TJEK. Jo længere hen i graviditeten, man kommer, jo mere opmærksom skal man være, hvis man skal ud og flyve. (Arkivfoto)
Foto: JAN GRARUP

TJEK. Jo længere hen i graviditeten, man kommer, jo mere opmærksom skal man være, hvis man skal ud og flyve. (Arkivfoto)

Fly og lufthavne

Gravid på ferie: Det skal du huske inden flyrejsen

At få ferien aflyst i lufthavnen er næsten ikke til at bære. Men den risiko har man som gravid, hvis man ikke sætter sig ind i flyselskabernes regler inden afrejse.

Fly og lufthavne

Maven vokser, hormonerne raser, og inden længe bliver familien forøget med et medlem. Mange gravide vælger at udnytte den søde ventetid med at tage på ferie for at få slappet af og måske nyde den allersidste tid i tosomhed, inden to bliver til tre – eller flere.

For langt de fleste gravide er nogle timer i en flyver på ingen måde et problem, men jo længere hen i graviditeten, man kommer, jo mere opmærksom bør man være inden afgang. Ikke mindst for at sikre, at man overhovedet kan komme af sted – og så også kan komme hjem igen.

»Vi anbefaler, at de gravide tjekker med flyselskabet, hvilke regler det enkelte selskab har i forbindelse med flyvning med gravide passager. De fleste selskaber har en grænse for, hvor sent i graviditeten de vil flyve med gravide passagerer«, fortæller vicechefjordemoder på Hvidovre Hospital, Randi Iversen.

Tvillinger kan ændre på reglerne Skal man rejse med flere forskellige flyselskaber, er det vigtigt at tjekke reglerne hos dem alle, da de kan variere.

Især hvis maven gemmer på mere end et barn, er det værd at være særligt opmærksom, for der kan gælde andre grænser, hvis man venter tvillinger.

LÆS ARTIKEL

Langt de fleste flyselskaber sætter grænsen ved fire uger, for det er de færreste stewardesser, der har evnerne til at agere jordemoder, hvis barnet skulle beslutte sig for at komme til verden tidligere end planlagt. Hos nogle selskaber er det dog muligt at flyve tættere på termin, hvis ens læger sig god for det.

»Vi anbefaler, at man holder sig til reglen om ikke at flyve, når man har mindre end fire uger til terminsdato. Hvis det er nødvendigt for dig at flyve tættere på din terminsdato, skal du have en lægeerklæring på, at det er ok«, fortæller administrativ koordinator hos SAS, Rikke Rask Hansen.

Pas på blodpropper
For at kunne bevise, hvornår termin er, skal vandrejournalen altid pakkes i håndbagagen, når man rejser med fly som gravid.

Desuden skal man være ekstra opmærksom, hvis man tidligere har født før termin eller haft en blodprop, da det vil få alarmklokkerne til at bimle hos nogle flyselskaber.

LÆS ARTIKEL

Som gravid har man desuden en mindre øget risiko for blodpropper i især benene, ikke mindst hvis flyveturen er lang. Derfor kan et par støttestrømper være en særdeles fornuftig investering.

»Det kan også være en fordel at få en plads tæt på gangen, så det er lettere at komme ud – for eksempel ved toiletbesøg. Spørg gerne, om det er muligt at få et flysæde med ekstra benplads«, råder vicechefjordemoder Randi Iversen.

Drop pladsen ved nødudgangen

Men lad være med at bruge energi på at få et af de eftertragtede sæder ved nødudgangen, hvor benpladsen ellers som regel er ekstragod. For som gravid bliver du ikke anset som værende i stand til at yde den nødvendige hjælp i tilfælde af en nødsituation og risikerer derfor at blive flyttet til et andet sæde.

LÆS ARTIKEL

Når flyet så er i luften, gælder det om at holde kroppen i gang. Både med rigelige mængder vand, men også med små vandreture i flyet – helst hver halve time.

Og selvom der som regel er rigeligt at se til inden ferien, kan det godt betale sig at tage i lufthavnen i god tid.

»Sørg for at gøre det behageligt for dig selv – blandt andet ved at være i god tid, så du ikke stresser«, råder Rikke Rask Hansen fra SAS.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden