Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Robhowarth/iStockPhoto
Foto: Robhowarth/iStockPhoto

RÅD. Tal alle dele af en flyvning igennem på forhånd, så vil barnet føle sig mere tryg, når det går ombord. (Arkivfoto)

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pilotens råd: Sådan tackler du børn, der er bange for at flyve

Ifølge SAS-pilot Ulrik Pedersen er der tre forudsætninger, der skal være opfyldt, hvis man vil undgå angste børn på flyet.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Som udgangspunkt er det ikke specielt rart at skulle proppes ind i et langt, smalt og klaustrofobisk rør, spændes fast og lægge sin skæbne i hænderne på ukendte mennesker. Men, det er vilkåret, når vi sætter os ind i en flyvemaskine.

Og det er et vilkår, som mange ikke har det godt med. Før 11. september kunne vi berolige flyangste passagerer ved at invitere dem ud i cockpittet, så de ved selvsyn kunne se, at de to kaptajner ikke sad og sloges med knapperne, men havde styr på situationen og i øvrigt også så helt venlige ud«, fortæller SAS-pilot Ulrik Pedersen, der de sidste 12 år har afholdt kurser for flyangste voksne og ved særlige lejligheder også børn.

Han opererer overordnet med tre forudsætninger, der skal være opfyldt, hvis man som familie vil give sig selv de bedste betingelser for, at den næste flyvetur bliver en god oplevelse.

Forudsætning nummer 1: Udstrål ro over overskud

»Hvis vi forældre er bange for at flyve, så vil angsten med det samme smitte børnene. De færreste børn er af sig selv bange for at flyve, for de har ikke set katastrofefilm eller læst om flykapringer og flystyrt i medierne. Så angsten er oftest arvet fra far eller mor.

Har du som voksen flyskræk, så få styr på din angst, før du tager dit barn med op i luften. Eller sørg i det mindste for, at lade den anden forælder sidde med barnet på en række adskilt fra den række, hvor du sidder.

På den led eksponeres barnet ikke for din angst, og du kan bedre koncentrere dig fuldt ud om at holde din egen angst nede, når du ikke også skal tænke på, om dit barn er spændt ordentligt fast, får ørepropper eller måske lurer, at du inderst inde er rystende nervøs«.

Forudsætning nummer 2: Skab tryghed med viden

»Børn kan godt være utrygge, fordi det er svært at forholde sig til noget, de ikke forstår eller noget, der er ukendt. Gør derfor før rejsen en del ud af at snakke om, hvad der skal ske i lufthavnen med indtjekning af bagage, sikkerhedskontrol, paskontrol, og hvad man som passager kan lave i en flyvemaskine.

Gå også gerne på nettet og find information om flytyper, hvordan det kan være, at en flyver kan flyve, og forklar f.eks., at der ikke er noget, som hedder lufthuller - selv om mange voksne tror det. Forklar, at ligesom der ikke kan være huller i vandet, hvis du fylder et badekar, så kan der ikke være huller i luften. Det er luftmolekyler, der bevæger sig, når flyveren hopper. Præcis som en båd, der gynger på bølgerne.

Taler I alle sådanne ting igennem på forhånd, så vil barnet føle sig mere tryg, når det går ombord. Er der noget barnet bliver i tvivl om under selve flyveturen, og som gør det utrygt, så spørg endelig stewardesserne. De har svar på alt«.

Forudsætning nummer 3: Kom i god tid

»Det er de færreste ting, som vi moderne mennesker, børn inklusive, ikke har kontrol over i dag, så det kan føles meget grænseoverskridende at skulle opholde sig flere timer i et transportmiddel, hvor man ikke selv bestemmer fart og regler, og hvor man ikke lige kan komme af, hvis man vil.

Et fif er, at få børnene til at tro, at de alligevel har lidt kontrol over situationen. Lad f.eks. barnet få lov til at bestemme, om det vil sidde ved vinduet eller ud mod gangen. Og lad barnet få lov til at gå ombord i en god afslappet stemning, hvor der i lufthavnen har været tid til at se på fly og stille spørgsmål.

Det betyder så også, at I som familie skal komme ud i lufthavnen i god tid. Børn bliver kun utrygge af stressede forældre«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden