Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

USA. Coquille River Light, der ligger ved Bandon i staten Oregon. Læserfoto: Anders Kristensen

USA. Coquille River Light, der ligger ved Bandon i staten Oregon. Læserfoto: Anders Kristensen

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne tipper: Her er de flotteste fyrtårne

Fra Marokko til Gotland. Se nogle af verdens smukkeste fyrtårne.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Lys langs Oregon-kysten

En sommer fandt min datter fyrtårne utroligt spændende. Heldigvis var vi på ferie i Oregon, så vi fik set størstedelen af dem, der ligger på turen langs kysten. Her er et billede af Coquille River Light, der ligger ved Bandon, Oregon.

Anders Kristensen

2. Færøernes smukke tårn

Fyrtårnet på Nolsø er formentlig det smukkeste af sin art i vores kongerige. Tårnet er kendt fra den 20-krone-mønt, der blev slået for nogle år siden. Bygningen udgør mål for en af de bedste vandreture på Færøerne. Turen fra bygden til tårnet og tilbage tager typisk fem timer.

Søren Serup

3. Fotogent canadisk tårn

Fyrtårnet ved Peggy’s Cove sydvest for Halifax i Canada er efter sigende et af de mest fotograferede motiver i Canada. Den lille fiskerby i provinsen Nova Scotia er et rigtig hyggeligt sted at besøge. Hovedattraktionen er det næsten 15 meter høje fyrtårn, og udsigten fra foden af tårnet er flot.

Lars Møller Hansen

4. Storbritanniens glemte ferieø

Et smukt lille fyr står vagt på Angelseys østlige spids ved udmundingen til Menai Strait, det lille bælt der ligger mellem Angelsey og Wales. Kysten ved fyret er perfekt til lange gåture med børn. Der er masser af sten og vandhuller med skjulte skatte. Angelsey er Storbritanniens glemte ferieperle. Her har tiden stået stille, og det er som at holde ferie i 50erne.

Hauge & Christa Marple

5. Tag en nat i norsk fyr

Grønningen Fyr syv km udenfor Kristiansand i Sydnorge er ikke et fyrtårn, snarere en fyrstation. Da det blev anlagt på den meget lille ø lige i havoverfladen, var det ikke nødvendig at bygge et tårn, og fyret går derfor under kategorien indsejlingsfyr.

Fyret fra 1878 var et af de første betonfyr i Norge. Lygten lyser i dag ved hjælp af solceller og stationen har været ubemandet siden 1980. Man kan overnatte i fyrstationen i sommersæsonen. Der er 30 sengepladser, indlogeringen er simpel, og det koster 150 norske kroner per nat per seng. Man skal selv sørge for sejltransport ud til fyret.

Kristin Søndersrød Ose

6. Australiens østligste punkt

I Australien var jeg nede og se Byron Bay fyrtårn fra 1901, som er det østligste punkt i Australien. Udsigten er fantastisk i 23 meters højde. Man kan være heldig at se både pukkelhvaler og delfiner.

Charlotte Nielsen, Middelfart

7. Klassisk tårn i Maine

Nubble-fyrtårnet på Cape Neddick i York, Maine. Den smukke og langstrakte kyststrækning i Maine rummer flere gamle fyrtårne, men få er så indbegrebet af Maine som Nubble-fyrtårnet. Glem ikke at nyde en frisk hummer og den skønne udsigt fra legendariske Fox's Lobster House, Nubble Point.

Lars Allerup

8. Rød-hvidt fyr i grænselandet

Westerheversand Fyr er et meget populært udflugtsmål på halvøen Eiderstedt i Slesvig-Holsten, og det er ikke så underligt, for det er helt specielt. Vi har i en del år foretaget ture til dette nære grænseområde om foråret – for at beundre de nyfødte lam på digerne og det rige fugleliv i området. Vi har ofte under vore ophold været på vandretur til Westerheversand Fyr. Man kan ikke komme dertil i bil, så det må enten være en vandretur eller en cykeltur.

Bente Dalby, Ringkøbing

9. Udflugt til Helnæs Fyr

Helnæs er en halvø i Lillebælt forbundet til Sydvesfyn af en dæmning. Helnæs er har et spændende og varieret natur- og kulturlandskab, hvor den inddæmmede flade Made står som kontrast til de kuperede Bobakker. Det 28 meter høje fyr er bygget 1901.

Anders Degn Pedersen

10. Solidt på Fuerteventura

Fara de Entallada fyrtårnet på østkysten af den kanariske ø Fuerteventura er måske mere specielt end egentlig smukt. Turen til det afsides liggende tårn er under alle omstændigheder smuk, og det samme er udsigten derfra. 200 meter over Atlanterhavet kan man se milevidt ud over oceanet og mod Afrika, der ligger 100 kilometer væk.

Torben Olesen

11. Skagens imponerende tårn

Det Grå Fyr nordøst for Skagen er Danmarks næsthøjeste fyrtårn. Det bedste tidspunkt at ’fange’ dette imponerende fyrtårn er ved daggry, når lyset kommer ind fra øst lige bag fyrtårnet. Det er et flot syn, når fyrtårnet står som silhuet mod den opgående sol i horisonten.

Philip Rutherford

12. God guide på Gotland

Når du alligevel er på Gotland, så tag helt sydpå og besøg Hoburgens Fyr. Her er en fantastisk udsigt over Østersøen fra det 21 meter høje fyr. Herudover møder du en ganske særlig guide. Han kan fortælle historier om fyret, og hvad der er sket omkring det. Et ekstra plus er, at han faktisk ved en hel del om danske fyrtårne. Fyret er bygget i 1846, men allerede i 1741 foreslog botanikeren Carl von Linné, at der burde bygges et fyrtårn her. Lyset kan ses 50 km væk og lyshøjden over havet er 57,9 meter.

Jens Nagel

13. Art deco-tårn i Marokko

Fyrtårnet i havnebyen Sidi Ifni i det sydvestlige Marokko er, så vidt jeg ved, det eneste art deco fyrtårn i verden. Sidi Ifni var en spansk enklave helt frem til 1969, og hele byen er et enestående eksempel på en militærby i arabisk art deco stil.

Michaela Hjorth Bønnelykke

14. Udsigt over Stillehavet

Fra fyrtårnet ved Half Moon Bay i Californien får man det første kik ud over det uendelige Stillehav, når man kører syd på fra San Francisco.

Bo Kjems

15. Fjordfyr i grænsevandet

Det lille, gamle tyske Dalsgård Fyr fra 1896 er still going strong, når skibstrafikken skal ledes gennem Flensborg Fjord ud for Rinkenæs. Ifølge optegnelserne var det i begyndelsen med spritbrænder, siden acetonegasfyr, og fra 1976 med elektrisk lys. Med fjorden til den ene side og de bølgende kornmarker op mod Rinkenæs på den anden side ligger det rigtig flot og charmerende i landskabet. Man passerer fyret meget tæt på, når man følger den spændende gendarmsti langs Flensborg Fjord.

Kurt Wahl

16. Markant tårn på Sardinien

Et flot fyrtårn med både et fantastisk placering og en meget flot bygning med tårnet på toppen står på den yderste spids af Capo Caccia på Sardinien. Klippen udgør i øvrigt hovedet af den kendte silhuet af en liggende mand, som man kan se inde fra Alghero.

Mogens Bjergby

17. Oldgammelt tyrkisk tårn

På et klippeskær ved indsejlingen til Bosporus ligger mellem Europa og Asien fyrtårnet Kiz Kulesi med en næsten 2.500 års historie fyldt med intriger, romantik og kultur. Tårnet er anlagt af Alkibiades 408 f. Kr. for at sikre Athen søvejen fra Ægæerhavet til Sortehavet.

Senest er fyrtårnet kendt fra en James Bond-film, og i dag rummer er det en af Istanbuls eksklusive restauranter. Men besøg det i dagtimerne, hvor der er cafeteria. Det er lettest at tage båden fra Uskudar på den asiatiske side.

Lars Thorkild Bjørn

18. Hirsholmenes granittårn

Hirsholmene 7 km nordøst for Frederikshavn er Danmarks nordligste øer, og på den næststørste – og beboede – ø Hirsholm findes det smukke, grå fyrtårn fra 1886, som ligger på øens højeste punkt, Ørnebjerg. Tårnet, der er 27 m højt, er bygget af tilhuggede granitsten fra Hirsholmene, og der er 90 trin op til udsigtsplatformen. På klare dage kan man skimte Frederikshavn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anna Marie Færch

19. 98 trin op i Hirtshals Fyr

Fyret blev tændt for første gang i 1863. Det tog 2,5 år at bygge den hvide skulpturelle bygning med fundament af beton og granit. Tårnet er 35 meter højt, og efter 98 trin er man oppe og har en prægtig udsigt over næsten hele Vendsyssel. I kæmpeklitten under tårnet findes et enormt tysk befæstningsværk fra Anden Verdenskrig, som man kan besøge, og i sidehuset er der ofte kunstudstillinger af lokale, der formår at skildre den bølgende egn i keramik, skulpturer og malerier.

Finn Gunst

20. Fyrtårn og avis

Nord for San Fransisco stikker halvøen Point Reyes ud i Stillehavet. Halvøen ligger i Point Reyes Seashore National Park, et barskt og goldt område der minder om den danske vestkyst. Helt ude for enden af halvøen i et klippefyldt område ligger Point Reyes Lighthouse, som sejlende bruger som pejlemærke på deres vej ind i San Francisco Bay under Golden Gate Bridge.

Fyrtårnet har i øvrigt lagt navn til den lokale avis, Point Reyes Light, hvis navn skal forstås som 'lyset fra Point Reyes', eller at avisen sætter lys på tingene i Point Reyes. Avisen vandt den eftertragtede Pulitzer-pris i 1979 for sin aktive lokaljournalistik. Både fyrhus og avis er stadig aktive.

Roald Kramer

21. Fyret på Hjelm

På Hjelm ud for Djursland er fyret er opført på voldstedet for den gamle borg, som Marsk Stig lod opføre omkring 1290. Han gjorde øen beboet efter kongemordet i Finderup lade, hvor han søgte tilflugt på Hjelm. I årene herefter organiserede han herfra plyndringstogter langs landets kyster og drev tilmed et falskmønteri på øen. Fyret drives med et solcelleanlæg, og fyrpasseren flyver nogle gange dertil med helikopter, når det skal vedligeholdes.

Bent Bornstein

22. Stevns Fyr brøler

I tåget vejr var Stevns Fyr også en hørbar del af familiens besøg hos mine morforældre i Tommestrup, når det var tåget. »Nå, nu brøler koen«, sagde de voksne, og så vidste vi, at tågen var tæt over Østersøen, der kunne være barsk. I 2014 tog jeg på nostalgitur – genså fyrtårnet, gik op i det, så lampen – og udsigten.

Rita Radmer, København

23. Europas vestligste fyr

Cabo da Roca i Portugal skulle være Fastlandseuropas vestligste punkt. Jorden på den høje klippe er rødlig og overbevokset med blomstrende sukkulenter, de såkaldte hottentotfigner. Lidt længere mod nord ligger Praia das Macas, æblestranden, hvor man kan spise traditionel, portugisisk mad med en vidunderlig udsigt. Sintra befinder sig inde i landet, omkring et kvarters kørsel derfra. Og derfra er der kun 30-40 minutters kørsel til Lissabon.

Lone Andrup

24. 60 tårne i staten Maine

I Maine, USA er der mere end 60 fyrtårne på den lange, rå kyst med undersøiske skær og lavvandede grunde. I Acadia National Park på det alleryderste af Mount Desert Island står det gamle fyr smukke Bass Harbor Head Light fra 1858. Der er en trappe og gangsti ned til fyret, hvorfra der er en vidunderlig udsigt over havet.

Poul Birk

25. Her løb Forrest Gump

Maine kaldes også for The Lighthouse State. Her er fyrtårne i alle afskygninger, store og små, runde og firkantede. Marshall Point Lighthouse hører absolut ikke til de største fyrtårne. En meget lang smal træbro fører ud til det lille hvide fyrtårn med sort lanternehus. Fyrtårnet er set af mange mennesker, da det er et af de steder, Forrest Gump i filmen af samme navn passerer på sin løbetur igennem USA.

Niels Erik Andersson

26. Flot udsigt på Helgenæs

På sydspidsen af Helgenæs kan man besøge Sletterhage Fyr med en flot udsigt fra toppen. På klare dage kan man se til Aarhus og til flere af øerne syd for Helgenæs. Der går fine vandreture fra fyret, hvor man kan opleve vild natur og vind i håret.

Sara Springborg

27. Forblæst i Rubjerg Knude

Verdens smukkeste fyrtårn er en smule tilsandet, men flot er det – særligt på en vinterdag med sne og blæst. Der er naturligvis tale om fyret ved Rubjerg Knude tæt ved Blokhus og Løkken.

Rikke Bech Futtrup

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

28. Ø-deler på Tenerife

På Tenerifes vestligste punkt, Punta del Teno, står et fint, slankt fyr højt til vejrs imellem bjerge af lava, som vidner om den barske natur, der også er en del af Tenerife. Fyrtårnet deler Tenerife i nord og syd. Atlanterhavet er brusende på den ene side af pynten og ganske stille på den anden. Efter regn- eller blæsevejr kan det være svært at komme derud på grund af nedfaldne klippestykker på vejen, men i fint vejr er det en fantastisk oplevelse at besigtige fyrtårnet og omgivelserne derude.

Susanne Reuter

29. Ægte lys i Lyngvig Fyr

Den fejende lyskegle fra Lyngvig Fyr, Danmarks højeste,havde i mere end 100 år været til gavn og glæde for skibsfart, klitbønder, sommerhusfolket, samt alle os i den gamle købstad, ovre på den anden side af Ringkøbing Fjord, for hvem ’livet’ og lyset i det stovte, slanke, kridhvide 36 meter høje vartegn kunne følges i andægtig afstand, nat og dag. Men så valgte Søfartsstyrelsen i 2011, på Arbejdstilsynets påbud, at udskifte tradition og kviksølv med modbydeligt ’Crasy Daisy-lys’: tre korte hvide led-lysglimt – kun ud mod havet!

Støtteforeningen ’Lyngvig Fyrs Venner fik dog efter to års stædig kamp det fejende lys tilbage, så Vestjylland’ nu igen ser lys over land – og vand!

Lars Egelund

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden