Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anette Claudi/Anette Claudi
Foto: Anette Claudi/Anette Claudi
Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skiskolen er en leg

Man skal tænke på undervisningen i at køre på ski som en leg for ungerne. Det gør dem modige og dygtige på rekordtid.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

"I dag vil jeg øve mig i at hoppe," lyder det kækt fra 7-årige Karen, mens hun spænder sine ski fast på de stive støvler. Egentlig har hun ikke så meget erfaring at have sin kækhed i. Det er blot tredje gang på skiferie, men Hemsedals skiskole de to foregående dage har fået hende til at strutte af selvtillid og mod på at gøre nærmest alt med to brædder på fødderne.

LÆS OGSÅ:

Dagen før har hun prøvet at køre på én ski, overlevet pukkelpisten, og de skal også forsøge at køre baglæns – og det bliver der stolt og selvtilfreds fortalt meget om i hytten om aftenen. Også Karens to storebrødre på 13 og 16 år har sjove, overmodige og seje fortællinger med hjem fra dagens oplevelser fra de stejle hvide skolebænke.

Det er ikke tilfældigt, for skiskolen i det meget familievenlige Hemsedal gør helt bevidst rigtig meget ud af det vilde og det sjove.

LÆS OGSÅ:

"Vores pædagogik er, at det skal leges ind. Har man det sjovt, mens man lærer, så husker man det meget bedre. Det positive lagrer sig meget bedre i kroppen," siger Pelle Hedlund, chef for skiskolen i Hemsedal og tilføjer:

"Når vi lærer dem at køre baglæns for eksempel, så er det ofte for at bryde mønstre og få dem til at tænke på noget helt andet. Samtidig er det balancetræning. Det giver selvtillid. Når man spørger de 5-årige: Kan man køre baglæns på ski, så svarer de: Nej. Og så kan de. Det giver selvtillid. De føler sig seje, og samtidig er det sjovt at fortælle til forældrene, når man kommer hjem."

LÆS OGSÅ:

Dagens formiddagshold er slut, og mere end 50 forældre står parat i børneskiområdet til at hente deres små skiløbere.

"Det var megasjovt," siger 6-årige Nanna som det første, da hun ser sin mor og far. Den betuttethed, der var over hende, da hun som helt grøn skiløber blev afleveret til skilæreren, er pist væk.

"Skiskolen er helt i top. Det pædagogiske niveau er langt over, hvad vi havde forventet," siger Nannas far, Lars Højberg Nielsen.

LÆS OGSÅ:

"Skilærerne ikke bare udfordrede børnene, så det ikke var en feriekoloni, men sikrede også hele tiden, at de ikke følte nederlag. De havde en mere god og autentisk måde at være sammen med børnene på," fortsætter familiefaren.

Det er ikke kun Nanna og Karen, men børn lærer i det hele taget hurtigere end voksne at stå på ski. Det går hurtigt med at føle sig overhalet i hvert fald i tempo.

"De voksne har langt flere barrierer, som låser dem, når de skal lære. Og de tænker langt mere på, hvad der kunne ske, hvis de faldt. De har heller ikke børnenes nysgerrighed, desværre. Men voksne, der vælger bare at kaste sig ud i det, lærer også hurtigt," forklarer skiskolechefen, Pelle Hedlund.

Tungt som en elefant

Skiskolen i Hemsedal gør meget ud af undervisningsformen og tonen.

"Vi er meget bevidste om det sproglige. Skilærerne må ikke bruge ordet ’ikke’. Vi siger for eksempel ikke, når eleverne skal med liften første gang, at de ikke må sidde ned, så sætter de sig nemlig. I stedet siger vi, stå op på heisen. Vi fortæller aldrig, hvad de ikke skal, men hvad de skal. Det er nemmere at forstå, og så er det positivt. Det arbejder vi meget med. Og så skal man huske at tale i billeder, fordi børn tænker i billeder. Så vi bruger vendinger som at stå så tungt som en elefant. Plov ligesom en lastbil, der skraber sne," fortæller Pelle Hedlund.

LÆS OGSÅ:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et andet trick til hurtige fremskridt på bakken er, at skiundervisningen slutter med, at børnene sidder i en ring med skilærerne og taler om, hvad de har lært i dag, og derefter, hvad planen er for i morgen.

"Vi gør meget ud at fortælle om, hvad vi skal på skiskolen i morgen. Det er en form for mental træning, som professionelle sportstrænere også bruger. Det er en fordel, at de har tænkt bevægelsen på forhånd, så de får trænet mentalt, så går det meget lettere," siger Hedlund, der har ansat 40 skilærere, heraf er 4 danskere.

LÆS OGSÅ:

I alt er der 1.200 på skiskole i uge 7, hvor cirka 80 procent er danskere.

Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:Rom, New York, San Francisco, Berlin, Toscana, Se flere
Sol & strand:Tenerife,Gran Canaria,Kreta,Cypern, Mallorca, Malta

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden