Ikonisk. Statuen af H.C. Andersen ved Rådhuset i København er meget besøgt af kinesiske turister. Foto: Thomas Borberg.
Foto: BORBERG THOMAS

Ikonisk. Statuen af H.C. Andersen ved Rådhuset i København er meget besøgt af kinesiske turister. Foto: Thomas Borberg.

Nyheder

Turismeekspert: Drop skåltalerne og giv turisterne noget mere H.C. Andersen

Besøgscenter, der skal promovere H.C. Andersen, er stadig kun på ideplan.

Nyheder

»Når nu H.C. Andersen er så stor, så lad os da give turisterne mere af ham«.

Sådan lyder det fra Henrik Meng, der er service- og trivselsekspert og direktør i konsulentvirksomheden med speciale i oplevelsesøkonomi, Meng & Company, med henvisning til ideen om det H.C. Andersen besøgscenter. Det blev lanceret i vækstplanen for dansk turisme i 2014 af daværende erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (S).

Besøgscenteret skulle være et partnerskab mellem erhvervs- og vækstministeriet, Københavns Kommune og Odense Kommune. Ambitionen var blandt andet at lokke endnu flere kinesiske turister til landet.

Lige præcis kineserne er interessante, fordi de bruger fire gange så mange penge, mens de er her, som andre nationaliteter. Og dels rejser flere og flere kinesere ud i verden i de her år.

Troels Lund Poulsen (V) blev ny erhvervs- og vækstminister i juni 2015, og han er stadig meget begejstret for projektet, men det har vist sig mere kompliceret at realisere end først antaget, blandt andet er det svært at finde den rigtige placering tæt på den lille havfrue.

»Vi er der, hvor vi ikke har nogen konkrete planer endnu. Jeg er i gang med at afsøge mulighederne ...«, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

Rift om de kinesiske turister

Etableringen af et besøgscenter for den danske forfatter, der kendt i hele verden, er meget relevant netop nu, hvor antallet af kinesere, der rejser ud i verden, stiger støt. De kinesiske turister er interessante for Danmark af to altoverskyggende årsager:

1) De bruger fire gange så mange penge som andre nationaliteter, der er på besøg i Danmark.

2) Flere og flere rejser.

Selv om Danmark sidste år havde 198.000 kinesiske overnatninger - 23 procent flere end året før - sakker vi alligevel bagud i forhold til vores nabolande. Siden 2012 har Finland, Norge og Sverige haft højere vækst i antallet af kinesiske turister. Norge har firdoblet antallet af kinesiske overnatninger, mens Danmark i samme periode har haft en fordobling.

Kinesiske turister opholder sig typisk i Danmark i halvandet døgn, før de rejser videre til vores nordiske naboer. Men de skal gerne lokkes til at blive længere, lyder det fra Sune K. Jensen, fagleder for turisme i Dansk Industri.

»Vi har en styrke i, at kineserne kommer hertil, men vi har ikke løst den gordiske knude, der får dem til at blive ekstra tid. Fordi de bruger så mange penge, vil det være guld værd at lokke dem til at blive en dag ekstra«.

Det kan ske ved, at vi bliver bedre til at promovere H.C. Andersen, mener han.

»Når man går rundt i København, finder du to statuer af H.C. Andersen. Den i Kongens Have og den ved Københavns Rådhus - samt Den Lille Havfrue ved Langelinie. Men man kunne sagtens folde historien mere ud og arrangere ture til de forskellige herregårde i landet, som han boede på. Det vil også være en krog til at fortælle andre historier om Danmark«.

Ingen ord bag handling

Henrik Meng mener, at besøgscentret er et typisk eksempel på, at politikerne taler om, hvor vigtige kineserne er. Men når det kommer til stykket, er politikerne ikke gode til at sætte handling bag deres ord.

»Ingen føler ejerskab til projektet og vil ikke til lommerne, og så bliver det bare skåltale og snak«, lyder det fra Henrik Meng.

Han påpeger dog samtidig, at man nærmest ikke kan bevæge sig nogen steder hen i København, uden at der er skilte på kinesisk, ligesom mange private aktører gør sig umage for at imødekomme de kinesiske besøgende og skabe oplevelser for dem.

»Men nu er næste skridt at give det et nyt niveau. Vi taler om, at kineserne kan indbringe milliarder af kroner, men så må vi lave aktiviteter og oplevelser, der gør, at de har lyst til at komme«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden