Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Casper Tybjerg/Casper Tybjerg
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fodtøj og strømper til backpackere

Fodtøjet er noget af det absolut vigtigste, hvis du vil have en behagelig tur. Men skal du være opmærksom på, når du køber vandrestøvlerne og sandalerne?

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Intet er så vigtigt som fodtøjet.

Går turen til køligere himmelstrøg, kan man nøjes med et par solide vandrestøvler eller sko, og går turen til varmere himmelstrøg, skal vandrestøvlerne suppleres med vandresandaler.

Når du vælger fodtøj, så tænk dig godt om, når det gælder design og farver. Hvis du planlægger at bruge dit fodtøj både på stranden, i bjergene og på det lokale diskotek, har du et problem, fordi dørmanden på diskoteket formentlig vil afvise dig, hvis du ikke har et par pæne sko på. Her gælder det om at vælge stil, så fodtøjet passer til din kombination af gøremål.

Vandrestøvler skal være solide og vandtætte. Sørg for at imprægnere dem grundigt, inden du rejser.

Det er en smagssag, om man køber vandrestøvler eller vandresko, men ved du, at du skal gå rundt med rygsækken både i naturen og i byerne, er det vigtigt, at du bruger en støvle, der kan støtte dine ankler. Det ved man, når man bare én gang har forvredet foden på noget så simpelt som en kantsten.

Sålen i en vandrestøvle til allround brug er mellemhård. Sålen i en støvle til vandring i bjerge er hård. Det vigtige er, at sålen skal være så hård, at man ikke har nogen som helst fornemmelse af underlagets beskaffenhed.

En blød sål i en almindelig sko er kun behagelig, lige når man får den på. Den fortæller dine fødder alt om underlaget, og i løbet af kort tid får man ondt i fødderne bare af at gå rundt på fortovet i en storby.

Overdelen kan være af læder eller kombineret med kunststof og læder. Det er en smagssag, hvad man kan lide. Formålet med at kombinere kunststof og læder er at få vægten på støvlen ned.

Skal støvler gås til?

Støvlen skal være forstærket i snuden og i hælen, så du ikke får ondt i tæerne, når du ramler mod sten.

Når du køber støvler, er det en gammel skrøne, at de skal gås til. De skal simpelthen passe fra første færd, så køb dem i en butik, hvor du virkelig får vejledning, og hvor du har en fornemmelse af, at ekspedienten ved, hvad vedkommende snakker om.

Et forkert valg kan være forskellen på en god og en dårlig rejse.

Får du ikke en ordentlig vejledning, er der et sæt regler, som enhver kvalificeret ekspedient kender. Hos de gode forhandlere har de en skrå træplade, som du kan gå op og ned ad.

Tag et par tykke sokker på hjemmefra eller lån nogle sokker hos forhandleren. Find en støvle i det nummer, du plejer at bruge i almindelige sko og mærk, om den passer dig. Den er ofte et nummer for lille, så bed om et nummer større.

Hellere for store…

Prøv støvlerne på begge fødder, for ingen har fødder, der er lige store. Snør støvlen godt til, og sørg for at snørebåndene er sat rigtigt i – ikke noget med, at de kun går gennem hvert andet hul.

Når du går op ad træbakken, må støvlerne ikke svuppe, og de må ikke klemme hælen. Hvis de gør det, er de for smalle.

Når du går ned ad bakken, må du højst kunne få en blyant ned mellem støvlen og hælen, og din storetå må ikke gå imod støvlesnuden. Der skal være luft mellem storetåen og støvlesnuden.

Hvis du kan mærke støvlesnuden, skal du gå et nummer op. Lad være med at gå et halvt nummer op, men gå altid et helt nummer op, for dine fødder svulmer op, når du vandrer.

Det kan være meget slemt i troperne. Det er bedre at købe støvlerne et nummer for store end for små. Det sidste kan man nemlig ikke kompensere for ved hjælp af strømper.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har forhandleren ikke en skråplade, skal du bede om at få lov til at gå op og ned ad trapper. Findes det ikke, så få en garanti for, støvlerne kan byttes, og test dem på trapper lige efter, du har købt dem.

Ved trappetesten skal du være opmærksom på de samme ting som ved testen på en skråplade.

Der er en god portion psykologi forbundet med køb af vandrestøvler. Mange kommer i konflikt med sig selv, når de finder ud af, at de faktisk skal have en størrelse 47, selv om de plejer at bruge 45 i almindelige sko.

Jeg har set folk købe en størrelse 46, fordi de ikke mente, at ”det kunne da ikke være rigtigt”. Gør aldrig det.

Køb den støvle, der passer foden og ikke den, der passer hovedet.

Sandaler

I tropiske og subtropiske egne kan støvlen være for varm til dagligdagsbyture, og derfor er det klogt med et par sandaler.

For bare 10 år siden kunne man ikke få sandaler med en hård sål, men i de senere år har flere fabrikanter lanceret sandaler med samme hårde såler som dem, man anvender i vandrestøvler.

De koster ikke mere end andre sandaler, men de støtter foden langt bedre end et par bløde sportssandaler. Og man kan ikke mærke småstenene gennem dem. Det bliver fødderne noget så trætte af.

Skal sandalerne også bruges til vandsport, skal du være opmærksom på, at sandaler med læderstropper og læder i sålen tørrer meget langsomt, og de kan være lige så ubehagelige, som de er behagelige, når de er våde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sokker

Sokker bliver fremstillet til at kunne bruges i troperne, og der findes et hav af gode sokker, som er strikket efter, om man skal ud i ekstreme kuldegrader, eller om man skal vandre rundt i Australiens varme outback.

Flere producenter har sokker, der er tynde oven på foden og tykke på siderne og under foden. Den type kan varmt anbefales sammen med en helt tynd indersok i kunststof, der kan transportere svenden væk fra huden. På den måde undgår man at få vabler, og foden føles ikke alt for varm.

Sokker i kunststof som for eksempel CoolMax-køler, når der er varmt, og efter vask tørrer de på en nat, fordi de i modsætning til uld og bomuld ikke suger vandet til sig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden