Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Frank Undall/Frank Undall
Foto: Frank Undall/Frank Undall

Destrueret. Pool og bar på hotellet Duangdjitt, hvor Frank Undall boede med sin familie. Billedet er taget dagen efter tsunamien den 26. december 2014.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hverken flodbølger, kup eller epidemier vælter Thailand

Turister rejser stadig til Thailand trods 12 år med voldsomme begivenheder.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Løb, løb. Kom væk for helvede«.

Frank Undalls yngste søn råber panisk, at Frank og hans kone skal løbe. Alt hvad de kan.

Det er anden juledag 2004. Deres gåtur i høj sol og blå himmel tilbage til hotelværelset efter morgenmaden bliver afbrudt af nogle kæmpe brag fra stranden og så parrets ene søn, der sammen med deres anden søn i ly af deres hotelaltan i anden sals højde kan se, hvad der kommer deres vej. Tsunamien.

Journalist Frank Undall har været i Thailand omkring 25 gange. Første gang var i slutningen af 1990'erne, og de senere år har han besøgt landet to til tre gange årligt. Den 26. december 2004 var han i Phuket sammen med sin kone og deres to sønner.

Da første bølge kommer, ser Frank Undalls sønner fra altanen, hvordan den som et sort gardin pulveriserer alt på Hotel Seaview, der ligger ud til vandet og foran deres eget hotel Duangjittt.

De ser, hvordan en fem meter høj betonmur, der står mellem de to hoteller, vælter og knækker som en tændstik. Hvordan de massive vandmasser presser mennesker og senge ud af hotellernes vinduesåbninger.

Efterfølgende hjælper alle fire de sårede, og hvor de ellers kan, indtil de to en halv dag senere flyver hjem til Danmark. Uskadte, men stærkt chokerede.

Flodbølgen for 10 år siden dræbte mere end 260.000 mennesker i landene om Det Indiske Ocean og oversvømmede kystområder med bølger på op til 30 meters højde. I Indonesien var dødstallet på over 160.000 mennesker. Også Sri Lanka blev hårdt ramt. I Thailand gik tsunamien hårdest ud over Khao Lak, mens også Phuket og Phi Phi blev hårdt ramt. Over 5.000 mennesker mistede livet i Thailand. Heraf var cirka halvdelen turister.

Turister trodser voldsomme begivenheder

Tsunamien er et sort kapitel i Thailands historiebog, men det er ikke den eneste voldsomme begivenhed, landet har måttet rejse sig fra de seneste 12 år. Politisk uro, optøjer og undtagelsestilstand i især hovestaden Bangkok. Fugleinfluenza og lungesygdommen Sars. Oversvømmelser i Bangkok, der krævede over 500 menneskeliv for at nævne andre voldsomme begivenheder.

Sakchai Lalit/AP
Foto: Sakchai Lalit/AP

Alt det har øjensynligt ikke bremset turisternes lyst til at besøge landet med de smukke strande, behagelige temperaturer, spændende køkken og den venlige befolkning.

I 2002 besøgte 10,8 millioner mennesker landet, mens tallet i 2013 var 26,7 millioner - en stigning på 147 procent. Det viser tal fra landets turistmyndigheder.

I stort set samme periode (2002 til 2012) har også danskerne i stigende grad taget rejselandet til sig. I 2012 besøgte over 162.000 danskere Thailand, og det var 79 procent flere end 10 år tidligere.

Wason Wanichakorn/AP
Foto: Wason Wanichakorn/AP

Anders Sørensen, antropolog og turismeforsker og vidensmedarbejder ved University College Sjælland, mener, at mange danskere er blevet så vant til at rejse til Thailand, at det ikke anses for at være mere udfordrende end en rejse til et Middelhavsland. Og så er vi gode til at skelne, om en voldsom begivenhed vil berøre os på ferien, forklarer han.

»Der er langt fra Phuket til Bangkok. Og hvad der skete på kysten i Thailand berører ikke nødvendigvis andre steder i landet. Det samme gælder, når der er uroligheder i Bangkok. Vi lader os ikke i synderligt omfang forstyrre i vores rejse af den slags. Grundlæggende tyder det på, at mange danskere er blevet mere hårdføre«.

Danskerne skulle sunde sig

Stig Elling, salgsdirektør i charterselskabet Star Tour, siger, at der var en periode lige efter tsunamien i 2004, hvor danskerne lige skulle komme sig over, hvad der var sket. Men:

»Stamgæsterne var stadig stamgæster. De ville ikke væk fra Thailand, så de kom hurtigt igen, mens andre, der ikke havde været der før, nu var lidt afventende«, siger Stig Elling.

»Alt i alt viser det, at vi danskere har meget hår på brystet. Vi rejser os og ryster os lidt og er klar til at komme videre. Jeg tror, det er vores livsindstilling, at vi vil videre og tror ikke, det rammer os. Derfor er vi hurtigt på banen igen«.

Frank Undall var klar til at rejse tilbage til Thailand med det samme igen. Han ville sikre sig, at de venner, han havde fået gennem mange ophold dernede, var uskadte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I begyndelsen af februar - altså cirka seks uger efter tsunamien - var han tilbage.

»Jeg fandt alle dem, jeg ledte efter. De havde mistet alt materielt, men var i live. I Patong (by på Phuket, red.) var der virkelig ryddet effektivt op. Det var helt vildt imponerende at se. Kvinderne og de illegale indvandrere fra Burma er ukuelige«, siger Frank Undall og tilføjer, at han til gengæld ikke mener, de thailandske mænd laver dagens gode gerning.

At han kunne blive ramt af endnu en naturkatastrofe afholdt ham ikke fra at rejse tilbage.

»Jeg tænkte, at ulykken ikke slår ned to gange lige efter hinanden«.

Thaierne rejste sig hurtigt

Perioden efter tsunamien var voldsom, siger Stig Elling. Star Tour mistede rejseledere og gæster. Ikke mindst de lokale havde lidt store tab.

»Men alligevel begyndte thaierne at rejse sig dage efter, det var sket. De genopbyggede med det samme, selv om de havde mistet mange kære. Det er 'thai style', at man skal videre«, mener Stig Elling, der selv har rejst i landet gennem 30 år.

Han tilføjer, at man bedre kan forholde sig til en naturkatastrofe end eksempelvis et terroranslag.

»Grundlæggende er Thailand et fredeligt sted med fredelige mennesker. Når der har været uro, er det ikke gået ud over turisterne, som de passer meget på«.

Humor hjælper

Turismeforsker Anders Sørensen er enig i, at det er arten af den voldsomme begivenhed, der afgør, hvordan turiststrømmen til et turistland påvirkes. Han nævner som eksempel en terrorhandling ved Luxor i Egypten i 1997, hvor 57 turister blev dræbt.

»I sådan en situation tager det længere tid, før de rejsende vender tilbage til landet, end hvis det rammes af for eksempel en naturkatastrofe, hvor det er tilfældigheder, der afgør, om man bliver ramt. Hvis der er risiko for at rejse på grund af den, man er, tøver man mere og bliver mere nervøs for at rejse tilbage« siger Anders Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frank Undall var i Phuket igen i november 2005. Kun nogle få større bygninger manglede at blive færdiggjort efter genopbygningen. Ved hans tredje besøgt til jul et år senere var det kun små hoteller, som ikke var i tip top stand.

Thaierne er driftige og målrettede, mener han, og så har de humor.

»Ved første besøg en måned efter tsunamien så jeg, at nogle lokale havde sat et teltskur op og sat et stort banner hen over det, hvor der stod »Even the tsunami can't beat us – we still make the best pizzas here in Phuket«. Det er typisk thaierne - de lader sig ikke slå ud, men kæmper videre. Det kan man kun beundre og holde af«, siger Frank Undall.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden