Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Matteo Parma
Foto: Matteo Parma

Caribien? Nej, en af de mange øer ud for italienske Sardinien.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opdag Italiens gemte øer

Turengårtil.dk har bedt to Italien-eksperter om at komme med deres bud på støvlelandets skønneste, men mindre kendte øer.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Italien er berømt for meget, men ikke for landets mange, mange små øer. Og det er synd. For øerne byder på unikke, lokale oplevelser helt forskellige fra kendte støvelands-klassikere som storbyferie i Rom, shopping i Milano, Toscanas køkken og de overfyldte fastlandsstrande på vest- og østkysten.

Godt nok er Sicilien og Sardinien, og til nød Elba og Capri, på turistdanskernes Italiens-radar, men hvem har sidst besøgt Filicudi, San Pietro eller de mange små øer omkring Venedig, hvor livet på det nærmeste står i stampe. På den positive måde.

»Du finder først og fremmest fred, ro og harmoni. Og du tager også fred, ro og harmoni med dig igen. Når du besøger en italiensk ø, får dit liv lov til at lægge sig i trygge rammer«, siger Morten Beiter, der sammenlagt har boet i Italien i godt 16 år, for tiden skriver artikler om landet for Weekendavisen og Orientering på P1, og som med egne ord »ikke har besøgt sin sidste ø«.

En lignende oplevelse har Cecilie Meyer, der har skrevet Poltikens Turen Går Til Sardinien-bog og er i gang med en Turen Går Til Sicilien-bog også . Hun har i øvrigt boet i både Firenze og Salerno.

»Du oplever et stort nærvær af regionalitet forstået på den måde, at alt det du kender fra Italien slet ikke findes på øerne. Indbyggerne er ofte isolerede og har en stærk identitet som øboere. I området omkring Maddalena nord for Sardinien tænker man jo på Sardinien som Europa, hvor man på Sardinien jo tænker på Italien, som en del af de store Europa. Det er desværre de færreste, der ved, hvor mange små ø-perler, der faktisk ligger i havet omkring Italien.«, siger Cecilie Meyer.

Egen madkultur
At der er nye gastronomiske oplevelser at hente ved at besøge en lille italiensk ø, fortalte italieneren Elvio Milleri, der ejer Michelin-restauranten Era Ora i København, til Turengårtil.dk sidste år. I forbindelse med en artikel om madoplevelser i Toscana og Umbrien, berettede han begejstret om den lille ø Isola di Giglio, nu berømt for et vist skibsforlis, ud for Toscanas vestkyst.

»De laver noget helt anderledes mad med lokale krydderier, der er meget karakteristisk for området. Og det er en fantastisk oplevelse at sidde ved de små borde uden for restauranten i en lille skæv gade og kigge op mod stjernerne«.

På den baggrund kan det undre, at ikke flere italienske øer er på ønskelisten, når danskerne tænker sommerferie. Men ifølge Cecilie Meyer er en af forklaringerne på det, at øerne sjældent markedsfører sig selv, der findes ingen turistportaler og meget få, som taler engelsk.

»En anden forklaring er, at myndighederne på fastlandet vil have øerne for sig selv. Jeg har mødt øboere, der har været meget frustrerede over, at de lokale politikere helt bevidst ikke markedsførte øen, for selv at kunne nyde den i fred«´.

Hvilke øer skal man besøge?
For at hjælpe turengårtil.dk's læsere på vej til nye italienske øoplevelser, anbefaler Cecilie Meyer og Morten Beiter herunder deres favorit-øer.

Ischia – Alternativet til Capri

Hvor: 30 kilometer sydvest for storbyen Napoli
Den 46 km2 store ø Ischia ligger i Napolibugten, hvor også turistmagneten Capri huserer. Ischia er måske mest berømt for sine termiske bade og lækre spa-muligheder, der er en direkte udløber af øens beliggenhed i et stærkt vulkaniseret område. Det betyder blandt andet, at man kan opleve grotter fulde af damp, en slags naturens sauna, og et velbesøgt wellness-miljø. Men det er også en meget smuk ø med flotte strande og små indbydende byer. »Ischia er på den led et godt, og ikke mindst billigt, alternativ til Capri, hvor man som turist hele tiden skal passe på ikke at blive taget ved næsen«, fortæller Cecilie Meyer.

San Pietro – Sardiniens hemmelige paradis

Hvor: Ligger ud for Sardiniens sydvestlige kyst
Sardinien er efterhånden ved at blive ’opdaget’ af danskerne som ferieø. Middelhavets næststørste ø, den største er Sicilien, byder på trope-agtige strande, små, vidunderlige byer – med vestkystens Bosa som den lysende perle – men altså også en lang række øer, der er værd at besøge. Blandt andet San Pietro, der ifølge Cecilie Meyer er en ”ultimativ livsnyderø”.

»Man føler sig lidt som en Robinson Crusoe-figur, når man ankommer til San Pietro. Det føles som et helt andet univers, hvor man cykler i stedet for at køre i bil og gestikulerer og taler i et roligere tempo. Ikke fordi man er doven eller sløv, men fordi man ser tingene an«, fortæller Cecilie Meyer.

Ifølge Cecilie Meyer har øen en stabil økonomi funderet på tunfiskeri og saltindustri, og som besøgende må man blandt andet ikke gå glip af den årlige tun-festival, Girotonno, i begyndelsen af juni. Her Her overværer man ’la mattanza’, hvor store stimer tun svømmer ind i strædet mellem San Pietro og Piana-øen. Tunfangsten bliver fejret med mad og boder i gaderne i hovedbyen Carloforte. Og hvis du ikke har fået nok af tun, så kan det anbefales at spise på Ristorante Al Tonno di Corsa, der siden sin åbning i 1980 været berømt langt ud over øens grænser for sin tun. Her tilberedes både fiskens hjerte, æg og kød med stor akkuratesse. Særligt berømt er restauranten for sine retter i kasserolle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Maddalena-skærgården – Tropelignende strande på Sardiniens nordkyst

Hvor: Ligger ud for Sardiniens nordøstlige spids.
Har man først stiftet bekendtskab med det nordlige Sardiniens pompøse, men også overfladiske masseturisme - koncentreret omkring Costa Smeralda - kan man godt længes efter fred og ro. Men kun 20 minutter med båd fra havnebyen Palau, ligger den idylliske ø La Maddalena, som har givet navn til den fascinerende skærgård af paradis-øer, der ligger som perler på en snor nordvest for Costa Smeralda. På La Maddalena virker Sardinien og resten af verden meget langt væk, men turismen har dog slået igennem her, omen i en mere afbalanceret og sofistikeret form.

Ifølge Cecilie Meyer er strand og vand den store attraktion. »Vandet ved strandene er nærmest magisk smaragdgrønt på grund af en særlig vandplante og alge kombineret med rent vand og hvid sandbund«. Cecilie Meyer anbefaler også, at du prøver at sejle til øerne Caprera og Budelli.

»Caprera er et paradis af smukke strande, men har også et rigtig fint museum, nemlig Giuseppe Garibaldis hus. Garibaldi er Italiens nationalikon numero uno. Det var ham, der stod bag landets samling i 1861, og efter sine mange krige trak han sig tilbage til sin lille, hvidkalkede gård på Caprera«, siger Cecilie Meyer. Gården kan idag besøges og er detaljeret indrettet med artefakter fra Garibaldi i felten og hans hverdage sammen med familien. På Budelli skal du besøge den helt unikke, lyserøde strand, Spiaggia Rosa. Her har århundreders aflejringer af koralsplinter og kalkrester fra havbunden givet stranden en sart rosa farve.

De Lipariske Øer – Fred, ro og skæve historiske

Hvor: Ligger i Det Tyrrhenske Hav nord for Sicilien
Man taber nemt sit hjerte til De Lipariske Øer, der også kendes som De Æoliske Øer og består af 18 vulkanske øer. Og hvis der er én, der har tabt sit hjerte til den øgruppe, er det Morten Beiter, der henført taler om de små, stille og isolerede øsamfund, som er fyldt med skæve eksistenser. Særligt øen Filicudi.

»Jeg drømmer altid om at vende tilbage til Filicudi. Det er et af de steder, man bare får lyst til at hoppe af«, fortæller Morten Beiter.

På Filicudi kan du møde både aflagte hippier og kendisser som Robert de Niro eller Naomi Cambell, der kommer sejlende forbi på deres yacht. Men mest af alt byder øgruppen, og særligt Filicudi, på spøjse historier og mærkelige folk. Blandt andet den tyske styrmand, der pludselig hoppede fra borde på sit luksuriøse cruiseskib for at bo i en grotte. Eller øhunden, der selv tog rundt med færge mellem øerne, når den kunne lugte, at hunhundene var i løbetid. Til sidst blev den syg og begik selvmord ved at drukne sig i et havnebassin. Eller historien om dengang myndighederne på fastlandet ville internere nogle af de værste mafiabosser på Filicudi. Det kæmpede øboerne så meget imod, at tanken blev droppet. Til gengæld blev øen straffet med først at få elektricitet i begyndelsen af 1990’erne.

Foruden ro, fred og sjove eksistenser byder Filcudi også på smukke strande og gode restauranter. Specielt uden for sæsonen – juli og august – hvor priserne er i bund. Morten Beiter anbefaler udover Filicudi, at man også besøger Allicudi og den ultimative vulkanø, Stromboli, der jævnligt spyer lava ud af i området.

Tremitiøerne – en dagstur fra vestkysten

Hvor: Ligger i Adriaterhavet ud for den italienske vestkyst
Tremitiøerne er ifølge Morten Beiter et rigtig godt bud på en endagstur fra fastlandet. Færgeturen, som regel fra Termoli, tager en time eller to afhængig af, hvilken by man sejler fra, og den er en oplevelse i sig selv.

»Det er en smuk sejltur væk fra fastlandet. Du er kun omgivet af blåt vand og din egen verden«, fortæller Morten Beiter, der anbefaler, at man bruger sin dag på Tremitiøerne – eller dage, hvis man vil overnatte – på at dyrke strandene, dykke i havet eller slikke sol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Procida – Flotte kirker, kæmpe citroner og fine strande

Hvor: Ligger i Napolibugten på vej mod Ischia
Det specielle ved øen Procida er, at det er en ø, der bevidst har valgt ikke at satse på turisme. Som en stor kontrast til naboøerne Ischia og Capri. Det betyder ikke, at man som turist er uvelkommen, men at »man bliver taget imod med en større værdighed og i højere grad føler sig som gæst«, som Morten Beiter formulerer det.

Han fremhæver øens flotte kirker, der er interessante at besøge, hvis man gerne vil prøve noget andet end strandene. Og så nævner han det helt særlige i, at Procida producerer nogle kæmpe citroner. Øen besøges mest af napolitanerne, der bruger Procida som deres sommerresidens, men kendes måske også fra Elsa Morantes roman 'Arturos ø' og fra filmene 'Postbudet' og 'The talented Mr. Ripley'.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden