Foto: Carsten Ingemann
Sol og strand

Thailandskendere frygter at landet bliver kvalt i turister

De mange udenlandske besøgende giver det populære rejseland udfordringer.

Sol og strand

»Vi rejser til Thailand i tre uger til januar«.

Har du også hørt venner eller familie proklamere den slags misundelsesværdige ferieplaner?

LÆS OGSÅ

Sikkert. Rigtig mange danskere vælger nemlig at holde ferie under den thailandske sol. Sidste år besøgte 162.000 danskere det asiatiske land, og det er 92 procent mere end i 2002. I alt havde Thailand sidste år 22,3 mio. turister. Til sammenligning besøgte 10,8 mio. mennesker landet 10 år tidligere. Det er en stigning på 106 pct.

En af grundene til Thailands popularitet er, at charterturismen har gjort sit indtog i landet. Stig Elling, salgsdirektør i Star Tour, fortæller, at rejsebureauet i højsæsonen sender fem fly om ugen til thailandske destinationer. Han peger på flere årsager til landets tiltrækningskraft.

»For mig som for mange andre danskere er det væsentligt at komme til et sted, hvor menneskerne er søde og kan lide os turister. Thailand hedder ikke Smilets Land for ingenting. Landet er stadig fantastisk billigt. Man kan godt spise en god middag for 100-120 kroner, og det kan man ikke mange andre steder«.

Stig Elling har besøgt Thailand hvert år de sidste 25 år, og han har fulgt forandringerne.

»Jeg startede med at komme på et uspoleret sted, som hed Pattaya. I dag kunne jeg ikke drømme om at tage dertil, og vi sender ikke kunder dertil. Infrastrukturen er ikke fulgt med, hotelstandarden er ikke god nok, og sexturismen er for tydelig«, siger Stig Elling om byen sydøst for Bangkok.

Også byen Patong på den populære ø Phuket er fyldt til bristepunktet af hoteller og besøgende, mener Stig Elling, som advarer om, at landet skal passe på ikke at blive kvalt i egen succes.

»Det begynder thailænderne heldigvis at finde ud af. Der skal være plads til alle. Myndighederne skal passe på, at der ikke bygges for mange hoteller, så der ikke er plads til folk. Infrastrukturen skal være velfungerende, og det må ikke ende med at tage en time at køre fra den ene ende af strandvejen i Patong til den anden«.

Kina sendte det største antal turister til Thailand sidste år, knap 2,8 mio. Det er 262 pct. mere end 10 år tidligere. For russere er tallet eksploderet. 1,3 mio. russere holdt ferie i det asiatiske land i 2012, og det var 1.801 pct. mere end 10 år tidligere.

Mikkel Tofte Jørgensen er forfatter til blandt andet ’Turen går til Thailand’. Han mener, det største problem ved den massive turisme er, at naturen og miljøet lider voldsomt.

»Eksempelvis blev stranden Maya Bay på Phi Phi for nogle år tilbage ryddet op, alene fordi der skulle laves en film, og man indsamlede kilovis af skrald og affald. Og hvis man tager en tur med en lokal bus, er det ikke usædvanligt, at chaufføren smider plastikflasken ud ad vinduet«, siger Mikkel Tofte Jørgensen.

Han fortæller, at det ikke er unaturligt at støde på guider, der ikke ved, hvordan man passer på naturen, og han forudser, at der om 60 år vil mangle store områder med tropisk vækst, der er blevet fældet for at gøre plads til turisthoteller.

»Phuket var engang dækket af regnskov. I dag er øen fyldt til bristepunktet af turister, og det ses ved, at hotellerne bygger i højden«.

Alternative oplevelser

På den positive side er ifølge Mikkel Tofte Jørgensen nogle af de kreative ideer, som er udsprunget af turismen. For eksempel var det ikke naturligt med kokkeskoler for turister for 15 år siden, og det er et populært fænomen i dag. Det samme gælder klatring på bjergvægge i Sydthailand og kajakture og seneste skud på stammen: guidede cykelture i Bangkok. »Man har har været i stand til at tage fat i de entreprenante typer, Thailand også rummer, som har sat de aktiviteter i system. Det var meget usædvanligt for 15 år siden«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Mikkel Tofte Jørgensen efterlyser dog samtidig en langsigtet indsats fra turistmyndighedernes side. Han nævner lufthavnene på Phuket og i Bangkok, der ikke er gearet til at håndtere den stigende tilstrømning af rejsende. Myndighederne burde have været bedre til at forudse de problemer, der opstår i kølvandet på de mange turisters indtog. »Phukets lufthavn er stort set uændret i forhold til for 10 år siden, da den blev benyttet af et par hundrede tusinde rejsende. I dag er det tal fem til seks millioner«.

Men alt i alt mener Mikkel Tofte Jørgensen ikke, at man kan være andet end imponeret over den udvikling, Thailand har gennemgået. Det tilegner han især det thailandske folk:

»Til trods for tsunamien, udbrud af sygdommen Sars, borgerkrig, massive oversvømmelser og militærkup viser turisttallene, at Thailand er modstandsdygtigt som turistland, og at det thailandske folk har noget at tilbyde. De er fantastisk servicerende, og det harmonerer rigtig godt med turistindustrien. Man må konkludere og anerkende det som et land, der fra naturens og sit folks hånd er skabt til at leve af turismen«.De thailandske turistmyndigheder har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden