Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Munch
Foto: Per Munch

SÅDAN. Denne familie har lært lektien og kører alle med hjelm.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hele familien skal huske skihjelmen

Næsten alle børn bruger nu hjelm på pisten, viser tal fra Børneulykkesfonden.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ni ud af ti børn bruger skihjelm.

Desværre gælder det kun for to ud af tre forældre.

Og det er uheldigt, mener Børneulykkesfonden.

»Pak skihjelme til hele familien. De både varmer godt om hovedet, og så gør de en forskel, hvis uheldet er ude. Undersøgelser peger på, at skihjelme reducerer antallet af hovedskader med 60 pct., så der skal ikke megen hjernegymnastik til at regne ud, at det godt kan betale sig«, siger Claus Nielsen, kommunikationsansvarlig i Børneulykkesfonden.

LÆS OGSÅ

I Børneulykkesfonden har man spurgt over 600 forældre med børn i alderen 5-17 år om deres skivaner.

Her svarer ni ud af ti forældre, at deres barn bruger skihjelm. Til gengæld er det kun to ud af tre forældre, der selv husker hovedbeskyttelsen.

»Det er vigtigt, at forældrene selv går forrest. Kun på den måde lærer børnene god og sikker adfærd, som varer ved, også når forældrene ikke er til stede«, siger Claus Nielsen.

Børn i hver fjerde ulykke

Ifølge tal fra SOS International, der hjælper danskere, der kommer til skade på pisten i udlandet, er der børn under 18 år involveret i hver fjerde skiulykke.

LÆS OGSÅ Både i Italien og Østrig er det påbudt børn under 15 år at køre med hjelm. I Norden er der ikke indført lovkrav på området, men mange steder kører børn under en vis alder til gengæld gratis med liften, hvis de bærer hjelm. Skiinstruktør Philip Saerens, der i mange år har undervist fast i Val d’Isere i Frankrig, er enig i, at alle børn skal bære hjelm, men han synes, at det allervigtigste er, at forældrene, især faderen, husker at bruge hovedet. »Det værste er, når far har for store ambitioner på sønnens vegne og tager barnet med på en alt for lang og hård tur, hvor der måske også er nogle stejle passager. Så ender det med, at barnet bliver bange og ikke har flere kræfter. Og så kommer de bagefter i skiskolen og beder os om at gøre deres børn glade for at stå på ski igen«.Philip Saerens anbefaler, at man går stille og roligt frem. Hellere tage skibussen hjem end kaste sig ud i et kapløb om at nå de sidste lifter op over bjergkammen. Og vær opmærksom på, at en rød piste i Frankrig kan være hård kost for et barn, selv om de måske har klaret sig fint på de røde pister i Østrig.

Han mener, at forældre bør leje ski, støvler og hjelm på skisportsstedet, så man nemt kan gå ned og bytte, hvis det ikke passer. Desuden foreslår han, at man sætter navn på skiene, da udlejningsski tit er af samme model og nemt kan blive forbyttet. Sker det, passer indstillingen af bindinger pludselig ikke længere, hvilket kan være fatalt.»Sørg også for, at barnet er veludhvilet, og husk varmt tøj og noget at spise undervejs. Afsæt også tid til en kop varm kakao, inden krisen rammer«, siger Philip Saerens.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden