Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BADELAND. På Martinique er det strande som denne, der lokker turister til.
Foto: Jens Henrik Nybo

BADELAND. På Martinique er det strande som denne, der lokker turister til.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev et paradisisk stykke Frankrig midt i Caribien

Var det ikke for kokospalmer og 30 graders varme, kreolsk kultur og junglen, kunne man nemt tro, vi var i Frankrig. Få fem favorit-tips til ferien på Martinique.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På caribiske Martinique får du det bedste af to verdener.

Først er der alt det caribiske og kreolske; de kridhvide sandstrande, hummerne, der bliver grillet under palmerne, den tunge tætte jungle, hvor varmen danner dryppende svedperler på kroppen og en rygende vulkan i 1.397 meters højde.

LÆS ARTIKEL

Og så er der det franske islæt på Martinique - det lille franske departement midt i Caribien; kindkyssene, euroen, espressoer til morgenmaden og baguettes under armen på de travle folk i hovedstaden med navnet Fort-de-France.

Turengårtil.dk har fundet fem ting du skal opleve, når du befinder dig på Martinique. Tag med på en grøn køretur med udsigt til Mont Pelée-vulkanen, de smukkeste strande, overdådige steder at bo og rom-produktionen. Men vi begynder i det pulserende Fort-de-France

LÆS ARTIKEL

1. Markeder og franske fornemmelser

Du vil måske miste lidt af entusiasmen omkring dit besøg i Martiniques hovedstad, når du sidder i en af de velkendte bilkøer omkring byen. Men hold ud. For inde i centrum vil du hurtigt glemme alt om trafiktrængsel. Fort-de-France er nemlig en driftig by med masser af aktivitet i forretninger, på markeder og kontorer.

Her kommer folk gående med deres baguettes under armen og der bliver nippet til hurtige espressoer, og kindkysset i ét væk. Så meget, at du nu og da må forsikre dig om, at du ikke er i Paris. Men pastelfarverne på husene, den evige udsigt til vajende kokospalmer, de 30 graders varme og de karibiske kvinder i farverige kjoler, minder dig om, at du er i troperne.

Det imponerende Fort St-Louis fungerer stadig som en militærbase, og dominerer helt havnefronten. I tilknytning til fortet ligger La Savane, en tidligere paradeplads, men som i dag er en skøn park, beplantet med et væld af tropiske vækster. Nyd især de bredkronede tamarind-træer.

Og så må du endelig slå et smut forbi tre interessante markeder. Det store overdækkede marked i Rue Antoine Siger handler med stort set alt fra hårnåle til piskeris. Varerne er ikke interessante, men det er kunderne. At overvære en handel om en ligegyldig køkken-dims til fire euro, men som kan vare et kvarter, er hele tiden værd.

Fiskemarkedet er farverigt, og ligger klos op ad Canal Levassor, hvorfra fiskene landes hver morgen. Her findes friske, farverige arter, som bare venter på at blive lagt på stegepanden eller grillen. Der bliver råbt højt hos fiskehandlerne. En kunde vil bare kigge, men sælgerens rutinerede evner, ender med et køb. 500 gram fladfisk af ubestemmelig art har skiftet ejer. Med et smil og blink i øjet oveni købet.

Lige over for finder du blomster- og grønsagsmarkedet, som eksploderer i varme farver. Det tropiske klima er et slaraffenland for alle tænkelige vækster. Fyldige, svulmende, duftende, forførende – et orgie i blomster og grønsager, som intet dansk væksthus ville kunne give basis for. Her plukkes blomster, bær og frugter lige udenfor døren.

LÆS ARTIKEL

2. En smuk køretur med masser af dramatik

Route de la Trace hedder ruten, som går fra Fort-de-France, og ender helt oppe i nord i Grand Riviére. Undervejs vil du møde en kopi af Paris' Sacré Coeur midt i junglen - bare i mini-udgave om Balata tilføjet navnet.

Få minutters kørsel længere mod nord ligger Balata-parken. Afsæt en times tid her til at nyde et væld af tropiske frodige vækster. En gåtur i den udspændte bro højt oppe i træerne giver et sug i maven nu og da.

Herefter slynger vejen sig videre op i højderne, mens skoven lukker til. Nu befinder du dig midt i den fugtige regnskov med tårnhøje træer, et væld af gigantiske bregner og bambus så tykke som en vægtløfters overarme. Vi stopper op nu og da. Bilens motor slukkes, og vi hører de farvestrålende fugle, som basker omkring os.

Omkring byen Morne Rouge i 450 meters højde fører ruten mod nordøst, men vi tager i stedet mod venstre i retning mod St. Pierre, den tidligere hovedstad, som blev lagt i aske på ti minutter i 1902 af den stadigt aktive Mont Pelée-vulkan. Dels er byen i sig selv et kønt syn, dels er det herfra og på turen hertil, at synet af Pelée kommer bedst til sin ret.

På tilbagevejen ændrer synet af vulkanen sig konstant. Turen fortsætter forbi Morne Rouge til havet, følger kystlinien til Grand Riviére. Det er en charmetrold af en by, som ligger med havet til den ene side, og junglen, som klatrer op ad stejle klippevægge, på den anden side.

På tilbagevejen er der talrige muligheder for at stille bilen, og tage på kortere ture igennem junglen, eller bade i en rislende flod.

LÆS ARTIKEL

3. Bo eksklusivt eller rustikt

Skal det være lækkert og udsøgt, og skal man for en gangs skyld unde sig selv at spendere mere på logi, end normalt, så sæt kursen ud mod lillebyen Francois til Cap Est Lagoon Resort & Spa. Her venter der stjerneforkælelse på ressortet, som ligger ud til en lille bugt, hvor der naturligvis er egen finkornet strand. Her kan du prøve windsurfing, kajak, fisketure, snorkling og dykning.

Tilbage på Cap Est vil du måske slå et slag tennis på de fine baner, følge op med at dase ved den elegante pool for så at slutte dagens meritter af med en lækker omgang massage og spa. Før middagen sidder man i Le Cohi-Bar og nyder en af de 100 styks årgangsrom, som findes her.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regn med at slippe fra 400 til 1.200 euro (cirka 3.000 og 9.000 kr.) pr. værelse. Men så er morgenmaden også gratis. Se mere på capest.com.

Er det budgettet, der dikterer og er ønsket noget mindre prangende, gerne mere rustikt, men stadig udsøgt, er Plein Solei, en anelse længere mod nord, et fortræffeligt valg. Stedet ligger på en klippe med udsigt over Francois-bugten. En kunstnerisk sjæl har fået lov at boltre sig, både med indretning af hvert af de 16 kreolsk og karibisk inspirerede værelser og selv i hovedbygningens restaurant, foyer, bar og reception.

Udsigten fra hele Plein Solei er uovertruffen. Betjeningen afslappet, venlig og kyndig. Prisen går fra 145 til 355 euro (cirka 1.100 kr. og 2.700 kr.) pr. værelse. Se mere på hotelpleinsoleil.fr.

LÆS ARTIKEL

4. Rom - masser af Rom

Her slår du mindst tre fluer med et smæk: Historie, kultur og rom. Duften af rom borer sig straks ind i dine næsebor, når du befinder dig i Habitation Clément. Et besøg her fører dig tilbage i tiden, igennem den kreolske kultur og øens landbrugshistorie.

Rundturen på stedet er både bygget op omkring, hvorledes produktionen foregik i gamle dage, hvilket et besøg i museums-destilleriet giver et glimrende indblik i. Men også den aktuelle, moderne produktionsform kan man overvære. Rum Clemént er af de 10 tilbageblevne destillerier på Martinique, og huset har vundet utallige priser for deres årgangsflasker.

Og, jo, selvfølgelig er der også mulighed for smagsprøver og køb af rom. Det kunne være et nip til den 40 år gamle dame i den buttede, klare flaske eller den noget yngre 10-årige bag røget glas. Alene duftene i smagsrummet, kan næsten virke berusende.

Ikke mindre interessant er et besøg i plantagens hovedbygning. Et skønt træhus, hvor stifteren selv boede i 1800-tallet. I dag er det indrettet som museum med alle oprindelige møbler og inventar i rummene. I gangen hænger talrige fotos, som indkapsler historiens gang her i huset.

Nogle af fotografierne viser de daværende præsidenter Mitterand og Bush, som holdt deres topmøde her i 1991 i forbindelse med Golf-krigen. Læs mere på habitation-clement.fr.

LÆS ARTIKEL

5. Strandene du drømmer om

Se, nu bliver det rigtig svært. For hvordan udvælger man den bedste strand på en karibisk ø, som i forvejen er så forkælet med den slags. Men vinderen er Les Salines helt nede på den sydlige del af øen. Her er kokospalmerne højest og mest svajende, sandet finest og stemningen når sublime højder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sandet er som kartoffelmel - det knirker sprødt, når man går på det. Luften er lige tilpas – sådan omkring de 30 grader. Livet synes så sorgløst og ukompliceret, når man befinder sig her. Ikke en vind rør sig, og vandet står helt stille. Inde på land bliver der grillet et par hummere over en medbragt grill.

Konkurrencen er dog benhård, når det gælder skønhed. Strande som Grand Macabou, Anse Maboyas, Anse di Diamant, Anse d’Arlet og flere andre vil med rette kunne føle sig lige så værdige til en førsteplads.

Hvis man er til surfing skal man dog besøge Anse l’Etang på østkysten, hvor de rå Atlanterhavsbølger får uhindret adgang uden om beskyttende koralrev.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden