Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

nysgerrighed. Det bedste er at rejse ud på landet, hvor man møder en velvilje og gæstfrihed, som man sjælden møder andre steder, fortæller Politikens Kina-korrespondent Kim Rathcke Jensen. Privatfoto

Rejseminder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejseminder: Kineserne dyppede pomfritterne i jordbærmilkshake

Politikens Kina-korrespondent, Kim Rathcke Jensen, fortæller historier fra Kina.

Rejseminder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Min første rejse til Kina ...

var som 20-årig i midten af 1990’erne sammen med en god ven. Vi rejste med rygsæk gennem Kina, og jeg var vildt fascineret af landet, fordi det var så absurd, og jeg forstod intet af, hvad der foregik. Når vi sad på fortovsrestauranter og skulle spise vores mad i fred og ro, stod der en kødrand af kinesere og pegede på os, fordi et par udlændinge forsøgte at spise med pinde. Til gengæld kunne vi stå og betragte kinesere på en McDonald’s i byen Xi’an, når de prøvede at spise en burger ovenfra og ned, og de dyppede pomfritterne i en jordbærmilkshake.

Min bedste rejse i Kina ...

er, når jeg f.eks. er på besøg i en landsby og bliver inviteret indenfor og pludselig sidder og spiser frokost med en risbonde langt ude på landet. De bedste ferier er dog nok, når jeg stikker af fra forureningen i Beijing og tager ud til bjergene ved byen Guilin i Guangxi-provinsen.

Min værste rejse i Kina ...

var, da jeg ankom sent til en lille by langt ude på landet, hvorfra jeg skulle med toget næste morgen. Alt var lukket, og det eneste, jeg kunne finde, var et billigt hotel tæt på banegården. Når man sover på et værelse til 20 kroner, ligger man ikke i en Hästens-seng. Jeg sov ikke alene i det rum. Der var en masse, som kravlede rundt i madrassen under mig, og de betalte ikke.

På rejser i Kina medbringer jeg altid ...

en dåse tyrkisk kaffe. Især ude på landet kan man sjældent få noget, der minder om kaffe, og jeg vil have min kaffe om morgenen. Man har altid adgang til kogende vand i Kina, uanset om det er i lufthavne, på togstationer eller hoteller. Desuden har jeg også et par poser havregrød med, som også kan opløses i kogende vand. Morgenmaden i Kina – også på hoteller – er elendig, og en portion havregrød giver en god, solid start på dagen.

Min favoritrejsepartner i Kina ...

er min kæreste Anne. Hun ser ting i Kina, som jeg ikke ser, fordi jeg har boet her i så lang tid og måske er blevet lidt farveblind. Jeg tror, at vi får mange gode rejseoplevelser sammen, når hun flytter ud til mig i januar.

Min seneste rejse i Kina ...

gik til Hongkong, som er en fantastisk by at besøge, ikke mindst når man bor i Kina. Den er så anderledes ikke alene på grund af det, der sker politisk. Folk er flinke og civiliserede, og den er meget mere urban end så mange andre byer i Kina.

Mit bedste rejsemåltid i Kina ...

er at spise, hvad de lokale spiser, og indtage helt almindelig hverdagskost. Jeg har prøvet dyre restauranter, men vender altid tilbage til den gode, gedigne bondekost. Der er et par klassikere, som jeg især sætter pris på, f.eks. ’jiachang doufu’ eller hjemmelavet tofu.

Det dummeste, jeg har gjort på en rejse i Kina ...

er lidt svært, men det dummeste, jeg kan gøre, er at stå i kø f.eks. på en togstation for at få en billet. Jeg kan ikke klare den totale mangel på køkultur. På togstationer har jeg været ved at smelte ned nogle gange, så jeg får andre til at købe billetten til mig eller bestiller den over nettet.

Jeg rejser altid tilbage til ...

Guilin i Guangxi-provinsen for at vandre på de smalle bjergstier og besøge landsbyer. Som så mange andre dejlige steder i Kina er Guilin desværre også ved at blive ødelagt af masseturisme, men der en fantastisk natur med flotte bjerge og floder.

Mit bedste tip til Guilin ...

er at tage væk fra de steder, hvor turisterne befinder sig. Søg lidt længere ud. Det bliver sværere og sværere næsten måned for måned, men det er stadig muligt at komme til at cykle rundt i rismarkerne helt alene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den mest interessante person, jeg har mødt på en rejse i Kina, er ...

de nordkoreanske flygtninge, som jeg har interviewet i løbet af det seneste års tid. De har det afsindig hårdt og har levet i et system, som vi slet ikke kan forestille os. Vi kan bande over, at vi ikke har iPhone 6, men det bliver sat i perspektiv, når man møder nordkoreanerne, som har forladt venner og familie i håb om et bedre liv.

Min næste rejse til Kina ...

går nok til Hongkong, fordi det, der foregår dernede, er så spændende. Udviklingen i Hongkong har betydning for, hvilken vej Kina går, og fremtiden for verdens andenstørste økonomi.

Det, der har overrasket mig mest ved at bo i Kina, er ...

hvor besværligt alting kan være. Så virker elevatoren ikke. Lige pludselig går strømmen, eller der kommer brunt vand ud af hanerne. Der er ingen forklaring på, hvorfor det sker, og man aner ikke, hvornår det bliver fikset. For folk i min profession er Kina et meget besværligt land at arbejde i. Det kan overraske mig, men på den anden side kan det også overraske mig, hvor sindssygt spændende og interessant et land Kina er.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden