Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BULLIT MARQUEZ/AP
Foto: BULLIT MARQUEZ/AP

FOTO: BULLIT MARQUEZ/AP Photo

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev 10 forsvundne byer

Der er noget både fascinerende og uhyggeligt over ruinbyer - Her er 10 interessante rundt om i verden.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang var de fulde af liv, måske endda rige hovedbyer i deres regioner. Men af forskellige grunde blev de forladt og står nu tomme tilbage. Nogle, kun med få rester som vidnesbyrd, andre relativt intakte.

Disse ruiner eller tomme byer finder man over hele verden - fra Europa over Asien og til Amerika. Og de er blevet ødelagt af mange forskellige grunde. Af havet. Af en vulkan. Af krig og af mangel på arbejde.

Mange af dem er så værdifulde, at UNESCO har sat dem på sin Verdensarvsliste og bestemt et besøg værd, hvis man vil lære noget om sin forhistorie.. Se de 10 spændende og historiske steder her. Vi begynder i Skotland.

Kilde: Lonely Planet

1. Skara Brae, Skotland

Den ældste og bedst bevarede ruinby i Nordeuropa. Sådan betegnes Skara Brae, der ligger på den skotske øgruppe Orkney. Skara Brae blev eftersigende opdaget i 1850, efter en voldsom storm raserede Orkney, og kombinationen af hård vind og ekstremt højt tidevand blotlagde området omkring en gravhøj. Frem dukkede en række stenbygninger, og i årene efter var området fra tid til anden genstand for undersøgelse. Men først i 1925 blev resterne for alvor blotlagt, da endnu en storm ødelagde dele af de blotlagte strukturer i ruinbyen. Undersøgelser har senere slået fast, at den gamle by er en stenalder-beboelse, og at den var beboet mellem cirka 3.100 f.kr. og 2.500 f.kr. Hvert hus har mere eller mindre samme indretning - et stort firkantet rum med et bålsted, en seng og reol. Det menes, at mellem 50 og 100 mennesker har levet i de otte bebyggelser, som Skara Brae maksimalt har bestået af. Fordi sand og jord har begravet byen gennem hundredvis af år, fremstår den utrolig velholdt, men samtidig truer vejr og erosion den dag i dag den gamle ruinby. I 1999 kom Skara Brae på UNESCO's Verdensarvsliste.

LÆS ARTIKEL

2. Babylon, Irak

Cirka 90 kilometer syd for Bagdad ligger oldtidsbyen Babylon, som mange nok kender fra en vis sang. Babylon blev etableret cirka 2.500 år f.kr. og var hovedstad i det tidligere Babylonien. Den fungerede som hellig by, hvor lærdom og kultur var i højsædet, og byen blev cirka 500 år senere centrum for det Mesopotamiske rige, da Hammurabi, som var den første hersker i Babylonien, gjorde Babylon til hovedstad. Byen blev ifølge UNESCO udgravet mellem 1899 og 1917, og sidenhen er den blevet en af de mest berømte steder i verden.

LÆS ARTIKEL

3. Taxila, Pakistan

Ruinbyen Taxila, som UNESCO beskriver som et af de mest værdifulde arkæologiske steder i Asien, finder man cirka 30 kilometer fra Islamabad. Tilbage i tiden lå den midt på Silkevejen og forbandt Kina med Vesten og var derfor et vigtigt knudepunkt for handelsruterne. Taxila er ifølge UNESCO formentlig bygget i det sjette århundrede f.Kr., og det der i dag fremstår som ruiner husede engang bygninger som moskeer og klostre og buddhistiske lærecentre, som mange pilgrimme valfartede til. Besøger man Taxila, vil man se vægge af sten, fundamenter af huse og aftryk af veje, og de er vidnesbyrd om den tidligste form for urbanisering i den region. Taxila blev overtaget af forskellige grupperinger, inklusive Alexander Den Store i det fjerde århundrede f.Kr., men man vil også se persiske, græske og asiatiske påvirkninger i den gamle ruinby. Lonely Planet anbefaler, at man besøger Taxila i marts eller november, så man undgår vinterens kulde og sommerens hede og regn.

LÆS ARTIKEL

4. Dunwich, England

Cirka 800 meter ud for Englands østkyst ved Suffolk og under vandet ligger, hvad der engang var byen Dunwich. Erosion har gnavet sig stykke for stykke ind i kysten og til sidst begravet byen i 1750 - og dermed omdannet Dunwich til Englands Atlantis. Resterne af byen ligger nu på cirka ni meters dybde. Mens byens beboere i dag mest er fisk og krabber, var den i gamle dage en velhavende havneby med op til cirka 5.000 indbyggere, der primært levede af søfart og fiskeri. Det vides ikke præcist, hvor stort byens omfang var, men i 1086 var Dunwich en af Englands 10 største byer. I det 13. århundrede havde byen op til 18 kirkelige bygninger, mens der i 2007 var en gravsten og et par rester fra All Saints-kirkegården på landjorden og et hjørne af klostret Greyfriars, som dog var ved at kollapse og falde ned af skrænten. Besøger du Dunwich, så hør godt efter. Historien lyder nemlig, at man ved lavvande kan høre de oversvømmede kirkers klokker mellem bølgerne.

LÆS ARTIKEL

5. Palenque, Mexico

Potter og anden keramik har været med til at datere denne ruinby tilbage til omkring 300 f.Kr. Men det var nu mellem år 600 og 700, at Palenque havde sin storhedstid som en vigtig og hellig Maya-by, og det var i den periode, de fleste templer blev bygget af Kong Pakal og hans søn Chan-Bahlum. Palenque, som man finder i den mexicanske delstat Chiapas, lå i et smørhul, omkranset af bjerge, brusende vandfald og tæt skov. I årevis gik rygterne om en forsvunden by i Mexicos jungle, og i 1773 blev ruinbyen første gang besøgt. 13 år senere beordrede det spanske monarki, at stedet skulle undersøges, hvilket resulterede i store ødelæggelser. I 1840'erne blev byen igen besøgt, og her var de fleste ruiner dækket af tyk jungle. Ifølge hjemmesiden sacreddestinations.com estimeres det, at mindre end 35 procent af Palenque er udgravet. I dag står de store templer frit, mens junglen omringer den gamle by, så besøgende bør forberede sig på turen med gode sko, vand og masser af myggebalsam.

LÆS ARTIKEL

6. Angkor, Cambodja

Stoisk, mystisk og bjergtagende. Angkor er en af de mest kendte ruinbyer på denne liste og en af landets absolut største turistattraktioner - og ifølge UNSCO et af de vigtigste arkæologiske steder i Sydøstasien. Angkor Archaeological Park spreder sig over imponerende 400 kvadratkilometer og lægger grund til rester af Khmerriget, der eksisterede mellem cirka det 9. og 15. århundrede. Bedst kendt er nok templerne Angkor Thom og Angkor Wat (billedet), som er det største tempel i Angkor og en af de største religiøse bygninger, der nogensinde er bygget. Der har været skrevet, at Angkor, der ligger cirka tyve minutter fra byen Siem Reap, blev forladt for cirka 500 år siden på grund af klimaforandringer, der påvirkede vandtilstrømningen i området. Angkor kom på UNESCO's Verdensarvsliste i 1992.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

7. Wittenoom, Australien

Denne by er ikke en oldgammel ruin-beboelse som de forrige på listen. Den var en livlig mineby og i dag en asbestramt spøgelsesflække. Det har været Wittenooms ubarmhjertige skæbne - pakket ind i en af Australiens største industriskandaler. Det er forfald i smukke omgivelser for byen, der ligger i den vestlige del af landet 1.450 kilometer nord for Perth. Officielt er Wittenoom ikke længere en by, men indtil midten af 1966 levede dens indbyggere af asbest-baseret minearbejde, og man blev opmærksom på de potentielle sundhedsskader som følge af arbejdet med mineralet. Desuden kunne arbejdere ikke længere leve af minerne. Der er bor et fåtal af mennesker i Wittenoom i dag - nogle hjemmesider skriver en håndfuld, andre 50. Uanset det eksakte antal er det langt fra de 20.000, der boede her engang.

LÆS ARTIKEL

8. Darwin, USA

20 miner og mere end 1.000 indbyggere - sådan så billedet ud i minebyen Darwin i 1876. I dag står kun tomme bygninger som det golde bevis på noget, der engang var. Byen blev forladt i 1878 efter, sølvminerne var udpint, og folk drog videre i deres jagt på det ædle metal, der skulle give dem brød på bordet. Byen blev genoplivet en smule i begyndelsen af det 20 århundrede, da kobber blev interessant, men sygnede ellers hen til det, den er i dag - ingenting. Man finder Darwin, hvis man kører af State Highway 190, og den ligger ifølge Lonely Planet 75 kilometer sydvest for Stovepipe Wells.

LÆS ARTIKEL

9. Herculaneum, Italien

Naturens kræfter kan være ubarmhjertige, og det var de overfor den gamle romanske by Herculaneum, der sammen med blandt andre Pompeii blev ædt op af vulkansk lava og aske fra Vesuv tilbage i år 79. Inden da var Herculaneum en by for velhavere og blandt andet Julius Cæsars svigerfar skulle have boet her. Det vulkanske materiale dækkede byen i gennemsnitlig 20 meters højde. Det store arbejde med at udgrave Herculaneum begyndte for omkring 250 år siden, indtil da havde byen ligget intakt i omkring 1.600 år. Det vulkanske materiale har været med til at præservere mange effekter som eksempelvis byens vægmalerier.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Karthago, Tunisien

Karthago, der ligger 15 kilometer nord for Tunis, blev grundlagt - angiveligt af Dronning Dido - i det 9. århundrede f.kr. i det nuværende Tunesien ved Middelhavet. Den udviklede sig til at blive en indflydelsesrig by og et stort handelsimperium for Nordafrika og det sydlige Europa. Men byen blev ødelagt af det romerske imperium, for så senere at blive genopbygget i sit eget støv. Men som følge af en regional strid, blev den igen ødelagt, denne gang af arabiske muslimer. Karthago blev for første gang forsøgt udgravet i 1800-tallet, og afdækningen af byen tog for alvor fart, da UNESCO iværksatte et undersøgelsesprojekt. I dag kan turister blandt andet besøge resterne af templer, prægtige huse og romerske bade.

Kilde: Lonely Planet

Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder og barer

Storby:Rom, Lissabon, Berlin, Dublin, New York, BarcelonaSol & strand:Tenerife,Costa Brava, Nice, Mallorca

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden