Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

Adrenalin. Off piste giver et kick, men det kan være farligt, når vejrforholdene visse steder er lumske, som lige nu visse steder i Alperne. Det giver forhøjet risiko for laviner.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter mange dødsulykker i Alperne: Skiløbere advares om off piste

Dumdristige skiløbere og lumske vejrforhold har skabt en farlig cocktail.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være livsfarligt at begive sig off piste, og på baggrund af mange dødsulykker på det seneste advares skiløbere nu om at blive på pisterne.

Milde temperaturer og kraftigt snefald er nemlig en farlig cocktail, som har udløst en del laviner, og flere skiløbere har lidt 'den hvide død' i Alperne.

Så sent som i søndags døde fire skiløbere, mens en femte var i kritisk tilstand, efter de blev overrasket af en serie laviner i den sydlige del af Schweiz. Ulykken skete kun to dage efter, at redningsfolk, der arbejder i området, hvor ulykken skete, advarede om, at der var meget høj risiko for sneskred.

Alene i de Schweiziske Alper er der indtil nu i denne vinter sket 11 dødsfald som følge af laviner.

LÆS OGSÅ

Også andre steder i Alperne har jul og nytår været præget af dødsulykker som følge af laviner. Det gælder blandt andet i de franske skisportsområder Courchevel, Serre-Chevalier, La Plagne og La Clusaz.

På det populære dansker-sted Val Thorens satte syv off piste-skiløbere en lavine i gang og måtte hjælpes i sikkerhed af redningsarbejdere. Tre af skiløberne blev begravet i sne, men alle overlevede. I forbindelse med ulykken, der skete mellem jul og nytår, udtalte Gregory Guzzo, direktør for Val Thorens turistbureau, ifølge avisen The Telegraph, at »i Val Thorens har vi 30 informationstavler fordelt rundt om på resortet, der viser en meget høj lavine-risiko og fare ved løbe off piste. Det er foruroligende at se folk, der bliver ved med at tage chancer«.

Størstedelen af lavinerne er forårsaget af off piste-skiløbere, og derfor advarer myndighederne rundt om på skisportsstederne i Alperne, om at man holder sig fra off piste, så længe forholdene er, som de er. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Lavinefare vurderes i Europa på en skala fra et til fem, og flere steder har den ligget på fire, hvilket indikerer høj risiko. Men det har alligevel været for stor en fristelse at begive sig ud i det uberørte men farlige terræn off piste.

Skiekspert om laviner: Det går lynende stærkt
Grunden til, at der i år er sket så mange ulykker har været kombinationen af, at der ikke er faldet ret meget sne, og temperaturen samtidig har været svingende og i mange tilfælde højere end normalt. Det sliber snekrystallerne til runde kugler og giver dem en svagere binding. Og kombinationen af en nat med hård blæst og snefald giver et skrøbeligt lag, der er som kuglelejer.

Philip Saerens er skiekspert, mangeårig uddanner af skilærerer hos Den Danske skiskole (DDS) og fast tilknyttet skiskolen Progression Ski & Snowboard School Val DÍsere, som har et af Europas største off piste-områder.

Som årsag til de mange ulykker i den seneste periode peger Philip Saerens på, at det er en kombination af vejrforholdene og af, at flere og flere forsøger sig med off piste.

»Jeg er netop kommet hjem fra Val d'Isere, og der kan man se spor alle vegne. Folk kører overalt og bliver overmodige - også selv om der er lavinefare på fire til fem«.

Han tilføjer, at producenterne er blevet dygtige til at lave udstyr, der får flere forholdsvis uerfarne skiløbere til at prøve kræfter med off piste, ligesom den fysiske grundform ofte er for dårlig i forhold til de strabadser, off piste rent faktisk kræver«.

Han har selv oplevet laviner på tæt hold og set, hvor hurtigt de kan udløses.

»Det går lynende stærkt. Hvorvidt man kan nå at reagere afhænger, af hvor adræt og cool man er«, siger Philip Saerens.

Hav det rette udstyr med

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han fortæller, at man altid bør have en guide med sig, når man vil off piste, ligesom man bør udstyre sig med en lavinebipper, sonde og skovl.

Lavinebipperen udsender radiosignaler, så man kan lokalisere den begravede skiløber. Sonden er en slags stav, som bruges til at søge efter lavineofferet med og skovlen til at grave personen fri.

Philip Saerens har, når han tager skiløbere med udenfor pisten, et system, som han bruger i forhold til at vurdere, hvor sikkert det er at køre på det pågældende stykke.

Han ser efter forskellige faremomenter, for eksempel sneens historik, hældningen på bjergsiden og rutinen hos de skiløbere, han har med.

»Og så handler det om at være tro mod beslutningen om at køre en anden vej - også selv om solen skinner. Jeg har set også guider i vanskeligheder«.

Alene i Frankrig dør der årligt cirka 30 personer i lavineulykker.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden