Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OP IGEN. Børnene er i fokus på det svenske skisportssted Kläppen.
Foto: Per Munch/Per Munch

OP IGEN. Børnene er i fokus på det svenske skisportssted Kläppen.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skiterræn for hele familien

Kläppen er småt, godt, og børnevenligt. Og med den her fjeldfølelse, der gør det lidt mindre badelandsagtigt end andre børnevenlige skisteder.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pigen i den røde heldragt klamrer sig med begge hænder til stangen, der går ned fra skikarrusellen. De lyserøde skibriller sidder skævt på hjelmen. Al koncentration går til at holde sig oprejst, mens karrusellen langsomt snurrer.

Vi er i børneafdelingen af Kläppen, et mindre skisportssted i Dalarna lige syd for Sveriges største område, Sälen.

Børnene – og dermed familierne – er i fokus her. Stedet er ikke større, end at man rolig kan slippe skivante unger helt fri. Og der er grønne nedfarter, uanset hvor man står i systemet.

LÆS ARTIKEL Alle hytter ligger til pisten, og man har gjort sig store anstrengelser, for at børnene skal komme ind i den store hvide verden uden alt for mange tårer og tænders gnidsel. Med legeplads, kælkebakker, skumfigurer og trold, der underholder. Til spisetid er der madpakkerum oven på Restaurant Tranen, udendørsgrill og andre udmærkede restauranter. Mest spektakulær er Topstugan i 625 meters højde over havet, hvorfra man kan se ud over Dalarna og helt til skiområdet i Idre.

Snekarrusel
Han er måske halvandet år. Han er i blå- og grønstribet dragt med et gigantisk brunt – sikkert meget varmt – halstørklæde snoet kunstnerisk rundt om hals og hoved.

Han har fået øje på rullebåndet, som de børn, der er lidt større end ham, kører op på med deres ski for at komme op på den minimale børnebakke. Det bånd vil han også op på.

LÆS ARTIKEL

Det lykkes ham faktisk at nå helt op og stå på båndet, før det går galt. For det kan altså kun lade sig gøre på ski.

I stedet for at skynde sig at krabbe væk, bliver han nu liggende og ser sig en smule forurettet omkring. Hvor bliver ens forældre af, når man for en gangs skyld har brug for dem?

Når først børnene forlader karrusellen og transportbåndet, er der masser af lette lifter og pister nede fra dalen.

Er familien klar til en rigtig udflugt, kan man via områdets eneste siddelift komme ud til Falkens lift på bagsiden af bjerget, hvor man får en sær fornemmelse af at være på fjeldet helt alene. Fordi man kommer så dejligt på afstand af børneafdelingen, lifterne og højttalerne fra skiskolens slalomkonkurrencer.

Og alle steder er der mulighed for at vælge den lange bløde vej og komme grønt ned ad bjerget.

Skulle man endelig fare lidt vild, er det ikke svært at finde en dansker at spørge om vej. I uge 7 kommer 70 procent af gæsterne fra Danmark, fortæller marketingchef Magnus Noppa.

LÆS ARTIKEL

Derfor har man også i skiskolen hyret mange danske instruktører for at kunne imødekomme behovet for dansk vejledning af især børnene.

Det første hop

Han er omkring 8 år og i knaldsort skitøj. Hjelmen er matsort, og så har skibrillerne mørke glas. Han ligner en benhård hævner. Måske lige bortset fra den hvide overtrækstrøje med en trold på maven, der viser, at han går på et hold i skiskolen. Han står og gør sig klar til et hop i juniorsnowparken. Hele holdet skal køre en efter en ud over en lille forhøjning. Men altså stor nok til, at den kræver en del betænkningstid. Efter et tilløb letter han måske 10 centimeter fra bakken. Men der er ingen tvivl om, at det føles helt anderledes sejt inde bag de mørke brilleglas. Og en skønne dag vil han også kunne fyre den af i den store snowpark. En skønne dag er det slut med karruseller, transportbånd og begynderhop.

Så kan forældrene ellers stå og vride hænder, mens der bliver hoppet både 15 og 20 meter op i luften. Hvilket man jo nok er nødt til at finde sig i, hvis man vil lokke teenageren med i hytten endnu et år.

For alle her bor i hytter med nem adgang til pisten. 4-6-personers på Sjungarbacken nederst i systemet, og så er der luksushytterne oppe i terrænet ’mitt i pisten’, hvor der i hvert hus er plads til 2 x 10 mennesker, der så kan hygge sig med jacuzzi og sauna – og ski-in, ski-out.

Faktisk er trenden i Kläppen, at folk helst vil bo i de store luksushytter. Uge 7 til næste år er allerede ved at være udsolgt, fortæller Linda Gånors, der er bookingchef på stedet.

Politiken var inviteret til Kläppen af turistorganisationen Visit Sweden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden