Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP (arkiv)
Foto: AP (arkiv)

RAMT. Et fly fra Turkish Airlines blev i går ramt af et lyn. Der udbrød efterfølgende brand i en af motorerne.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fly blev ramt af lyn - og en motor brød i brand

Der udbrød et øjeblik panik blandt passagerer på et tyrkisk fly, som blev ramt af lynnedslag.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et mareridt for dem med blot den mindste ansats til flyskræk overgik over 100 passagerer med et tyrkisk fly i går.

Et passagerfly fra selskabet Turkish Airlines med 114 rejsende om bord blev sent i går ramt af et lyn, da det var på vej fra Istanbul i det nordvestlige Tyrkiet til den vestlige by Izmir.

Det oplyser en talsmand for selskabet til nyhedsbureauet AFP.

»Der udbrød lidt panik blandt passagererne, da lynnedslaget udløste en brand i flyets højre motor. Men piloten aktiverede en indbygget brandslukker, og branden blev slukket«, siger kilden til AFP.

Flyet landede uden problemer i Izmir, og ingen om bord kom noget til.

Selv om det lyder voldsomt med motorbrand forårsaget af et lynnedslag, så er det teknisk umuligt at undgå, at lyn slår ned i fly, men der er ikke den store fare, oplyser Anders Wiese Hooge fra Trafikstyrelsen.

»Det kan være meget voldsomt, for der lyder ofte et ordentlig rabalder og man kan se et lysglimt, men der er meget få tilfælde, hvor det er alvorligt, når et fly bliver ramt af fly«.

Når lynet slår ned i flyet, bliver den ledt via flykroppen af metal ned langs flyet og til lynaflederne, som typisk sidder på vingerne. Lynaflederne er lavet af kul, der brænder op under afledningen af elektriciteten.

Derfor tjekker flyteknikerne altid inden afgang, om lynaflederne stadigvæk sidder på vingen, da der kan opstå så meget statisk elektricitet i luften, at de kan brænde op uden et lynnedslag.

»Det tyrkiske fly er måske én ud af en million, hvor der sker noget med flyet som følge af et lynnedslag, og det kan sandsynligvis forklares med, at et særligt kraftigt lyn har trængt igennem, det kan give gnister og da der bliver tilført brændstof til motoreren, er der opstået brand. Men langt, langt de fleste gange sker der ingenting ved et lynnedslag«, siger Anders Wiese Hooge.

Udtrykket 'Faradays bur' bliver ofte brugt til at beskrive fly, hvilket refererer til den engelske fysiker Michael Faraday, der påviste, at når et lyn rammer en metalgenstand, vil det udelukkende ramme på oversiden.

info@tgt.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden