PRISHOP. EU ønsker, at en 0,5 liters flaske vand i lufthavnen skal koste 1 euro (7,50 kroner). I Berlins Tegel-lufthavnen er prisen mere end tre gange så høj
Foto: Allan Graubæk

PRISHOP. EU ønsker, at en 0,5 liters flaske vand i lufthavnen skal koste 1 euro (7,50 kroner). I Berlins Tegel-lufthavnen er prisen mere end tre gange så høj

Fly og lufthavne

EU kræver billigt vand i lufthavnene

En pris på 7,50 kroner for 0,5 liter bør være rimeligt, mener EU-kommissær.

Fly og lufthavne

En flaske drikkevand har ingen chance for at komme med gennem lufthavnenes sikkerhedskontrol, og inde i terminalen kan en halvliters flaske kildevand koste fire-fem gange mere end i normale butikker.

Derfor kræver EU-kommissær Violeta Bulc med ansvar for transport, at lufthavne i Europa tilbyder en halvliters flaske vand for én euro (7,50 kroner). Desuden skal de billige vandflasker tilbydes umiddelbart efter sikkerhedskontrollen, så man ikke skal gå rundt i hele lufthavnen for at lede efter de billige vandtilbud. Det skriver den tyske avis Die Welt.

EU-kommissæren siger til den tyske avis, at 126 lufthavne, som til sammen står for halvdelen af flytrafikken i Europa, har givet tilsagn om at tilbyde billigt vand til de rejsende. Nogle af dem gør det allerede, f.eks. lufthavnene i Bruxelles, Frankfurt og München. Navnene på de 126 lufthavne er ikke offentliggjort.

Lufthavnen i Bruxelles fulgte allerede i sommeren 2015 en opfordring fra lufthavnsorganisationen ACI Europe om at tilbyde billigt vand til de rejsende.

Vand til selvbetjening

I Bruxelles er vandflaskerne som ønsket af EU-kommissæren stillet frem lige efter sikkerhedskontrollen, og de rejsende kan tage en flaske i forbifarten. Der er intet salgspersonale, men man opfordres til at betale 1 euro (7,50 kroner) for hver 0,5 liters flaske med mineralvand.

Københavns Lufthavn i Kastrup er klar med vand til en pris, der ligger tæt på kravet fra EU-kommissæren:

»Vi følger anbefalingerne fra vores brancheorganisation ACI, der er EU’s samtalepartner i denne sag. Man kan købe vand f.eks. i taxfree-butikken lige efter security, nemlig to flasker à 500 ml. for 20 kroner«, siger kommunikationsrådgiver Lars Lemche.

Andre steder i lufthavnen er en flaske kildevand dog noget dyrere. I automater giver man 20 kroner for én 0,5 liters flaske, og i en Baressso café er prisen 25 kroner.

I Billund Lufthavn har kommerciel chef Jan Hessellund ikke hørt fra EU om det billige drikkevand. Han siger:

»I Danmark kan vi heldigvis drikke vand af hanen, også i Billund Lufthavn, så gæsterne kan tage vand her og fylde i drikkedunke, som de har medbragt tomme. Hos os koster en 0,5 liters flaske Aqua d’or 17 kroner«.

Man kan også vente med at købe sin vandflaske, til man er kommet ind i flyet. EasyJet tager 19 kroner for 0,5 liter. SAS og Norwegian tager 20 kroner på flyvninger i Europa.

I USA har lufthavnene i Los Angeles, San Francisco og Fort Worth indført en regel om, at drikkevand højst må koste 10 procent mere end i normale forretninger. Ellers er det normalt i amerikanske lufthavne, at man betaler 5 dollar (ca. 35 kroner) for en flaske vand. Det krævede dog også en retssag i foråret 2015, før priserne kom ned.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce