Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Aftenstemning. Siracusa er smukkest, når tusmørket lægger sig.
Foto: Jens Henrik Nybo/Jens Henrik Nybo

Aftenstemning. Siracusa er smukkest, når tusmørket lægger sig.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal du opleve på rejsen til Sicilien

Få syv tips til steder, hvor du kan komme tæt på den italienske øs mangfoldighed.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sicilien har for længst vundet danskernes hjerter. Hvert år valfarter titusinder dertil i de fleste af årets måneder. Engang var det charterselskaberne, som stort set var alene om at sende forventningsfulde turister hertil, og især i sommerferie ugerne. I dag byder lavprisselskaberne på billige billetter, og det giver langt større muligheder for at planlægge helt individuelt.

Man er ikke afhængig af at skulle bo på det samme hotel i præcist én eller to uger. Levner kalenderen ikke plads til mere end fire nætters ophold, så bliver det sådan. I dag kan man flyve fra danske lufthavne til både det vestlige og det østlige Sicilien.

LÆS ARTIKEL

Øen er lidt mindre end Jylland, og selvom vejnettet er uhyre veludbygget og i god standard, så overrasker det de fleste, at det tager længere tid at komme omkring, end man beregnede ruten fra A til B, da man hjemme sad og kiggede på et vejkort. Det er der flere forklaringer på: Dels kan der på visse vejstrækninger være en del trafik (der bor godt fem millioner på øen), dels – og især det indre af øen – byder på en del bjergkørsel.

Og så den måske den vigtigste grund til at tidsplanen sjældent holder: Der er så ufatteligt meget at se på. Så meget som man evigt fristes til lige at stoppe op og fotografere landskabet, at besøge endnu et storslået antikt levned, at køre en omvej for lige at se den lille landsby eller den kønne strand.

Sicilien rummer sandt nok et hav af større eller mindre hemmeligheder, som giver de store aha-oplevelser. Selvfølgelig skal man da besøge Taormina som alle andre, men hvorfor ikke køre længere op ad den klippe, som byen kliner sig op ad? Selvfølgelig skal man da besøge den storslåede tempeldal i Agrigento. Men når man nu er her, hvorfor så ikke også opleve og nyde en af Middelhavets smukkeste og mest ejendommelige strande?

Her får du syv ideer til lokaliteter af vidt forskellig art, du også bør besøge under et ophold på Sicilien.

LÆS ARTIKEL

Barok-ruten fra Ragusa til Noto, fordi:

Den 70 kilometer lange rute giver det bedste af det hele: Levende historie, fortryllende byer på UNESCO-listen, overraskende landskaber, rart klima i 500 meters højde, og så er man rimelig fri for trængsel fra andre turister. Ragusa er måske helt fortjent den mest kendte af byerne. Byen har to ansigter: Ragusa Superiore er den driftige bydel, som ligger øverst på en klippetop, mens Ragusa Ibla længere nede ad klippen er den historiske barok-juvel. Parker bilen nederst på den offentlige p-plads, og tag bybussen op til den nye bydel. Gå herpå ned ad små, snævre stræder til Piazza Duomo, denne kønne centrale plads. Nyd San Giorgio-katedralens smukke facade. Lidt længere nede beundrer I Giuseppe-kirkens elliptiske indre, krydret med smukke freskoer. Slå et smut ind i parken Giardino Ibleo og slap af oven på indtrykkene.

Næste stop er Modica, som har sine attraktioner mere spredt ud i byen. Afsæt alligevel et par timer her, og koncentrer jer om San Giorgio-kirken, som ligger på Corso San Giorgio. En af Siciliens vigtigste barokkirker samt San Giovanni Evangeliste-kirken på Piazza San Giovanni. Afslut besøget i byen med at slentre rundt på det livlige strøg Corso Umberto.

Kør herpå videre til Noto, måske den sicilianske by, som har det smukkeste historiske centrum. Slentre hen ad elegante Corso Vittorio Emanuele, som er flankeret af udsøgte barok paladser og kirker. Funklende hvidt, så det nærmest blænder øjnene. Selvom byens aner rækker langt tilbage, blev det meste genopbygget i starten af 1700-tallet efter det voldsomme vulkanudbrud i 1693.

Scala di Turchi, fordi:

Stranden bør løbe med førstepladsen blandt alle på Siciliens fastland, og den ligger bare et kvarters kørsel fra en af Siciliens største attraktioner, tempel-dalen i Agrigento, som I nok har sat kryds ved som et must-see. Scala di Turchi skal I se mest af alt på grund af dens ejendommelighed. En blændende kridhvid klint hvælver sig i sensuelle buer op over den gyldne sandstrand, som ligger i en bitte vig. Mange vælger faktisk at gå en anelse væk fra stranden op på et af de nederste plateauer på kridtklippen for at sole sig her og måske springe på hovedet ud i det varme hav.

Castelmola, fordi:

I alligevel besøger skønne Taormina på nordøstkysten. Uanset hvor mange turister, som klumper sig sammen her i denne legendariske by med sit græske teater og ved foden af Etna – og det kan i højsæsonen være horribelt mange - så er den altid værd at komme tilbage til. Men når I har genset byen, hvorfor så ikke udforske herlighederne længere oppe ad den kolossale bjergkam, som byen kliner sig op ad. Det kan synes som en uendelighed. Hårnålesvingene fortsætter, og jo længere oppe, jo smallere bliver vejen. Når I ikke kan nå længere, sådan cirka en halv kilometer i vejret, er I nået til målet, Castelmola. En velbevaret hemmelighed blandt de fleste. Her er ikke mange gæster, og derfor masser af ro og fred – samt ikke mindst en uforlignelig udsigt, først over den vældige dal nedenunder, mod øst en mastodont af en middelalderborg på en klippetop – og lige foran det mest indtagende syn af Etna, man kan forestille sig.

Derfor bør I være lidt rundhåndede og ofre lidt ekstra på at overnatte i Hotel Villa Sonia. Et udsøgt, lækkert og meget stilfuldt hotel med den mest drømmeriske beliggenhed. Så snart morgenlyset tændes på himlen, vil I kunne sidde på terrassen og se Europas største vulkan blive oplyst af solen, først i sarte, rosa farver, for derefter at blive mere kontrastfyldt. En skat, I aldrig vil glemme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siracusa, fordi:

Den er Siciliens mest åndrige by. Og så ligger den både nær ved Barok-ruten og fra Catania – øens næststørste by, hvorfra de fleste danskere flyver til og fra. De græske kolonister, herunder filosoffen Platon og matematikeren Arkimedes vandrede rundt her næsten 400 år f.Kr. og grublede over, hvorledes den perfekte stat opbygges, og hvordan den matematiske gåde finder sin logik. Ikke kun har byen en fornem, gammel baggrund, den er også vidunderlig smuk. Byens ældste og mest interessante del hedder Ortigia, som faktisk er en ø, forbundet med flere vejbroer. Her glemmer man tid og sted. En overflod af historiske bygninger, især barok og renæssance. Indlogér jer på Hotel Roma i Via Minerva, lige klos op ad katedralen midt i alle herlighederne. Romantik, poesi, skønhed og eksklusivitet banker på alle sanserne. Skønnest af alle tidspunkter er omkring tusmørket, når de nænsomme projektører oplyser hele denne middelalderbydel i et sart gyldent lys. Spadser ned igennem det vældige torv, ad små smalle gyder, og ankom til det pittoreske fodgænger strøg, som følger den sydlige kystlinje. Her er der frit valg imellem talrige smagfulde restauranter, hvor de fleste vælger et bord udenfor.

LÆS ARTIKEL

Etnas vilde natur, fordi:

I har set den 3.323 meter høje vulkan i det fjerne flere gange, og nu må det være på tide at indtage den på nærmere hold. Hele det store område omkring selve vulkanen er udlagt som nationalpark og byder på snart sagt alle vækstzoner. Fra det frodige lavland med citrus og krogede oliventræer, længere op igennem pinjeskove, videre op i hårdføre birkeskove, for så at ende i det golde lavalandskab. Det kan varmt anbefales at leje en bil, for så har I mulighed for at improvisere i løbet af dagen, I har afsat til besøget. De fleste ankommer syd fra til Rifugio Sapienza, fordi man herfra tager svævebanen (45 euro svarende til 335 kroner) op til kraterne. Den nordlige indgang til Piano Provenzana i 1800 meters højde byder på et anderledes varieret landskab. Her kan I deltage i jeepture af to eller tre timers varighed fra maj til oktober (Pris: 55 euro svarende til 410 kroner). Sidstnævnte fører op til hovedkrateret i 3.200 meter over havet

Erice, fordi:

Bjergtagende er det helt rette superlativ for denne lille middelalder perle fra normanner-tiden, som i en højde af 750 meter har den flottest tænkelige beliggenhed ude i det nordvestligste Sicilien. På en klar dag er der udsigt til saltbakkerne ved byen Trapani, som ligger nede ved havet. Er det ulideligt varmt nedenfor, er det skønt at køle lidt ned heroppe. Inden for de solide bymure er det herligt at drysse rundt på brostenene og nyde de rustikke gråstens huse. Her findes flere interessante middelalderkirker, især Matrice kirken, Chiesa Madre fra 1400-tallet. Tårnet Toretta Pepoli e Venere er nærmest blevet et symbol på Erice. Besøg også Venus slottet, som stammer fra den normanniske periode. I øvrigt er slottet bygget oven på det gamle Venus tempel - stedet hvor fønikkerne tilbad Astarte, grækerne Afrodite og romerne gudinden Venus Ericina. Rund besøget af i Siciliens mest berømte kagebutik, Maria Grammatico, og prøv en af de lækre søde kager med marcipan.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Segeste, fordi:

Templet fra 400 f.Kr. i det nordvestlige ganske simpelt er det mest intakte og mest indyndende af samtlige Siciliens græske templer. Ikke stort i omfang og vælde – ikke nær hverken Salinunte og slet ikke Concordia i Agrigento – men det er templets beliggenhed og skønhed med de doriske søjler, som gør det særegent. Og så er der færre turister, end ved de to andre. Segeste har en lang historie og opnåede med tiden en solid magtposition i evig konflikt med Selinunte. Længere op ad bjerget Monte Bárbaro ligger et græsk amfiteater fra 300 f.kr. Her opføres klassiske skuespil om sommeren.

Palermo, fordi:

Den er Siciliens største by, og fordi den har så meget power. En tredjeverdens by rykket ind på europæisk territorium. Sjæl, charme, rå og kontant, lejlighedsvis ganske smuk og indtagende. Men aldrig uinteressant. Dyk ned i de bydele, hvor I føler jer hensat til orienten. Senegalesere i kjortler, libyere i djallaba, vietnamesere i shorts, ortodokse jøder med nedfalden hentehår, travle sicilianske kvinder, som bare er på udgik efter den friskeste tomat på markedet. Støjende og osene scootere i alt for høj fart igennem de smalle markedsgyder. Sikkert også ludere og lommetyve – jo, alle figurerne i det fuldendte skuespil stiller op her.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden