TOPMØDE. Danske instruktører mødte deres franske kolleger. Målet er godt samarbejde fremover.
Foto: ANDERS OLESEN

TOPMØDE. Danske instruktører mødte deres franske kolleger. Målet er godt samarbejde fremover.

Sne og ski

Pistekrig er afløst af fransk charmeoffensiv

Nu skiinstruktører vidensdele og samarbejde på tværs af grænser.

Sne og ski

I sidste uge inviterede den franske instruktøruddannelse ENSA deres danske modstykke til det franske skisportssted Chamonix til gensidig erfaringsudveksling og forbrødring.

Det er et skridt på vejen mod et centralt register for skilærere, der skal gøre det muligt for veluddannede instruktører at arbejde i alle alpelande uden hver gang at vise eksamenspapirer eller fremlægge bevis for bestået Eurosecurity (offpistsikkerhedskursus) og Eurotest (en portbane, der skal køres på den bestemt tid).

»Stor ros til franskmændene. Det var superprofessionelt. De er åbne og meget nytænkende. Det får Den Danske Skiskole meget glæde af«, siger Anders Olesen, der leder den danske instruktøruddannelse, og som var en af de 14 danske professionelle skiinstruktører på venskabsturen.

Her mødtes de også med en repræsentant for det franske sportsministerium og med fagforeningsformanden fra Ecole du Ski Francais, ESF, som organiserer de 20.000 instruktører, der arbejder i Frankrig. Målet er fredelig sameksistens. På et fagligt højt niveau.

Det er noget andre toner end for 25 år siden, da man jævnligt hørte om danske skilærere og guides, der blev chikaneret, idømt bøder og anholdt på pisterne.

GUIDE

»Ser man konflikten fra franskmændenes side, så var der jo nok også mange danskere, der dengang var dårligt uddannede eller bare var sæsonarbejdere«, mener Anders Olesen, der med Den Danske Skiskole har været en del af bevægelsen for at opkvalificere den danske uddannelse, så den kunne matche kravene i Frankrig, Østrig og Italien.

De sidste fire år har Danmark og 10 andre lande i EU-regi kørt en forsøgsordning, der skulle gøre det lettere for danskere og andre udlændinge at få arbejde hos de store skinationer, og det fører næste år til et egentligt register, så man blot kan slå instruktøren op på computeren inden ansættelsen.

Pyt med bagvægt

»Vi har brugt årene på at møde de store alpelandes krav, sådan at vi kan arbejde side om side som gode kolleger«, siger Anders Olesen, der dog også kan fortælle, at Den Danske Skiskole havde noget, som de kunne lære franskmændene.

»Vores fordel er, at vi ikke har så mange fuldtidsskiinstruktører. De fleste har et andet job og en høj uddannelse ved siden af, og vi færdes i mange andre miljøer. Så vi ved nok mere om teori og læring«, fortæller Anders Olesen, der mener, at franskmændene blev meget imponerede over danskernes oplæg om ’styrkebaseret læring’.

»Styrkebaseret læring handler om at se, hvad eleven gør godt, i stedet for at pege på fejlene i skiløbet. Folk udvikler sig bedre, hvis man fokuserer på deres styrker. Det indgår også i vores nye grundbog til skiinstruktører«.

REPORTAGE

Også franskmændene er på vej i samme retning, viste det sig under workshops. I stedet for at køre foran eleven og lave en perfekt demonstration af bevægelserne arbejder de nu med at efterligne gæstens kropssprog.

»Hvis gæsten kører i bagvægt, skal instruktøren også gøre det, indtil gæsten er blevet så god, at man kan begynde at justere på det«, siger Anders Olesen.

Ud over alpelandene arbejder danskere i Sverige og Norge, hvor kravene er mindre.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Per Munch eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce