Fly og lufthavne

Tusinder af fly samler støv under solen i Arizonas ørken

Omkring 4.000 aflagte fly står parkeret nær byen Tuscon og venter på enten at blive skrottet eller genbrugt.

Fly og lufthavne

Tusinder af mere eller mindre udtjente fly står under Arizonas ubarmhjertige sol – tilsyneladende til ingen nytte, og i nogle tilfælde står flyene på pladsen i 30 år, inden de bliver skrottet, sat i stand eller brugt som flyvende målskiver for USA’s militære droner.

Flyene fylder godt op på de 11 kvadratkilometer, som 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group breder sig på. ’Boneyard’ er den folkelige betegnelse for denne enorme flykirkegård nær Tucson, som tilbyder guidede ture blandt de uendelige rækker af fly.

Den tur har Jens Trabolt, redaktør på det nordiske svæveflytidsskrift Nordic Gliding, oplevet – og det gjorde indtryk:

Kampfly og mere specielle fly

»Det er fuldstændig vildt, hvad der står af fly her. Der er både udfasede gamle militærfly som Phantom og F-16, men der er også helt specielle fly som gamle udgaver af Air Force One og eksperimentalfly som ’Vomit Comets’, hvor man testede vægtløshed, og man ser testfly af alle mulige slags. Man kører i bus rundt på flykirkegården, og man får ikke lov til at stå ud af bussen, for det er et militært område«.

Jens Trabolt tror på, at andre end flyentusiaster bliver grebet af stedets storhed:

»Min kone er helt ligeglad med fly, men hun syntes også, at det var sjovt. Stedet tiltrækker almindelige turister og folk, der har en historisk interesse. Man får et blik ind i den kolde krig«.

Politiken har ikke fundet andre flykirkegårde i USA med offentlig adgang.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce