Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BOSÆTTELSE. Et israelsk flag vejrer foran en jødisk bosættelse i udkanten af Jerusalem. (Arkivfoto)
Foto: Bernat Armangue/AP

BOSÆTTELSE. Et israelsk flag vejrer foran en jødisk bosættelse i udkanten af Jerusalem. (Arkivfoto)

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejsebureauer vildleder om ture til besatte områder

På kant med loven at markedsføre besatte områder som Israel, lyder det i ny rapport.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere danske rejseselskaber fremstiller de af Israel besatte områder i Golanhøjderne, Vestbredden og Østjerusalem, som var de en del af den israelske stat. Det sker, selv om besættelsen ifølge FN er i strid med international lov.

En ekspert i forbrugerret vurderer, at rejsebureauernes markedsføring kan være i strid med den danske markedsføringslov.

Det fremgår af en rapport fra det uafhængige researchcenter DanWatch, som undersøger virksomheders påvirkning af mennesker og globalt miljø. Rapporten offentliggøres i dag.

DanWatch har undersøgt syv rejseselskaber, som enten arrangerer eller har arrangeret rejser til Israel og de besatte områder.

Lektor i formueret og forbrugerret på Aarhus Universitet Anne-Dorte Bruun Nielsen fastslår i rapporten, at erhvervsdrivende ifølge markedsføringslovens paragraf 3 ikke må »anvende vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer«. Det kan være tilfældet her.

»Nogle mennesker er jo ligeglade, de tager af sted, bare solen skinner. Andre vil tænke, at det vil de ikke være med til, og de har ikke lyst til at støtte Israels besættelse. De ville i hvert fald gerne have vidst, at de var inddraget i den slags ting«, siger Anne-Dorte Bruun Nielsen til Politiken.

Flere af rejseselskaberne arrangerer f.eks. ture til ulovlige bosættelser i Golan. De fremstiller stederne som beliggende i Israel. Strobel Travel er et af de omtalte bureauer. I sit materiale nævner Strobel ikke, at turisten bevæger sig ind på besat område.

Direktør Morten Strobel kan imidlertid ikke se noget forkert i rejsebureauets fremgangsmåde.

»Begrebet 'besat område' er udvandet, fordi israelerne faktisk har tilbudt Jordan at få Vestbredden tilbage. Der er muligvis nogen, som kalder området palæstinensisk, men der har aldrig eksisteret en palæstinensisk stat. Derfor kan man ikke tale om en besættelse. Det giver ikke nogen logik i min verden, men vi blander os ikke i politiske fortolkninger. Folk må selv danne sig deres holdning, når de er dernede«, siger Morten Strobel til Politiken.

Strobel Travel har ikke planer om at ændre sit reklamemateriale og vil kun gøre det, hvis relevante myndigheder eller Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) mener, at bureauet har overtrådt markedsføringsloven eller DRF’s etiske retningslinjer.

Retter i teksten

Albatros Travel er også omtalt i rapporten, men har ikke ønsket at kommentere DanWatchs spørgsmål i selve rapporten. Til Politiken siger pressechef Steen Albrechtsen:

»Vi skriver hjertens gerne de fakta ind, som DanWatch mener skal med. Det har vi overhovedet ingen problemer med«.

Pressechefen tilføjer, at det er en fejl, at Jerusalem eksempelvis er omtalt som Israels hovedstad på hjemmesiden, og at det allerede er rettet. I reklamematerialet understreges det nu også, at Betlehem ligger på Vestbredden og ikke er en del af Israel.

Tekstforfatterne er ikke politisk sagkyndige, siger Albrechtsen, men man gør selvfølgelig alt for at undgå fejl. Han understreger, at Albatros ikke besøger ulovlige bosættelser og på alle måder forsøger at leve op til sit slogan om at rejse »med hjerte, hjerne og holdning«.

Direktør i Danmarks Rejsebureau Forening Lars Thykier efterlyser en facitliste over, hvad der er »korrekt at skrive om de pågældende områder«. Han tvivler på, at den almindelige rejsende vil forstå, at det handler om den besatte del af Jerusalem, hvis man skriver Østjerusalem.

»DRF tjekker ikke 2 millioner hjemmesider for at kontrollere, om der står det rigtige, men principielt må man selvfølgelig ikke skrive noget, der er misvisende. Vi har tilsluttet os FN’s adfærdskodeks for turisme, Global Code Ethics for Tourism, og har også vort eget etiske regelsæt, og hvis der er noget, som er faktuelt forkert, så justerer man ind. Det er jeg sikker på, at medlemmerne gør. Det ville dog være rart med en officiel definition af, hvad vi kan skrive i vort materiale om Mellemøsten«, siger Lars Thykier.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden