Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anette Claudi/Anette Claudi
Foto: Anette Claudi/Anette Claudi
Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hemsedal er børnenes legeplads

Nordens største børneområde er flere gange blevet kåret som Norges bedste skiområde for børnefamilier. Men det gør ikke Hemsedal kedeligt for voksne.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede ved første kig op på de hvidklædte bjerge er man ikke i tvivl om Hemsedals særkende. Vrimlen af børn og deres forældre. Der er et mylder af små skiløbere, der næsten er lige så brede som høje i deres godt polstrede tøj, og som i høj fart og struttende af selvtillid drøner rundt i børneområdet. Skihjelme-tætheden er påfaldende stor – i Hemsedal er der slet ikke diskussion om, hvorvidt børnene kører med hjelm.

LÆS OGSÅ:

Med sine seks tallerkenlifter, som børnene hurtigt er helt fortrolige med, byder Hemsedal på det største skiområde målrettet børnefamilier i Norden. Derudover er der en endnu nemmere lifttype – tre forskellige rullende bånd, som børnene bare kan sætte skiene op på og så trygt blive ’båret’ op ad de milde bakker.

LÆS OGSÅ:

Nybegynderfamilierne slipper dermed for at skulle kede sig op og ned ad den samme piste og den samme begynderlift, indtil benene, balancen og bekymringerne tillader at søge større udfordringer.

LÆS OGSÅ:

"Som familiested fungerer Hemsedal rigtig godt. For vores datter på seks år er det første gang på ski, og det var super at køre på børnebakkerne og med tallerkenlifterne de første dage. Og da hun så var parat, kunne man bare tage højere op i terrænet," siger Lars Højberg Nielsen fra Arden i Nordjylland. Han er på sin tredje skiferie og er blevet begejstret for Hemsedal.

LÆS OGSÅ:

Han og familien er bestemt ikke alene om at tildele Hemsedal gode karakter. I den seneste sæson har de 43 km hvide pister nærmest kunnet rødme af ros. Hele to gange er de blevet udråbt som Norges bedste skianlæg af først af den norske avis Dagens Næringsliv og senere på sæsonen af det norske Dagbladet. Aviserne bruger ord som "verdensklasse", "forbilledlig og i en klasse for sig" og "vurderingen af bakker og lifte sprænger vores pointskala". Hos Dagbladet henter Hemsedal 98 point ud af 100 mulige.

LÆS OGSÅ:

"Det er sjovt at stå på ski," siger 3-årige Ellen til sin far. Hun er tydeligvis lykkelig over stadig at stå op, efter hun lige har listet sig ned ad den flade bakke inde i Gaupaland, som er et indhegnet skiområde for de helt små børn.

Stil og stemning er lidt som en børnehavelegeplads. Liften herinde er et rullende overdækket bånd, som kører meget langsomt. Og hvis børnene skulle trænge til en pause fra de to brædder, kan de låne en kælk eller bare gå lidt indenfor i en hytte, hvor der er legetøj og film, og smide de tunge, stive støvler og luffer og få varmen i de små tæer og fingre.

Nogle aftener kan man i Gaupaland kælke og lege i sneen med en stor, børnevenlig bamseudgave af en norsk gaupa (et norsk katterovdyr, red.).

Nemt at stikke af

Det er til gengæld nemt at stikke af fra de mere bamsehyggelige børnepister og op til større, stejlere og sorte oplevelser. Hemsedal byder på 7 sorte, 9 røde, 11 blå og 21 grønne pister. Både de sorte og røde kalder på vilde og varierede oplevelser med rigtig mange kilometer i benene – den længste tur er 6 km lang, og højdeforskellen på turen er 810 meter.

LÆS OGSÅ:

Hemsedal var udfordrende underholdning for hele min familie, der tæller en 7-årig pige med to skiferier som erfaringsgrundlag, to teenagedrenge med fire skiferier i benene og så vi to voksne, som har været af sted på ski 10 og 12 gange. Alle meldte sig ind i Hemsedals ’roseklub’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi besøger Hemsedal i den populære vinterferieuge 7, og pisterne kan derfor indimellem kan se skræmmende tætpakket ud, når man holder en pause og kigger ud over dem. Men flowet fungerer langt de fleste steder. Selv om der er 6.000 skiløbere i terrænet på de fleste af uge 7’s skidage, så lykkedes det os ikke at stå mere end 10 minutter i kø ved en lift.

Hovedliften er den fire år gamle Hollvin-ekspressen, som med sine otte sæder flyver 3.400 skiløbere op i højderne i timen. Og samlet formår 24 lifter at transportere 28.000 skiløbere i timen.

Indimellem er der trafikpropper og lidt for mange nybegyndere ned mod det centrale område ved Hollvin-ekspressen, men så kan man med fordel bruge kræfter på de sorte pister, som vi nærmest havde helt for os selv indimellem.

LÆS OGSÅ:

Samme fornemmelse af luft og plads havde vi om aftenen på de oplyste pister. Fire gange om ugen åbner ni af pisterne med store projektører mellem 18 og 21. Det er en helt særlig og anderledes oplevelse at tage nogle ture i det gule lys. En helt anden lyd, nærmest tavst, og meget mere plads. Og en vidunderlig følelse at køre nedad i hurtige sving med sin aflange skygge som det tætteste selskab.

Det kan godt være, at Norge ikke lægger så meget op til afterski, som de gør sydpå, men deres aftenskiing slår så til gengæld alt.

Turengårtil.dk var inviteret af Innovasjon Norge.


4 gode råd til skiferien

1. Gratis skihjelme. Vær hurtigt ude, for der er rift om dem i de store størrelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

2. Medbring en tynd elefanthue til under skihjelmen. Det var vores kæreste eje på de kolde dage.

3. Gå ikke glip af aftenskiløb. Hele ni pister er velbelyste, og der er langt færre skiløbere end i dagtimerne. Åbent fire aftner om ugen.

4. Uge 8 har mange norske skolebørn ferie, så det er den mest pakkede uge i Hemsedal.


Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:New York, Buenos Aires, Beijing, San Francisco, Hanoi
Sol & strand:Tenerife,Mallorca, Malta, Sharm el-Sheikh, Cuba

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden