Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tiltrængt. Sidst de SAS-ansatte kunne trække i en ny uniform var i 1999. 18. oktober bliver dagen, hvor selskabets 11. uniform siden 1946 bliver lanceret.
Foto: Maud Lervik

Tiltrængt. Sidst de SAS-ansatte kunne trække i en ny uniform var i 1999. 18. oktober bliver dagen, hvor selskabets 11. uniform siden 1946 bliver lanceret.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modeekspert om SAS' nye uniformer: Det er de sluppet heldigt fra

18. oktober vil SAS-rejsende kunne opleve nye uniformer både på luften og på jorden.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er knald på Justin Timberlake i de opsatte højttalere, knipsende asiatiske turister og forventningsfulde SAS-medarbejdere, da hele Skandinaviens flyselskab lancerer den første nye uniform siden 1999.

Der sker på det såkaldte Nytorv i Københavns Lufthavn, hvor en række forskellige SAS-ansatte skridter ned ad en blå løber, der er rullet ud i dagens anledning.

Det er 11. gang, at SAS giver medarbejderne ny uniform på. Første gang var i 1946, seneste gang det skete var i 1999.

BILLEDSERIE

Så den nye uniform er tiltrængt. Det er svenske designer Ted Bernhardz, der sammen med SAS' branding-afdeling, står bag det nye design.

Og modeekspert og DR-vært Chris Pedersen mener, at flyselskabet er sluppet heldigt fra det.

Foto: Maud Lervik

»Jeg synes, det er flot. Helt bestemt. Mændenes jakkesæt med to knapper har fået et lidt mere moderne præg med en slankere silhuet. Kvindernes blå kjole er sådan en, du ville have lyst til at købe selv, kappen er meget klassisk og spadseredragten er fin. Det fungerer«.

Chris Pedersen synes også, at herresættet med vest, kort skjorte med trop, er godt set.

Foto: Maud Lervik


»Det er lidt yngre og mere cool og moderigtigt med stroppen på skulderen«.

Ifølge SAS er det meningen, at den nye uniform skal være både elegant, moderne, skandinavisk, stilren og sporty. Og i øvrigt styrke synlighed og selskabets brand. Også der, synes Chris Pedersen, at SAS rammer plet.

»Jeg kan slet ikke huske den forrige uniform. Og det siger jo noget om, hvordan lidt skilte sig ud. Den nye har nogle skarpe farver, der giver en signaturfornemmelse. Det forstærker brandet. Og det er ret vigtigt for et flyselskab i den her tid«, siger Chris Pedersen, der mener, at et selskab som eksempelvis Emirates, hvis kvindelige ansatte bærer en lille hat med slør, er lykkedes med at skabe en uniform, som rejsende lægger mærke til i lufthavne verden over.

»Det er vigtigt med en skarp fortælling, der går ind på din nethinde, så du husker uniformen fremover«, siger Chris Pedersen og uddyber:

»At flyve i dag handler om pris og tid. Men du skal også have en mavefornemmelse, der fortæller dig, at det her selskab, vil du gerne flyve med. Her føler du dig tryg og godt tilpas. Og det kan en uniform signalere«.

Til den nye mørkeblå uniform har SAS også fået skabt et særligt tørklæde til de kvindelige ansatte. Det er den svenske designer Amandah Andersson, der har stået bag. Og det var en sjov opgave, siger hun til Politiken kort inden SAS-modellerne skridter ned ad den blå løber.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Maud Lervik

»Jeg kom på ideen til designet, da jeg tænkte på, hvad det er jeg selv holder af, når jeg flyver; at kigge ned på landskabet under mig. Det er min fortolkning af, hvordan Skandinavien ser ud oppe fra et fly«.

Chris Pedersen kalder tørklædet for »nydeligt« selv om det ikke er det element i den nye SAS-garderobe, der gør mest indtryk.

»Det er svært at skabe tøj, der både skal være modetøj og samtidig skal kunne holde til et job på farten, være slidstærkt og noget folk føler sig trygge i. Balancen mellem modernitet og langtidsholdbarhed er svær«.

SAS-passagererne vil kunne se de nye uniformer i luften og på jorden fra 18. oktober. I alt 8.000 ansatte kommer til at gå med den nye uniform. Tidligere er SAS' uniformer i øvrigt blevet designet af så legendariske modehuse som franske Carven og Christian Dior såvel som amerikanske Calvin Klein samt en trio af danske, svenske og norske designere.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Sune Højrup Bencke eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden