Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 Chuck   Burton/AP
Foto: Chuck Burton/AP

BESKYTTET. Strandgæster i North Carolina holder sig tæt på kysten. Uden for fare.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's østkyst ramt af usædvanlig bølge af hajangreb

Hajer ser ikke mennesker som naturligt bytte, siger ekspert. Men man skal ikke friste dem.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Otte personer er inden for den seneste måned angrebet af hajer langs kysten ud for den amerikanske stat North Carolina, og det er langt over det normale.

Den senest angrebne var endda en ferierende marinesoldat, som ellers nok skulle kunne forsvare sig mod alskens farer. Han slap med skader på hånden og underarmen og blev hurtigt udskrevet fra militærhospitalet.

Flere amputationer efter angreb

Hajangrebene har ikke kostet menneskeliv, men flere personer har fået amputeret arme eller ben efter de ufrivillige møder med hajerne, der er svømmet ind på lavt badevand langs kysten.

LÆS OGSÅ

En organisation i Florida har talt hajangreb i USA i de seneste 80 år, og der har aldrig været så mange på østkysten som netop nu.

Amerikanske eksperter kan ikke komme med nogen forklaring på de mange hajangreb.

Meget føde i vandet

Men havvandet er meget varmt for tiden, og det kan betyde, at der er ekstra meget hajføde i vandet for tiden – og hermed menes ikke mennesker.

Det er i stedet forskellige fiskearter og havskildpadder, som der er mange af – og det er haps for en sulten haj, skriver bl.a. ABC News.

Forvekslet med byttedyr

En dansk ekspert påpeger, at hajerne næppe er gået efter mennesker som egentligt bytte:

»Det er generelt sådan at når en person bliver bidt af en haj, er det fordi hajen har forvekslet personen med et af de byttedyr som hajen normalt spiser. Det er ofte havskildpadder eller søløver. Hvis hajen er klar over at det er en person der er i nærheden af den, angriber den næsten aldrig«, siger Kasper Jørgensen, dyrlæge ved Den Blå Planet på Amager.

Svømmer normalt videre

Han siger, at en haj, der er tæt på et menneske i havet, bare vil svømme videre. Det ville hajen ikke gøre, hvis den så mennesket som et bytte.

LÆS OGSÅ

»Derfor er det bedste råd, jeg kan give, når man er i vandet med hajer, at man skal undgå at ligne hajens byttedyr. Hajen forveksler f.eks. ofte surfere med søløver, når surferen ligger på maven på sit surfboard og padler«, siger Kasper Jørgensen.

Han har også set opgørelser, der viser, at risikoen for at dø af hajangreb i USA, er meget ringe – det sker kun for én person om året, mens hunde dræber 35 personer om året.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden