Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opdag Middelhavets hemmelige paradis-øer

Hvert år valfarter danskerne til Europas kendte ø-klassikere. Men kun få turister har fået øjnene op for disse fem.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste kender Kreta og Kos, Mallorca og Malta, Sicilien og Santorini. Men ikke ret mange kender Vis, Mljet, Paxi, Anafi og Salina.

Det anerkendte rejsebogsforlag Lonely Planet har udvalgt fem øer i Middelhavet, som ikke ret mange turister har fundet vej til, og som derfor er helt fantastisk uspolerede.

Du skal ikke tage til en af de fem øer, hvis du er til fest og farver. Nej, Vis og Mljet i Kroatien, Paxi og Anafi i Grækenland, samt Salina i Italien er alle helt igennem fredfyldte og uden hektisk natteliv ud på de små timer.

Du skal tage hertil, hvis du trænger til en ferie i absolut fred og ro, med god mad, skønne naturoplevelser og en strand næsten helt for dig selv.

Paxi, Grækenland

Ifølge legenden skabte den græske gud Poseidon Paxi ved at slå et stykke af naboøen godt 10 kilometer mod nord, den større og mere kendte ø Korfu. Poseidon ønskede sig en lille kærlighedsrede til sig selv og sin kone Amphrytite, hvor de kunne være i fred for omverdenen, og dette må siges stadig at være tilfældet på Paxi. Øen har ingen lufthavn, og derfor er der ingen charterselskaber, der har rejser hertil. Du kommer til Paxi med færgen fra Korfu og sørg for at holde kameraet parat under den vanvittigt smukke, smaragdgrønne sejltur ind til hovedbyen Gaïos.

Der bor blot 2.300 indbyggere på Paxi, så der er rig mulighed for at opleve det autentiske græske ø-liv her. Øen har tre pittoreske landsbyer, olivenlunde der strækker sig op og ned ad øens skråninger, vilde blomster, forladte kirker og vingåde, øde strande og dybe grotter. Besøg de lodrette klipper ved byen Mousmoli, Tripitos' bue - en naturlig skabt bro af klipper, som spænder henover en bugt - eller svøm ind i grotten nedenfor byen Vassilatika.

Sådan kommer du hertil: Køb en flybillet til Korfu gennem et af charterselskaberne. Tag en taxa fra Korfu lufthavn til New Port, hvor du kan tage båden til Paxi. Kerkyra Lines færge koster godt 60 danske kroner, mens den hurtigere katamaran færge fra Ionian Cruises koster det dobbelte.

LÆS ARTIKEL

Anafi, Grækenland

Den lille ø Anafi er en af de sydligste blandt Kykladernes godt 220 øer sydøst for Athen. Mod vest ligger den langt mere berømte og fotograferede Santorini, men Anafi er ikke mindre skøn og tilbyder en mulighed for at opleve det gamle Grækenland i helt fredelige omgivelser. Øen rejser sig dramatisk fra havet som en lille bjergkæde, mens de klippefyldte skråninger er dækket af lav vegetation, som giver den et blødt udseende. Vær dog forberedt på de stejle gader fra færgens anløb i havnen Agios Nikolaos og op til hovedbyen Chora eller op til Panagia Kalamiótissa, der svæver 400 meter oppe på Kalamos-klippen.

Øen er spækket med skønne sandstrande, fredet natur, byzantiske kirker og gamle romerske ruiner. Tag på udflugt til bjerget Vigla midt på øen - 582 meter over havet - eller Kálamos klippen i den østlige ende, som med sine 470 meter udkonkurrerer Gibraltar som Middelhavets højeste klippe, der rejser sig lodret op fra havbunden. Anafis hovedby Chora er en typisk hvidmalet by med et par fine tavernaer, og her findes sågar lidt natteliv, selvom man bestemt ikke skal tage til Anafi for at feste. I steder skal du tage hertil, hvis du vil have fred og ro, men book i god tid, for der er kun 450 senge til rådighed for turister på øen.

Sådan kommer du hertil: Flyv til Athen ( SAS flyver direkte) og tag metroen ned til havnen i Piræus. Herfra går der en færge til Anafi, 13 timer, for cirka 220 danske kroner. Alternativt kan du flyve til Santorini med et af charterselskaberne og tage færgen til Anafi (en time for cirka 60 danske kroner).

LÆS ARTIKEL

Salina, Italien

Syv øer ligger spredt ud mellem Napoli på hovedlandet og Sicilien. Som perler på en snor - eller koraler på række - rejser de sig op ad det klare vand omkring dem. Deres faconer og størrelser er helt forskellige og minder mest af alt om lavaklumper, der er spruttet ud af en vulkan i prehistorisk tid og siden formet af årtusinders vind, sol og vand. Af de syv er Salina den smukkeste, den grønneste og den mest frodige. Der bor mellem 2.500-4.000 indbyggere på øen.

Øens udformning minder om en hængekøje, der er spændt ud mellem de to vulkanske bjergtoppe, Monte Fossa delle Felci og Monte dei Porri. Fra området her imellem kommer den skønneste olivenolie samt 'malvasia', en sød vin, lavet på druer, der har ligget og tørret i solen og herefter presset. Området er også kendt for sine store, smagfyldte kapers, som giver mange Midelhavsretter sin karakteristiske smag. Kapersens indflydelse på øens økonomi er så stor, at den har sin helt egen festival i juni hvert år.

Øens midte er fyldt med skønne vandreruter, skiftevis helt øde med golde klipper og skyggefylde med kastanje- og oliventræer. Og så er der jo altid det azurblå hav, rigt på det marineliv, som giver øens beboere - og dens restauranter - et overvældende udbud af fisk og skalddyr. Hvis du da ikke blot tænker på at hoppe på hovedet i det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sådan kommer du hertil: Flyv til Palermo på Sicilien (lavprisselskabet Norwegian flyver hertil fra 31. marts til 27. oktober). Ustica Lines sejler fra Palermo til Salina fra 1. juni til 15. september, tre en halv time for lige under 300 danske kroner.

Citroner, chili og blomsterflor - se vores guide til Syditalien her

Vis, Kroatien

Vis' strategiske placering centralt i Adriaterhavet, to timer med færge fra Split, har gennem 2.000 år tiltrukket militærstyrker fra lande som Grækenland, Østrig, Frankrig, Rusland, Italien og England. Under Anden Verdenskrig gemte den jugoslaviske præsident Tito sig for de tyske bombefly sammen med sin hund Tigger i en hule på Hum bjerget. Og det er først de senere år, at øen med sine middelalderbyer, øde strande, oldgamle ruiner og nogle af de bedste vinmarker i Dalmatien, er blevet opdaget af andre end de lokale og militæret.

De snoede gader i øens to største byer – Vis og Komiza – er fyldt med hyggelige restauranter, der serverer de lækreste fisk, skalddyr og italienske specialiteter. Øens kokke har nærmest spisekammeret i baghaven, for den frodige jord danner god grobund for blandt andet pinje-, oliven- og figentræer. Der ud over findes appelsin-, citron-, mandarin-, brombær- og jordbærplantager, for ikke at nævne de 300 urter, som gror på øen. Dette naturlige spisekammer fik i 2003 den internationale World Wildlife Fund til at udnævne Vis til et af Middelhavets 10 tilbageværende paradis-steder. Er du til solbadning, så besøg Srebrna - en skøn strand dækket med kæmpe flade sten, som ser næsten sølvagtige ud i solen.

Sådan kommer du hertil: Flyv til Split (det nye spanske lavprisselskab Vueling flyver fra København til Split fra maj til september, Cimber Sterling flyver fra både København, Aalborg og Billund til Split i juni, juli og august) og tag bussen fra lufthavnen ned til havnen. Jadrolinjia har færger (to en halv time) eller katamaran færger (en time og et kvarter), der sejler til Vis. Priser fra 60 danske kroner.

LÆS ARTIKEL

Mljet, Kroatien

Af alle de 1.185 øer i den kroatiske del af Adriaterhavet er Mljet (udtales 'Mlyet') den mest magiske. Med kun lidt over 1.000 beboere og meget få besøgende, er der aldrig overrendt på Mljet. Ikke engang midt i sommerferien. Mere end halvdelen af øen består af en stor nationalpark, hvori der ligger to saltvandssøer, Malo Jezero og Veliko Jezero. Midt i Veliko søen ligger en lille ø, som de mest energiske kan ro over til (de mindre energiske kan tage et lille dampskib) og besøge et gammelt benediktinerkloster og St. Mary kirke.

Resten af Mljet er plettet med små landsbyer og vinmarker. Fisk og skalddyr bliver friskfanget hver dag, og hvis du lejer en båd, kan du få lov at lægge til kaj ved en af øens restauranter, det er gratis, hvis du køber et måltid. Er du kun lidt sulten, kan en af de gamle damer på øen måske friste med en hjemmebagt figenkage. Damerne sælger også små poser med lavandel, som efter sigende skulle have en beroligende effekt. Noget Mljet ellers har rigeligt af i sig selv. Ifølge legenden boede Odysseus syv år på denne smukke ø - spørgsmålet er blot, hvor længe du vil være 'fanget' af øens skønhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden