DRIVERLIV. Om dagen kan man bade ved de private strande og nyde en frokost. Når solen begynder at gå ned, kan man nyde en drink, inden hotellerne serverer frisk fisk lige ned til vandet.
Foto: Niklas Rehn

DRIVERLIV. Om dagen kan man bade ved de private strande og nyde en frokost. Når solen begynder at gå ned, kan man nyde en drink, inden hotellerne serverer frisk fisk lige ned til vandet.

Sol og strand

Vietnamesisk øparadis er uberørt - lidt endnu

Phu Quocs hvide sandstrande har du næsten for dig selv. Lidt endnu, for øen gøres klar til masseturisme.

Sol og strand

Et kærestepar sidder på en stor sten i vandkanten. Han har placeret sin hånd på hendes skulder, og de taler lavmælt. Med korte mellemrum kysser de, men for det meste spejder de ud i horisonten.

Her ligger fiskebådene side om side under månens lys, mens bådenes grønne lys tiltrækker blæksprutter, der efterfølgende kan blive solgt på natmarkedet og til øens restauranter. Lyn lyser baggrunden op, og med skyerne som lærred danner de grønne, orange og lyse farver på himlen.

Kort efter begynder et band at spille et af det irske popband The Corrs sange – som for at overdøve idyllen, og musikhyldesten til 90'ernes musikscene fortsætter.

Ovenstående illustrerer på fin vis såvel charmen som irritationsmomenterne ved Vietnams største ø, Phu Quoc. I mange år er øen beskrevet som et uberørt ferieparadis, hvor de besøgende har de hvide sandstrande for sig selv.

REPORTAGE

Koncepthoteller

Men øen har opdaget turismen. Som besøgende, der både vil nyde freden på de private strande samt få et indblik i Vietnams autentiske øliv, er det lidt trist at opleve Phu Quocs næsten desperate forsøg på at tiltrække turister ved at indrette alt efter den stadigt voksende skare af besøgende.

Phu Quoc åbnede i 2012 en international lufthavn og gjorde det muligt at rejse til øen fra Ho Chi Minh City og Hanoi samt Singapore. Også en rute til Guangzhou i Kina er planlagt.

På øens vestlige side ligger luksushoteller med private strande side om side på Long Beach. Fra en afslappet positur i liggestolen kan man nyde en eftermiddagsdrink, mens solen går ned, og bølgerne rammer de stort set mennesketomme strande. Samtidig er personalet på hotellet ved at flytte stole og borde ud midt på stranden og arrangere dagens fangst fra havet i en montre med store mængder is i bunden, så gæsterne kan udpege lige nøjagtigt den fisk, der skal indtages til aftensmad.

Hotellerne på Long Beach er indrettet efter samme opskrift: En kombineret bar og restaurant ligger på den private strand, hvor du ligeledes kan booke en gang massage, hvis du trænger til en pause i anstrengelserne.

Burger, sandwich og alskens tænkelige vestlige retter er placeret før det vietnamesiske cuisine på menukortet, der er indrettet til turisterne. 100 meter inde i landet – ved en trafikeret hovedvej – ligger ligeledes en lang stribe restauranter. Heriblandt tre russiske med navnene Kalinka, Boroda og Berezka, mens også tyskere, japanere og italienere kan finde deres respektive nationale retter inden for gåafstand.

LÆSERNE TIPPER

Hovedvejen kan bedst beskrives som én stor byggeplads med alternative indgange bestående af brædder, der skal passeres, hvis du besøger en restaurant, eller store dynger af murbrokker placeret ved vejsiden. Hotellerne er med andre ord enten splinternye eller ved at blive opført.

Vejen fra Long Beach til øens største by, Duong Dong, er fyldt med forretninger, hvor du kan købe perler i alle prislag, bestille et dykkerkursus eller besøge en af de mange cafeer og restauranter. Meget af livet i byen drejer sig om natmarkedet, hvor de familiedrevne gadekøkkener åbner efter klokken 18.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her kan du få lokal mad – i særlig grad fisk – til rimelige penge, mens du iagttager de mange fiskebure, hvor søslanger, blæksprutter og babyhajer er placeret. Du kan selvfølgelig også investere i souvenirs og prutte om prisen på alt mellem himmel og jord.

I havnen ligger bådene klar til at drage ud, mens du kan fare vild blandt de mange blikskure på havnen. I alle hjem kører tv’et stort set uafbrudt bag dørene, uanset hvor forfalden boligen ser ud. Andre steder er familier samlet på gaden til et måltid i de små, karakteristiske børnestole, som mange vietnamesere placerer uden for deres hjem. Pludselig er der gået en time i den lille oase, der står i skarp kontrast til luksushotellerne.

Forlystelsescenter

Både den nordlige og sydlige del af øen har attraktive tilbud til turisterne. Forlystelsesparken Vinpearl Land er placeret på den nordlige del side om side med det storslåede hotelkompleks Grand World. Om få år vil det være den nordlige øs samlingspunkt med en kæmpestor parkeringsplads og et marked, ligesom det vil være muligt for gæster at besøge kasinoet.

REPORTAGE

På den sydlige østkyst kan gæster besøge de hvideste sandstrande, hvor udendørs restauranter og liggestole er klar til at modtage dem, der vil prøve noget andet end strandene ved Long Beach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uberørt er Phu Quoc med andre ord ikke længere, men stadig et sted, hvor man kan søge afslapningen på en privat badestrand.

Man får dog indtryk af, at det hele begyndte med ét succesfuldt hotel med et genialt koncept, som internationale konsortier nu kopierer. Men øen kan ikke følge med, for selv i højsæsonen er restauranter, barer og cafeer i mange tilfælde tomme, og så kan det virke en anelse skørt, at paradiset skal vokse med så voldsom en fart.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Niklas Rehn eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden