristet knivskarpe tynde skiver af hvidløg. Hertil serveres klæbrige ris, tre slags dressinger, godt med sojasovs, en fed suppe, lidt agurk, kål og champignon med lange stilke. Der spises med pinde, og suppen drikkes af skålen! Til efterret får vi det afskårne fedt i småstykker med ristede bønnespirer til – velbekomme.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

Fisk i naturen nær Goa

Den lille interimistiske fiskerestaurant på Galgibaga Beach i den sydligste del af Goa ligger ca. 10 km syd for feriebyen Palolem i et fantastisk smukt stykke rå natur, som på grund af områdets klarificering som naturreservat er helt uberørt af mennesker og bebyggelse.

I den sydlige ende af stranden har en fiskerfamilie fået tilladelse til at lave en lille ’restaurant’, bestående af en sivhytte, et par plastikborde og nogle hængekøjer. På menuen finder man østers, hummer, krabber, tigerrejer samt diverse fisk – alle hentet direkte fra fiskenettet. Tilberedningen er simpel, rustik og helt igennem fantastisk, og priserne helt i bund. Lej en scooter i Palolem og kør derned på ca. 40 min.

Anders Berents Christiansen, København

Gade-grill i Hanoi

Min bedste madoplevelse i Asien var under en rejse til Vietnam i sommeren 2013. Min kæreste og jeg vandrede rundt i hovedstaden, Hanoi, og kom forbi den her lille gaderestaurant, som hed Huán Huán, hvor folk sad på små stole udenfor med en lille grill på hvert bord.

Menuen bestod af en lille kulgrill, et fad med skåret svine- og oksekød, samt forskellige snittede grøntsager, og to baguettes. Her sad man så og grillede sit eget kød/grøntsager, spiste det med pinde og drak kold, vietnamesisk øl, mens det var 35 grader. Fantastisk stemning!

Iben Krüger, København

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra ged til småfugle i Indien

Jeg vil påstå, at bedste madoplevelse i Asien handler lige så meget om stedets atmosfære som om mad. Stedet var Le Restaurent Francais i Goa. Kæmpehøje palmer behængt med spejle og krystallysekroner duver blidt i vinden med meterlange røde velourgardiner.

Anbragt midt i denne herlighed studerer vi stedets franske menukort. Et langt fransk ord for en af retterne starter med bogstaverne Qu ... og klog som jeg er, meddeler jeg, at det kun kan være den kendte franske gedderet Quenelles. Det var det så ikke, viser det sig. Det var småfugle, otte til hver, på størrelse med en valnød. Den madoplevelse har vi siden grinet af – og snakket om som en af vores bedste madoplevelser i Indien.

Eva Blomsterberg, Græsted

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden