Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Klippemoskeen. Guldkuplen tårner sig frem på klippemoskeen i Jerusalem.
Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen

Klippemoskeen. Guldkuplen tårner sig frem på klippemoskeen i Jerusalem.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejser til besatte områder skal nu undersøges

Forbrugerombudsmanden går ind i sagen om forbruger-vildledning ved Israel-rejser.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugerombudsmanden og erhvervsminister Henrik Sass Larsen skal undersøge, om danske rejsebureauer overtræder markedsføringsloven, når de betegner de af Israel besatte områder – Golanhøjderne, Vestbredden og Østjerusalem – som en del af den israelske stat, selv om det er i strid med international lov.

Folketingsmedlemmerne Trine Pertou Mach fra Socialistisk Folkeparti og Enhedslistens Christian Juhl har taget sagen op, efter at Politiken onsdag kunne afsløre, at en række rejseselskaber i deres reklamemateriale omtaler de besatte områder som en del af Israel.

Afsløringerne stammer fra rapporten ’Turen går til besat land’, som blev offentliggjort samme dag. Rapporten er udarbejdet af det uafhængige researchcenter DanWatch.

DanWatch har undersøgt reklamematerialet – både i katalogform og på internettet – fra syv bureauer, som arrangerer eller har arrangeret rejser til Israel og de besatte områder.

Rejsebureauerne gør i deres reklamemateriale ikke opmærksom på, at turdeltagerne bevæger sig ind i områder besat af Israel.

For eksempel udbyder tre af syv bureauer rejser til israelske bosættelser i Golanhøjderne uden at gøre opmærksom på, at bosættelserne er ulovlige. Alle tre fremstiller også bosættelserne, som om de ligger inden for staten Israels grænser. FN har gentagne gange vedtaget resolutioner om, at de israelske bosættelser strider mod international lov.

Det internationale samfund anerkender heller ikke Israels annektering af Østjerusalem. Alligevel markedsfører samtlige bureauer Østjerusalem som en del af Israel. Ingen af selskaberne bruger på noget tidspunkt betegnelsen Østjerusalem, men skriver konsekvent Jerusalem, selv om en stor del af beskrivelser og fotos stammer fra Østjerusalem.

Efter offentliggørelsen af rapporten har flere af rejseselskaberne rettet deres reklamemateriale, så det er i overensstemmelse med international lov og markedsføringsloven.

Risikerer bøder

SF’s Trine Pertou Mach tager sagen op, fordi hun mener, at der kan være tale om en overtrædelse af markedsføringsloven. Desuden er der tale om vildledning af de danske turdeltagere.

»Jeg tror, at en del ville lade være med at tage på turene, hvis de var klar over, hvordan det holdt sig. Andre igen vil tage en diskussion om besættelsesproblematikken med deres familie eller den gruppe, de nu rejser med. Problemet med den vildledende information er, at forbrugerne ikke kan tage stilling og vælge frit«, siger Mach til Politiken.

Trine Pertou Mach tror, at de fleste af rejseselskaberne vil være lydhøre over for kritikken, og at flere af dem ikke har været bevidste om, at de vildledte deres kunder. Derfor vil hun også bede erhvervsministeren om at indlede en dialog med virksomhederne eller deres brancheorganisation, Danmarks Rejsebureau Forening (DRF).

I modsætning til Trine Pertou Mach er EL’s Christian Juhl overbevist om, at rejsebureauerne helt bevidst har vildledt deres kunder.

»Det er helt naturligt, at hvis man vil sælge rejser, beskriver man rejsemålet smukt og indbydende og medtager ikke kontroversielle forhold, som kunne få kunder til at vende ryggen til. Jeg er helt overbevist om, at det ligger bag«, siger Christian Juhl til Politiken.

Det er netop forholdet om vildledning af kunderne, som de to folketingspolitikere vil have afprøvet i forhold til markedsføringsloven.

Lektor i formueret og forbrugerret ved Aarhus Universitet Anne-Dorte Bruun Nielsen siger til Politiken, at rejseselskaberne risikerer at blive slæbt i retten, hvis de ikke retter deres reklamemateriale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis forbrugerombudsmanden får øje på det, kan han give dem et pålæg om at komme med oplysningerne. Hvis de så ikke gør det på en måde, så det bliver tydeliggjort, kan de få et pålæg, og hvis de overtræder det, kan det resultere i en bøde«.

DanWatch selv under anklage

Efter offentliggørelsen af rapporten er DanWatch selv blevet indklaget for både Forbrugerombudsmanden og Pressenævnet. Klageren er Yvette Espersen på vegne af de to proisraelske hjemmesider Israel-info og Support Israel, som hun er redaktør af.

»DanWatch undlader at fortælle, hvilken lov Israel har brudt, for FN-resolutioner er ikke juridisk bindende og har ikke noget med international lov at gøre. Hele deres dokumentation er politisk og ikke faktuel eller juridisk«, siger Yvette Espersen, som selv er gift med det proisraelske folketingsmedlem Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.

Jesper Nymark, direktør for DanWatch, imødeser klagerne med sindsro: »Vi er ret sikre på vores research og dokumentation, og den er også blevet kvalitetssikret. Vi må bare vente på Forbrugerombudsmandens afgørelse«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden