Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatfoto
Foto: Privatfoto
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Uniform-freak' ejer over 1.100 stewardesse-outfit

Flymode er hollandsk pursers største passion. »De fortæller luftfartmodens historie«, forklarer han.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Faktisk oplevede Cliff Muskiet ikke engang sin første flyvetur.

Han var fem år gammel og fuldstændig tosset med fly, men kunne ikke holde sig vågen under flyveturen fra New York til Amsterdam.

»Jeg var så skuffet, at jeg begyndte at klippe billeder af fly ud af rejsemagasiner. Hver måned tog jeg ind til Amsterdam og besøgte flyselskabernes kontorer, hvor jeg fik hele poser med postkort, plakater og pjecer om selskabernes og deres fly«.

Den nu 47-årige KLM-purser fra Holland har siden da været fuldstændig tosset med alt, der hører til fly og luftfart.

Ikke mindst det glamourøse aspekt ved stewardessernes uniformer, som han har samlet på siden 1980, hvor hans mors veninde gav ham en uniform fra KLM, som det hollandske flyselskabs stewardesser bar i 1971.

LÆS OGSÅ

Siden er samlingen vokset til 1.163 forskellige uniformer fra 447 forskellige flyselskaber, som han viser frem på sin hjemmeside uniformfreak.com.

»Jeg har altid været fascineret af luftfart. Jeg kan faktisk lide alt, der knytter sig til passagerflyvning, og jeg elsker fly«, forklarer han og beskriver sin fascination af uniformerne således:

»Når jeg tænker på et fly, kommer jeg også til at tænke på stewardesser. Og når jeg tænker på stewardesser, så tænker jeg på deres uniformer. Og når jeg tænker på en uniform, vil jeg bare have den!«

Får tilbudt uniformer
For Muskiet hænger længslen efter at have så mange uniformer så muligt også sammen med jagten. At det kræver sit arbejde og research at finde frem til og anskaffe sig uniformerne, som han opbevarer i bokse i sin Amsterdam-lejlighed.

Han spejder altid efter uniformerne på sine flyvninger, og nogle gange henvender flyselskaberne sig sågar selv til ham med tilbud om deres uniformer.

»Jeg elsker diversiteten i stewardesse-uniformens mode - og ikke mindst det faktum, at stewardesser arbejder om bord på et fly. Hvis mine uniformer tilhørte politikvinder eller togpersonale, ville jeg slet ikke være interesseret i samlingen og jeg ville skaffe mig af med den med det samme. Min interesse i uniformerne hænger vitterligt sammen med luftfart.«

Elsker psykedeliske uniformer
Når Cliff Muskiet ser på sin imponerende store samling af uniformer, der er blevet udstillet på flere branchemesser, ser han samtidigt modens foranderlige strømninger.

Fra 1950'ernes små bokshatte og handsker, 1970'ernes psykedeliske mønstre i outrerede farver til midt-1990'ernes strømlinede uniform i stramt forretningslook.

Han savner de tider, da luftens mode dikterede mere sprælske farver, flippede former og mønstre, for - som han siger med reference til 1960'erne og de tidlige1970'erne - »sex solgte i de år«.

»Når du ser uniformerne fra den tid, hvor stewardesserne bar hotpants og ultrakorte nederdele, kan det være svært at forestille sig, at nogen overhovedet har arbejdet iført den type tøj. I dag ville ingen føle sig godt tilpas i de uniformer, men dengang skulle stewardesserne tiltrække mandlige passagerer til ruterne«, forklarer han.

Også nationale og religiøse tilknytninger ses i de forskellige selskabers uniformer. Eksempelvis traditionelle saronger hos Singapore Airlines og tørklæder hos arabiske selskaber såsom Iran Air, mens det kvindelige personale hos Emirates bærer en hat med et lille slør.

Der kan være stor forskel på en smuk og en praktisk uniform. For Cliff Muskiet ligger der en subtil elegance i små hatte og tørklæder, der komplimenterer en farverig uniform, for hatte er som kirsebærret på toppen af en isdessert, som han udtrykker det.

Derfor holder han for eksempel af det spanske selskab Iberias uniform fra midt-1970'erne, fordi den har et livligt mønster og der hører hat og tørklæde til.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke alle kan lave en god uniform
Dog bør uniformerne af praktiske grunde holdes i et let materiale, som er varmt om vinteren og svalt om sommeren, forklarer Muskiet, der selv om han har en forkærlighed for 1970'ernes uniformer, ikke bifalder det syntetiske polyesterstof fra dengang.

Selv om en højtagtede modedesignere som Nina Ricci, Christian Lacroix og Yves Saint Laurent står bag designet, er det ikke lig med en smuk uniform, mener Cliff Muskiet, der peger på YSL's Qantas-uniform fra 1980'erne som et helt horribelt eksempel.

Heller ikke østrigske Tyrolean Airways' uniform, som Muskiet beskriver som »folkedragts-agtig«, falder i hans smag.

Vil samle fortsat

Den hollandske purser kan ikke forestille sig, at han nogensinde stopper med at samle på uniformerne, der i hans optik dokumenterer flyselskaberns historie og den mode, de er med til at skabe.

Han vil gerne eje endnu flere.

»De gør mig glade, så hvorfor stoppe?«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden