Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Telt, sovepose og underlag til backpackere

Det er dit hjem, din seng og din sovepose. Men hvad har du brug for, og hvad skal du være opmærksom på, når du køber telt, liggeunderlag og sovepose?

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes et hav af gode telte på markedet i dag.

Hold dig fra de billigste, der oftest er lavet af dårlige og ikke særlig slidstærke materialer. Ofte har de tynde, runde pløkker, som ikke kan holde til noget som helst – end ikke at blive banket ned i jorden.

Pløkker skal helst være flade og V-formede.

Dog kan man næsten slippe for bankearbejdet, hvis man investerer i et moderne kuppel- eller tunneltelt, som stort set kan stå af sig selv på næsten hvad som helst.

Skal det bruges i troperne, er det vigtigt, at det har gode udluftningskanaler og kan bruges uden oversejl. Det kan også være et plus, at der er myggenet i mindst den ene teltåbning.

Står du over for at skulle købe telt for første gang, skal du være opmærksom på, at et tomandstelt ikke er ret stort – man kommer til at ligge meget tæt. Jeg vil vælge et tremandstelt til to personer.

Så er der plads til at brede sig og til at have lidt større ting liggende inde i teltet, mens man sover – for eksempel en rygsæk.

Teltets vægt er vigtig. Når man køber et dyrere telt, betaler man de ekstra penge for lav vægt og bedre materialer. Når det gælder telte, følges pris og kvalitet nogenlunde ad.

Liggeunderlag

Liggeunderlag er en videnskab i dag. De gammeldags tynde skummåtter er blevet afløst af selvoppustelige underlag, der er dejlige at sove på. Problemet er bare, at de fylder alt for meget.

Jeg foretrækker en luftmadras af den type, hvor man puster hver kanal op med munden. Det kan pakkes sammen til næsten ingenting og vejer under et halvt kilo.

Soveposen

På en rigtig backpackertur jorden rundt er den pragtfulde ekstremsovepose absolut ikke sagen.

Det viser sig nemlig ofte, at soveposen uanset vægt og komfort er et upraktisk onde på sovesalen eller i gæstehuset, hvor luften står stille, og cikaderne synger udenfor.

Skal du på en tur, hvor der er mere end 10-15 grader nattegrader i det rum eller det telt, du skal drømme i, så drop alle de fine fornemmelser og køb en billig, tynd sovepose velegnet til plusgrader over 15.

Producenterne kalder dem sommerposer eller lite-soveposer.

Det vigtige er, at den højst vejer et kilo, og at den kan puttes i en kompressionspose, så den ingenting fylder i bunden af rygsækken.

Er soveposen ikke leveret i en kompressionspose, så køb en – den kan få soveposen til at fylde det halve.

Lagenposen

Brug hellere nogle penge på en lagenpose af bomuld – eller to, så den ene kan bruges som tæppe på stranden. Den ene kan for eksempel være en faconsyet lagenpose af silke.

Den vejer ingenting (120-140 gram), fylder ingenting, tørrer i løbet af ingen tid, er kølig om natten i troperne og kan hæve temperaturen i sommerposen med op til 10 grader, hvis det virkelig er koldt.

Er du normalt ikke en frossenpind, kan du i troperne og subtroperne nøjes med at medbringe en silkelagenpose og låne et tæppe, hvor du kommer frem.

Vi skandinaver har en tendens til at pakke en rygsæk, som om vi skal på vandretur i området omkring Thule.

Jeg har sovet med uldtæpper i tre tusind meters højde og bidende kulde i Lesotho. Det kan man faktisk godt holde varmen ved – det gør de lokale nemlig hver nat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden