Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
STORMKLAGE. Rejsebureauer har fået klager, når sejlturen fra Cape Town til fængselsøen Robben Island, hvor Nelson Mandela sad indespærret, blev aflyst på grund af stormvejr. Det har fået flere bureauer til at aflyse besøg på øen.
Foto: Schalk van Zuydam/AP

STORMKLAGE. Rejsebureauer har fået klager, når sejlturen fra Cape Town til fængselsøen Robben Island, hvor Nelson Mandela sad indespærret, blev aflyst på grund af stormvejr. Det har fået flere bureauer til at aflyse besøg på øen.

Regler og rettigheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske rejsende er blevet en flok professionelle brokkerøve

Flere og flere klager over den købte rejse og har gjort det til en hel sport at finde fejl og mangler ved rejsen.

Regler og rettigheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ferien skal både være afslappende og opfylde vores vildeste drømme og forventninger.

Hvis vi har købt en rejse arrangeret af et rejsebureau, bruger en del af de rejsende tid på at finde fejl og mangler – også selv om der kan være tale om bagateller – så de kan klage og i bedste fald få økonomisk kompensation.

Klagerne kan handle om, at hotelværelset ikke har havudsigt. At turen til Nelson Mandelas fængselsø Robben Island blev aflyst, fordi det blæste for meget til sejlturen, eller at guiden taler norsk og ikke dansk.

I årsberetningen for 2015 for Pakkerejse-Ankenævnet fremgår det, at antallet af registrerede klager er steget med 19,4 procent i forhold til 2014. De faktiske tal er muligvis ikke så høje, men tendensen er klar, siger man både i Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) og Pakkerejse-Ankenævnet.

Folk klager, uanset om der er grund til det eller ej. Der bliver klaget over ting, som der ikke blev klaget over for et par år siden

»Der har været et stort fokus på, at man kan klage og derfor nærmest skal klage uanset hvad. Det har givet den uheldige konsekvens, at folk klager, uanset om der er grund til det eller ej. Der bliver klaget over ting, som der ikke blev klaget over for et par år siden, og som ikke berettiger til nogen form for krav. Vi kan kalde det en professionalisering af det at klage«, fastslår Jakob Hahn, afdelingschef og jurist i Danmarks Rejsebureau Forening.

Drømme skal opfyldes

Hahn tilføjer, at klagerne især rammer en kategori af mere komplicerede rejser med mange elementer som eksempelvis rundrejser.

Jo flere enkeltelementer der er i en rejse, jo mere kan gå galt eller går ikke helt efter bogen.

Hahn siger, at der godt må være afvigelser på en rundrejse, uden at det berettiger til erstatning, ellers bliver det helt umuligt at arrangere den slags ture. Rundrejserne udgør også flertallet af klagesager og er steget med 16,4 procent i forhold til 2014.

»Rejsebranchens berettigelse er at lave komplekse produkter, som forbrugerne ikke selv kan finde ud af. Jo større sandsynlighed er der for, at alt ikke lige klapper. Når det gælder professionelle klagere, er de dog ikke koblet på en bestemt rejseform, men mere et segment, som altid klager. Ofte fastholder de deres klage, selv om ankenævnet kan fortælle dem, at der ikke er praksis for at vinde. Alligevel insisterer de på at klage og få fremført deres sag. Det kan være årsagen til, at færre har fået medhold i forhold til 2014«.

Laila Havndrup Aackmann er sekretariatsleder i Pakkerejse-Ankenævnet. Hun er enig med Jakob Hahn, men siger, at ferien har stor betydning for folk.

Den er solgt på forventninger og drømme, som i videst muligt omfang skal opfyldes.

»Forbrugermagasiner har været med til at øge bevidstheden om det at klage, og man kan altid finde fejl, hvis man vil, også selv om der er tale om bagateller. 1. oktober sidste år indførte vi nye regler, som siger, at rejsebureauerne skal oplyse, at der er en klageinstans – altså os – hvis forbrugerne ikke er tilfredse med den afgørelse, man får fra udbyderen. Kendskabsniveauet til os bliver større, men den effekt kan vi først se ved næste årsberetning«, siger Aackmann.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Laila Hanvdrup Aackmann er det svært at drage en ensidig konklusion ud fra, at antallet af klager er steget, for klagemængden går op og ned fra år til år.

Det behøver ikke kun at skyldes, at folk klager mere, men årsagen kan også være, at de rejser mere.

Hvem har ansvaret?

I 2015 har 7 erhvervsdrivende meddelt, at de i 11 sager ikke vil efterleve ankenævnets kendelser – en stigning på 5 procent. Sagerne handler bl.a. om kritik af rejseleder, flyforsinkelser, valutatillæg og opgørelse af rejsens pris.

»Medlemmerne i DRF skal efterleve nævnets kendelser, men de ønsker måske at få prøvet afgørelsen ved domstolene, fordi der er tale om en principiel problemstilling. Det kræver dispensation fra vores side. Hvis man derimod ikke er medlem af DRF, står det jo én frit for, om man vil efterleve nævnets afgørelser, men så bliver man mødt med en stævning fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen«, siger Hahn.

Jakob Hahn forudser, at der kommer nye former for klager i fremtiden, i takt med at vi i højere og højere grad bestiller og tilrettelægger vores ferie på internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Eksempelvis når forbrugeren via et deal-site køber et værdibevis til en rejse, som så efterfølgende bliver indløst hos et navngivet rejsebureau. Hvornår er man arrangør, og hvornår er man formidler, og hvem har ansvaret?

»Spørgsmålet er, hvem forbrugeren egentlig har handlet med. Forbrugeren er altid sikret, men fra erhvervssiden er det interessant, om både deal-sitet og rejsebureauet bliver dømt i ankenævnet, eller om kun den ene part er ansvarlig over for kunden. En ting er selve rejsen, men det bliver mudret med alle de tilkøb, som kommer oveni. I udgangspunktet betragter man begge parter som ansvarlige, men det skal nok prøves ved en retssag«, siger Jakob Hahn.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden