BESKYTTET. Strandgæster i North Carolina holder sig tæt på kysten. Uden for fare.
Foto: Chuck Burton/AP

BESKYTTET. Strandgæster i North Carolina holder sig tæt på kysten. Uden for fare.

Sol og strand

USA's østkyst ramt af usædvanlig bølge af hajangreb

Hajer ser ikke mennesker som naturligt bytte, siger ekspert. Men man skal ikke friste dem.

Sol og strand

Otte personer er inden for den seneste måned angrebet af hajer langs kysten ud for den amerikanske stat North Carolina, og det er langt over det normale.

Den senest angrebne var endda en ferierende marinesoldat, som ellers nok skulle kunne forsvare sig mod alskens farer. Han slap med skader på hånden og underarmen og blev hurtigt udskrevet fra militærhospitalet.

Flere amputationer efter angreb

Hajangrebene har ikke kostet menneskeliv, men flere personer har fået amputeret arme eller ben efter de ufrivillige møder med hajerne, der er svømmet ind på lavt badevand langs kysten.

LÆS OGSÅ

En organisation i Florida har talt hajangreb i USA i de seneste 80 år, og der har aldrig været så mange på østkysten som netop nu.

Amerikanske eksperter kan ikke komme med nogen forklaring på de mange hajangreb.

Meget føde i vandet

Men havvandet er meget varmt for tiden, og det kan betyde, at der er ekstra meget hajføde i vandet for tiden – og hermed menes ikke mennesker.

Det er i stedet forskellige fiskearter og havskildpadder, som der er mange af – og det er haps for en sulten haj, skriver bl.a. ABC News.

Forvekslet med byttedyr

En dansk ekspert påpeger, at hajerne næppe er gået efter mennesker som egentligt bytte:

»Det er generelt sådan at når en person bliver bidt af en haj, er det fordi hajen har forvekslet personen med et af de byttedyr som hajen normalt spiser. Det er ofte havskildpadder eller søløver. Hvis hajen er klar over at det er en person der er i nærheden af den, angriber den næsten aldrig«, siger Kasper Jørgensen, dyrlæge ved Den Blå Planet på Amager.

Svømmer normalt videre

Han siger, at en haj, der er tæt på et menneske i havet, bare vil svømme videre. Det ville hajen ikke gøre, hvis den så mennesket som et bytte.

LÆS OGSÅ

»Derfor er det bedste råd, jeg kan give, når man er i vandet med hajer, at man skal undgå at ligne hajens byttedyr. Hajen forveksler f.eks. ofte surfere med søløver, når surferen ligger på maven på sit surfboard og padler«, siger Kasper Jørgensen.

Han har også set opgørelser, der viser, at risikoen for at dø af hajangreb i USA, er meget ringe – det sker kun for én person om året, mens hunde dræber 35 personer om året.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce