Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
To danske seniorer nyder solnedgangen på toppen af Gilf Kebir, i den vestllige ørken, Egypten.
Foto: Hanne Boock/Hanne Boock

To danske seniorer nyder solnedgangen på toppen af Gilf Kebir, i den vestllige ørken, Egypten.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre rejser mere end nogensinde før

Det grå guld sidder ikke på deres flade. De vil ud i verden.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiderne er forbi, hvor ældre højst tog på bustur til Harzen eller pensionisttur til Costa Del Sol en enkelt gang om året.

Seniorer, det grå guld, eller hvordan man nu vil karakterisere den gruppe danskere, som har fået grå stænk i håret, rejser nemlig som aldrig før.

Sådan er den klare tendens i rejsebranchen. Det bekræfter Anne-Mette Gjoderum, som er marketing manager hos rejsebureauerne 65-Ferie og Senior Rejser, der årligt sender cirka 30.000 danskere i den modne alder på ferie.

"De ældre rejser oftere, længere væk og i længere tid," siger hun og tilføjer:

"Det er en gammelkendt sandhed, at mange af de ældre rejser pengene op – at der ikke skal være noget til børnene. Der er stadig en del, der rejser til Harzen, men de bliver færre og ældre. Derimod er vores salg af større rejser steget tilsvarende med, at salget af de kortere rejser går ned," siger Anne-Mette Gjoderum.

Der findes ikke tal på stigningen af rejser blandt de ældre, men en undersøgelse om danskernes ferievaner fra 2009, som Danmarks Statistik står bag, viser, at i gruppen af danskere mellem 45 og 64 år rejste 27 procent, mens aldersgruppen på 65 år og op rejste 16 procent.

Til sammenligning rejste 28 procent af gruppen mellem 25 og 44 år. Tallene dækker over rejser både i Danmark og udlandet.

LÆS OGSÅ:

Til bentøjet ikke kan mere

Også Ældre Sagen bekræfter tendensen om de rejselystne ældre fra 60 år og opefter.

"Det er helt klart, at de rejser meget. I dag er der mange på 80, der rejser ud. Det er en gruppe i samfundet, der gerne vil opleve nye ting, og som har måttet vente på det, fordi de havde børn. Det udnytter de, til bentøjet ikke kan mere," siger Peter Rindom, som er markedskonsulent hos Ældre Sagen.

Han tilføjer, at han kan se tendensen gennem stigningen i antallet af solgte rejser gennem Ældre Sagen og antallet af henvendelser fra rejsebureauer, som ønsker samarbejde om ture med Ældre Sagen.

Anne-Mette Gjoderum fra 65-Ferie og Senior Rejser mener, at udviklingen er kommet løbende, og hun peger på flere årsager til den stigende rejseiver.

"Det er blevet hverdagskost at rejse. Vi er blevet rigere og har flere muligheder. Samtidig udgør de ældre den største del af befolkningen, og det er der, pengene sidder. De er individualister, som alle andre i samfundet, de har mange kræfter og går ikke på arbejde, så de følger med – også på rejsefronten," siger hun.

Men hvor rejser de så hen?

Galapagos, New Zealand, Australien...

Anne-Mette Gjoderum fortæller, at det sjældent er swimmingpoolen, der trækker. De vil have oplevelser, og kvaliteten af oplevelserne skal være i orden. De kan med Anne-Mette Gjoderums ord ikke "spises af" med en aften med en folkemusik-gruppe. De efterspørger gode vinsmagninger og vil se Ankor Wat-templerne i Cambodja.

"Blandt kortere rejser er Italien et hit uden lige. Rundrejser i byer som Piemonte, Ligurien og Toscana eller lækre madbyer er populære, og så går de virkelig i dybden med stederne, de besøger. På de længere ture er Ecuador, Galapagos Øerne, Australien og New Zealand populære, og ofte opfylder de ture en livslang rejsedrøm. Seniorerne rejser ikke bare 14 dage, men ofte i 25 dage," siger Anne-Mette Gjorderum.

Hun tilføjer, at størstedelen af de rejsende er mellem 60 og 74, mens de som er fra midten af 70'erne og opefter rejser mindre, kortere distancer og ikke så lange ture.

Ifølge Peter Rindom fra Ældre Sagen foretrækker en stor del ældre en tryghed i form af eksempelvis arrangerede ture og all inclusive-hoteller.

For de ældre, der vælger at blive hjemme, skyldes det ofte svigtende mod:

"Hvis man ikke er vant til at rejse, tænker mange på alt det, der kan ske. Man skal være forberedt på det ukendte og ville møde det og eventyret, og det er ikke alle, der tør det."

Men for de, der rejser ud, er det livsbekræftende, siger Peter Rindom.

"Det er livskvalitet og med til at forlænge livet, og så har de gode oplevelser at se frem til."

Hvad synes du?

Er du senior? Og rejser du tit eller slet ikke? Del dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden