Spis. En vietnamesisk kvinde sælger hjemmelavet mad på et marked i det centrale Vietnam.
Foto: Bartosz Hadyniak/istockphoto.com

Spis. En vietnamesisk kvinde sælger hjemmelavet mad på et marked i det centrale Vietnam.

Læsertip

Læserne tipper: Her er vores favorit spisesteder i Vietnam

På vej til Vietnam? Få de bedste råd til landets fantastiske gastronomi.

Læsertip

1. Gadebørnenes restaurant i Hoi An

Mango Mango og Streets Restaurant i Hoi An. Mango Mango laver mad i fusion mellem det vietnamesiske og det europæiske køkken. Utrolig velbalanceret og smagfuldt – og spændende kombinationer ikke mindst. Det kan anbefales at tage chef's choice menu med tilhørende cocktailmenu. Streets Restaurant er en lille perle, hvor alle ansatte både i køkkenet og på gulvet er tidligere gadebørn, der er blevet oplært i et traineeprogram for at arbejde i restauranten.

Marianne Hern

2. Vegetarmad af høj klasse

I løbet af min tomåneders tur fra syd til nord spiste jeg mine absolut bedste måltider på en vegetarisk restaurant på Tran Cao Vân, Hoi An. Her er en vigtig pointe, at jeg ikke er vegetar. Jeg har i alle mine 32 år været glad for kød, men jeg spiste mig alligevel mæt i perfekt tilberedt og vanvittig velsmagende tofu, grøntsager, ris og nudler fire dage i træk. Navnet på restauranten husker jeg ikke, men den ligger over for Café 43. Stedet er nemt at kende på reolerne fyldt med manga-tegneserier, som familien bag restauranten er stor samler af.

Morten Engholm

3. Familiært i Hanoi

På Little Hanoi i Hanoi er maden frisk, lækkert tilberedt og yderst billig. Restauranten er familieejet, og der er derfor en hyggelig og indbydende atmosfære, med plads til både par og børnefamilier. Jeg nød selv godt af friske forårsruller, som man selv skal rulle ved bordet, nudler med stegte grøntsager, kylling i sweet/sour-sovs og cashewnødder.

Linea Bagger

4. Egnsretter i Hoi An

I TinTin Restaurant i den fantastiske lille skrædderby Hoi An fik man serveret egnsretter fra Centralvietnam ved små plastikborde og til ingen penge. Vi kom tilbage hver dag i de fem dage, vi var i byen, og deltog endda i et madlavningskursus, hvor vi lærte hemmelighederne bag pho, forårsruller, og områdets nudler er helt unikke. Se billeder herover.

Rebecca Smith-Sivertsen

5. Pho til præsidenten

Den bedste udgave af Vietnams uofficielle nationalret pho fås på Phó 2000 i det sydlige del af landet, Ho Chi Minh. Phó 2000 ligger lige overfor den store og kendte Ben Thanh Market midt i centrum og har hverdag massevis af besøgende, som kommer for at stille sulten.

Ekspedienterne gør meget ud af at fortælle, at USA’s daværende præsident Bill Clinton netop valgte at spise sin frokost her under sit besøg i byen i 2000.

Marc Petersen

6. Pho på primussen

Et lille gadekøkken, som hedder, hvad de serverede, nemlig Pho-bo i Hoi Ans gamle bydel, ikke så langt fra et stort tøjmarked. Mor og datter betjener ’køkkenet’ bestående af en lille primus, hvor man sidder under åben himmel på bittesmå plastikstole og borde. Den dampende varme pho bliver lavet med kærlighed og smager genialt.

Sophie Brinck

7. Kobra på otte måder

Hvis du er sulten efter slanger, er Nguyen Van Duc Snake Restaurant i Hanoi det bedste bud. Den findes i Le Mat, kendt som slangelandsbyen, der ligger syv kilometer nordøst for Hanois centrum. Kødet er bedst nyslagtet, så første udfordring er at vælge en levende slange. Vores valg på menuen blev en kobra. Efter maven er blevet skåret op, bliver hjertet taget ud og lagt i risvin som aperitif. Så følger kobra tilberedt på otte måder.

Malte Blas

8. Familiemiddag i Hanoi

Det allerbedste er at blive inviteret hjem til en vietnamesisk familie. Vi blev inviteret til vores arbejdsfælle Hungs svigerforældre i Hanoi og blev beværtet med 10 forskellige vietnamesiske delikatesser akkompagneret af svigerfarens fortælling om årene i hæren langs den kinesiske grænse og svigermors beretning om at være alenemor i meget fattige tider i Hanoi.

Gunver Bennekou, Roskilde

9. Nr. 96 er den bedste

Restaurant 96 på 34 Gia Ngu i Hanoi har efter sigende sit navn fra en anden restaurant, der ligger på nr. 96 på en anden gade. Maden var fantastisk, restauranten hyggelig og anretningen utrolig smuk. Vi fik mojitos, te, muslinger og and med en slags ingefær samt hhv. mango og blandet frugt i risvin til dessert.

Morten Eiler Hansen





10. Himmelsk pho i Saigon

Da jeg var i Vietnam i 2011 spurgte jeg en lokal, hvor man kunne få den bedste pho i Saigon (Ho Chi Minh City). Han sagde Pho Quynh, og han havde ret. Det smagte himmelsk.


Hannes Hofer, Houston

11. Direkte på stranden

Vi boede på Bon Bien Resort og som nabo lå et meget lille familiedrevet spisested med bambusvægge og bliktag og næsten i vandkanten, men uden kystsikring. Efter en mindre orkan åd vandet sig ind på restauranten. Alligevel holdt de åben og serverede de skønneste små forårsruller med ris til.

Kirsten Jensen

12. Insidertips til Hanoi

De bedste spisesteder i Vietnam finder man i de gamle gader i Hanoi.

Nudelsuppen, pho. Man kan spise den bedste vietnamesiske pho på Pho Thin Bo Ho eller på Pho Bat Dan. Der er andre lækre nudelretter, for eksempel nudelruller på Ngu Xa Gade ved Ho Tay (Den Vestre Sø), og sprøde woknudler på Hang Buom gade 11.

Baguetterne, banh mi. Den vietnamesiske banh mi betragtes som den bedste baguette i verden. Man kan nyde en fantastisk udgave på Banh Mee, Au Trieu gade 18. Hvis man vil prøve banh mi med oksekød, skal man til Banh Mi Bit Tet på Hoe Nhai 6.

Risretterne, bun cha. Bun cha er vermicelliris med karamelliseret svinekød, grillet på trækul og serveret med sød-sur fiskesauce og masser af grønt. Man kan spise den bedste bun cha på Bun Cha Dac Kim, Hang Manh gade 1. Her kan man også få de specielle forårsruller nem cua be, som består af rispapir, grøntsager, krabbekød, hakket oksekød og mange vietnamesiske krydderier.

Viet Dzung Nguyen

13. Frisk fangst på paradisø

På den endnu ikke overrendte ø Phu Quoc med paradisstrande og uberørt natur ligger Vietnams bedste spisested, Phuong Binh House. Hver dag sejlede fiskeren ud med sin lille runde sivbåd, og vendte hjem med de flotteste fisk og blæksprutter. Om aftenen kunne man vælge mellem dagens fangst, som blev grillet ved vandkanten, og serveret med lækkert tilbehør. Der var altid en fantastisk stemning, med god musik, mange gæster og gekkoer der kom på besøg.

Karina Geertsen

14. Den gamle kvindes grillkød

I Hanoi, på hjørnet af Hang Bun – ’nudel-gade’ – og Nguyen Khac Nhu nord for det gamle kvarter serverer en gammel dame byens bedste bun cha, grillet kød. Kødet grilles frisk, og man får masser af krydderurter til. Men efter frokost er hun pist væk, så kom i tide.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vinh Prag

15. Udelukkende pho

Det bedste spisested i landet er Pho Thinh, 13 Lo Duc i Hanoi. De serverer kun en ret, pho, som udtales fø, vietnamesisk kødnudelsuppe. Jeg har spist over 1.000 skåle pho på samtlige gadehjørner i Hanoi, i de seks år jeg har været i Vietnam ... Pho Thinh leverer konsekvent den lækreste af slagsen.

Peter Sørensen

16. Lækkerier i Ho Chi Minh City

Cuc Gach Quan i Ho Chi Minh City er moderne, men autentisk, og serverer fantastisk mad på flotte keramiktallerkener. Tjeneren valgte selv, hvilke retter vi skulle have, og serverede dem så vi alle kunne smage det hele og dele maden, som man traditionelt gør i Vietnam. Vi fik alt, hvad hjertet kan begære og købte tilmed nogle af de flotte fade med hjem.

Clara Colombo





17. Restaurantmarked i Hoi An

I Hoi An finder man blandt mange lækre restauranter The Market. Spiseområdet er omgivet af forskellige madboder og køkkener, der har indbydende og sjove navne som 'grilled treats', 'wrap & roll' og 'weird & wonderful'. Man kan fra sit bord følge sin mads rejse: fra fisk i akvarium til grillet lækkerbisken på sin tallerken. Maden er er indbydende og delikat, stemningen er levende og personalet er hjælpsomt.

Rebecca Aaby Sonne

18. Lille og intimt i Hoi An

Nu Eatery i Hoi An er en sand perle. Vi fik plads på deres lille balkon med grønne planter og udsigt over hustagene. Nu Eatery serverer udsøgt mad med tradition i det vietnamesiske køkken, men med et twist. Kokken står i et åbnet køkken, hvor man kan se de friske råvarer, og hvordan hver enkel ret bliver omhyggeligt tilberedt.

Ane Bang, København





19. Grøn oase i Hue

Y Thao Garden i Hue er indrettet indenfor et privathus' havemure i forskellige åbne rum med udskårne træpaneler i en frodig have, hvor små vandløb risler over smukke sten. Restauranten er en grøn oase og en kærkommen kontrast til det voldsomme og brogede trafikbillede lige uden for havens skærmende mure.

Lea Rossau

20. Madkunst landet rundt

Besøg Green Mango i Hanoi. Et fantastisk spisested med fortrinlige vietnamesiske retter. Bedste tamarind rejer på vores fire uger lange rejse i Vietnam. Gå ej heller glip af Morning Glory i Hoi An. Gadekøkken i bistro-rammer. Uhyggeligt velsmagende. Kim Lam i Ho Chi Minh City leverede vores rejses absolut bedste måltid. Fin vietnamesisk madlavning. Skræmmende lækker madkunst i meget smukke omgivelser.

Thomas Larsen

21. Gadekøkkenet i Hoi An

Den bedste udgave af nudelsuppen pho fik vi i et gadekøkken i Hoi An på Tran Phu Street. Vi gik forbi gadekøkkenet om morgenen, hvor der var fuld gang i gryderne og om aftenen var der fyldt med lokale, som plejer at være et godt tegn.

Helene Østergaard

22. Alt samlet på ét sted

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nhá háng ngon i Ho Chi Minh City. Her finder man alle typiske vietnamesiske specialiteter på et sted. Lige fra den skønne nudelsuppe med kylling, pho ga, til de velkendte friske- og friturestegte forårsruller, cuon nem og nem rán, og også den klassiske vietnamesiske pandekage, banh xeo. Som det vietnamesiske køkken generelt, bugner stedet med friske urter, veltillavet kød og spændende, kraftige smage. Herudover bliver alle retter lavet lige for næsen af dig.

Mads Helbak

23. Kold øl og frisk fisk

På Phu Quoc fik vi en tidlig aften øje på fiskerestauranten. Vi slog os ned på de grønne plastikstole, og den unge mand modtog os med et smil, ’Welcome madam!’. Vi gjorde tegn i retning af fisken:’Oh yes, tuna, madam’.

Snart efter sad vi med en Tiger beer og tun i tomat, salat, tomat, agurk og ris. I en lille skål var Phu Quoc pepper blandet med salt og tilsat lime med til at tilføre den helt særlige djævelske detalje til måltidet.

Birgit Balslev, Hjortshøj

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce