Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stik. Tjek altid, hvilke vaccinationer din rejse kræver.
Foto: JurgaR/istockphoto.com

Stik. Tjek altid, hvilke vaccinationer din rejse kræver.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan skal du sikre dig med vaccinationer inden rejsen

Undgå frygtede og ubehaglige tropesygdomme. Se her, hvordan.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal du en smuttur til Paris eller Barcelona behøver du ikke have stik eller piller i tankerne.

Men går turen til troperne, bør du gøre klogt i at forsikre dig om, hvorvidt, der er vaccinationer du skal have for ikke at komme til at løbe ind i en frygtet og ubehagelig sygdom.

Inden rejsen bør du konsultere en rejsevaccinationsklinik for at få de anbefalede vaccinationer til det område, du skal rejse til.

LÆS OGSÅ

Det kan f.eks. være vaccination for gul feber, hepatitis A og B, tyfus, difteri og stivkrampe samt japansk hjernebetændelse. Sidstnævnte er især vigtig at få, hvis du skal rejse længe i risikoområderne og skal bo under primitive forhold på landet.

Tjek eventuelt, hvad du har brug for på Statens Serumsinstitut.

Gå væk myg
Derudover er det en god sikkerhed at tage myggenet og myggespray med for at undgå stik. Ikke kun for at slippe for malaria, men også for at undgå denguefeber som der ikke findes vaccination mod. Eneste forebyggelse er myggenet og myggespray.

Hvis du tilmed skal til Afrika bør du overveje om ikke du skal have malariaforebyggende medicin. Snak med din læge om, hvilket middel der er bedst for dig.

Malariaparasitten overføres via malariamyggen, der stikker efter solnedgang og før solopgang. Malaria findes i flere variationer og er i værste tilfælde dødeligt. Især børn, gravide og folk med dårligt immunforsvar rammes hårdt.

Symptomerne er bl.a. feber og hovedpine, men kvalme og diaré, kan også ses, hvorfor man skal være varsom med at tro, at det bare er ’turist diaré’. Malariaforebyggende medicin beskytter ikke 100 procent, så husk samtidig myggespray og myggenet om aftenen og natten. Får du symptomer, så søg læge med det samme.

Tjek Sverige

Overvej også om der kun være god ræson i at undersøge, hvor du kan få dine vaccinationer billigst.

For en familie kan der være mange penge at spare ved at tage recepten over Øresund og købe sprøjterne på et svensk apotek.

Typisk skal man have vaccinerne ad flere omgange, hvilket enten foregår på en vaccinationsklinik eller hos egen læge. Både klinikker og læger tager et konsultationshonorar, men vælger man at få stikket på en svensk klinik, er der også her penge at hente.

LÆS OGSÅ

Husk også, at det klassiske, lille, gule vaccinationskort er på vej ud. For et par måneder siden åbnede Det Danske Vaccinationsregister på nettet, og det betyder, at du nu selv kan indskrive dine vaccinationer online. I løbet af 2013 vil det også blive sådan, at de vaccinationer, du får hos lægen, automatisk bliver registreret.

Alle oplysninger kan også printes via sundhed.dk og tages med på rejsen. På den måde slipper du for at skulle tyde tilfældige vaccinationslægers kragetæer i dine gamle vaccinationshæfter, men kan se dine stik sort på hvidt.

Hvis du vil registrere dine vaccinationer på Det Danske Vaccinationsregister, skal du logge ind med NemID på sundhed.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden